Vaststelling bestemmingsplan Westrandweg – 2e Coentunnel en besluit inzake het verhaal van de kosten van grondexploitatie Westrandweg – 2e Coentunnel

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken, ingevolge artikelen 3.8 en 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening, het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 16 maart 2011, nummer 40/204, het bestemmingsplan Westrandweg – 2e Coentunnel gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, vastgesteld.

Bij besluit van gelijke datum en nummer heeft de gemeenteraad voorts besloten geen grondexploitatieplan vast te stellen, daar het verhaal van de kosten van de exploitatie van de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd.

Het bestemmingsplan Westrandweg – 2e Coentunnel en het besluit inzake het verhaal van de kosten van grondexploitatie liggen met bijbehorende stukken met ingang van 14 april 2011 ter inzage op hierna genoemde adressen, totdat onderstaande beroepstermijn is verstreken:

  • Het Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1 in Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.centrum.amsterdam.nl.

  • Haven Amsterdam, De Ruyterkade 7 in Amsterdam. Bel voor openingstijden informatiecentrum Haven Amsterdam 020-5234500 of kijk op www.portofamsterdam.nl.

  • Stadsdeel Nieuw-West, Pieter Calandlaan 1, Osdorpplein 1000 en Plein ‘40–‘45 nr. 1 in Amsterdam. Bel voor openingstijden 14020 of kijk op www.nieuwwest.amsterdam.nl.

  • Stadsdeel West, Bos en Lommerplein 250 in Amsterdam. Bel voor openingstijden 14020 of kijk op www.west.amsterdam.nl.

  • Stadsdeel Noord, Buikslotermeerplein 2000 in Amsterdam. Bel voor openingstijden 14020 of kijk op www.noord.amsterdam.nl.

Het bestemmingsplan is met bijbehorende stukken digitaal raadpleegbaar via www.amsterdam.nl/ruimtelijkeplannen.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan biedt het juridisch-planologisch kader voor de aanleg van de Westrandweg en de realisering van de tweede Coentunnel met de aanpassing van de aansluitende wegen voor zover gelegen binnen de grenzen van de gemeente Amsterdam. Het bestemmingsplan is overeenkomstig de tracébesluiten Westrandweg en Capaciteitsuitbreiding Coentunnel (2008). Met de vaststelling van dit bestemmingsplan is voldaan aan de verplichting op grond van de Tracéwet om een bestemmingsplan overeenkomstig de tracébesluiten vast te stellen. Het Tracébesluit Westrandweg is bij uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 29 juli 2009 onherroepelijk geworden. Het Tracébesluit Capaciteitsuitbreiding Coentunnel (2008) is bij de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 3 december 2008 onherroepelijk geworden.

De Westrandweg zal lopen vanaf het knooppunt Raasdorp (in de gemeente Haarlemmermeer), westelijk van Osdorp en Geuzenveld om vervolgens afbuigend in oostelijke richting via het westelijk havengebied aan te sluiten op de ring A10 west. De tweede Coentunnel wordt oostelijk van de huidige Coentunnel gerealiseerd. De aanpassingen aan het wegennet nabij de tweede Coentunnel betreffen delen van de A10 en de A8.

Voor een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, wordt kortheidshalve verwezen naar het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van 16 maart 2011, nummer 40/204.

Beroep

Een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijze niet in staat is geweest tijdig een zienswijze in te dienen bij de gemeenteraad van Amsterdam, kan met ingang van 15 april 2011 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Een belanghebbende kan met ingang van 15 april 2011 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit geen grondexploitatieplan vast te stellen.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Het betreft een project waarop afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing is. Dit brengt met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen, en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit inzake het verhaal van de kosten van grondexploitatie treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Amsterdam, 13 april 2011

Burgemeester en wethouders,

H. de Jong,

secretaris.

E.E. van der Laan,

burgemeester.

Naar boven