Definitieve beschikking TU Delft, toepassen radioactieve stoffen op dieren in het Reactor Instituut Delft

Kernenergiewet

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maakt bekend dat hij aan de Technische Universiteit Delft (TUD) vergunning heeft verleend op grond van de artikelen 15, onder b, 29 en 19, eerste en derde lid, van de Kernenergiewet voor het toepassen van radioactieve stoffen op dieren in het Reactor Instituut Delft (RID), gelegen aan de Mekelweg 15 te Delft.

Het RID is een onderdeel van de TUD. Het RID bedrijft een onderzoeksreactor bedoeld voor onderzoek en onderwijs. De reactor dient niet voor energieproductie. In het kader van zijn onderzoeks- en onderwijstaak ontwikkelt het RID nieuwe (radio)technieken en -therapieën tegen bijvoorbeeld neurondegeneratieve ziekten, kanker en hartziekten, waarbij preclinische SPECT en PET (het scannen van muizen en ratten met radioactieve zoekstoffen) noodzakelijk zijn.

Binnen het RID worden nu ‘Small animal’ SPECT en gecombineerde SPECT/PET ontwikkeld.

In dit verband heeft de TUD op 23 september 2010 een vergunningaanvraag ingediend om binnen het RID radioactieve stoffen aan dieren toe te mogen dienen. In de vergunningaanvraag is tevens verzocht om het voorschrift waarin verwezen wordt naar de Richtlijn radionuclidenlaboratoria te wijzigen in de zin dat verwezen wordt naar de Bijlage radionuclidenlaboratorium.

Op grond van de Kernenergiewet is de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bevoegd om op de vergunningaanvraag te beschikken.

Voor deze activiteit is naast een vergunning op grond van de Kernenergiewet een vergunning op grond van de Wet op de dierproeven noodzakelijk.

De vergunning op grond van de Wet op de dierproeven is in 2009 door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verleend.

Procedure

Voor de behandeling van de aanvraag wordt de procedure doorlopen conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (uniforme openbare voorbereidingsprocedure). Naar aanleiding van de vergunningaanvraag van de TUD is op 20 december 2010 een ontwerpbeschikking afgegeven waarbij met de gevraagde wijziging is ingestemd. Vanaf 23 december 2010 tot en met 3 februari 2011 is eenieder in de gelegenheid gesteld om zienswijzen naar voren te brengen over de ontwerpbeschikking.

In deze periode zijn twee schriftelijke zienswijzen op de ontwerpbeschikking ontvangen.

Definitieve beschikking

Het bevoegd gezag heeft bij besluit van 29 maart 2011 de definitieve beschikking verleend. Het besluit is bij brief d.d. 31 maart 2011 aan de TUD bekendgemaakt.

De naar aanleiding van de ontwerpbeschikking ingebrachte zienswijzen hebben niet geleid tot een aanpassing van de definitieve beschikking ten opzichte van de ontwerpbeschikking.

Inzage definitieve beschikking

De beschikking en de overige relevante stukken liggen vanaf 7 april 2011 tot en met 18 mei 2011 op werkdagen ter inzage op de volgende plaatsen:

  • Informatiecentrum Ministerie van EL&I, bezoekadres: Bezuidenhoutseweg 30, 2594 AV Den Haag; op maandag t/m vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

    Bij toegang tot het ministerie is identificatie verplicht.

  • De afdeling Publiekszaken van de gemeente Delft, Phoenixstraat 16 te Delft.

    Bij toegang tot het gemeentehuis zonder afspraak geldt: maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 12.30 uur. Op afspraak: maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 17.00 uur en vrijdag van 8.00 uur tot 20.00 uur via telefoonnummer 14015 keuze 4.

Ook zijn de beschikking en de overige relevante stukken te raadplegen via de website www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kernergiewet.

Beroep

Belanghebbenden kunnen tot en met 19 mei 2011 beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State instellen.

Als belanghebbende kan worden aangemerkt diegene die rechtstreeks door het besluit in zijn of haar belangen wordt geraakt en eerder een zienswijze heeft ingebracht over het ontwerp van het besluit of redelijkerwijs niet kan worden verweten eerder geen zienswijze daarover te hebben ingebracht.

De beschikking treedt na afloop van de beroepstermijn in werking tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gemotiveerd en voorzien zijn van een naam, datum en het adres van de indiener.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070-426 44 26.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over de stukken en de beroepsprocedure kunt u contact opnemen met het Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 070-379 89 80 of per e-mail Postbus.AanvraagTUD@mineleni.nl onder vermelding van ‘beschikking RID’.

Naar boven