Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 4 april 2011, nr. WJZ/11034603, tot wijziging van de Regeling beveiliging nucleaire inrichtingen en splijtstoffen (herziening bijlage 1)

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op het op 3 maart 1980 te Wenen/New York tot stand gekomen Verdrag inzake de fysieke beveiliging van kernmateriaal (Trb. 1981, 7), zoals gewijzigd bij het op 8 juli 2005 te Wenen tot stand gekomen Verdrag tot wijziging van voornoemd verdrag (Trb. 2006, 81), artikel 22 van het Besluit kerninstallaties, splijtstoffen en ertsen en artikel 1d van het Besluit vervoer splijtstoffen, ertsen en radioactieve stoffen;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 1 bij de Regeling beveiliging nucleaire inrichtingen en splijtstoffen wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 4 april 2011

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen.

BIJLAGE BIJ DE REGELING TOT WIJZIGING VAN DE REGELING BEVEILIGING NUCLEAIRE INRICHTINGEN EN SPLIJTSTOFFEN (HERZIENING BIJLAGE 1)

Bijlage 1 als bedoeld in artikel 1 van de Regeling beveiliging nucleaire inrichtingen en splijtstoffen

Materiaal

Vorm

Categorie I

Categorie II

Categorie III

 1. Plutonium1

Onbestraald2

2 kg of meer

Minder dan 2 kg maar meer dan 500 g

500 g of minder maar meer dan 15 g

 2. Uranium-235

Onbestraald2

   
 

– verrijkt uranium van 20% of meer 235U

– 5 kg of meer

– Minder dan 5 kg maar meer dan 1 kg

– 1 kg of minder, maar meer dan 15g

 

– verrijkt uranium van 10% tot minder dan 20%  235U

 

–10 kg of meer

– minder dan 10 kg maar meer dan 1 kg

 

– uranium verrijkt tot boven het natuurlijk gehalte, maar tot minder dan 10% 235U

  

– 10 kg of meer

 3. Uranium-233

Onbestraald2

2 kg of meer

Minder dan 2 kg maar meer dan 500 g

500 g of minder, maar meer dan 15 g

 4. Bestraalde splijtstof

  

Verarmd of natuurlijk uranium, thorium of laag verrijkte splijtstof (minder dan 10% aan splijtbaar materiaal)3, 4

 
X Noot
1

Met uitzondering van plutonium met een isotoopgehalte van meer dan 80% aan plutonium-238.

X Noot
2

Onder onbestraald wordt in deze tabel verstaan: materiaal dat niet in een reactor is bestraald, of materiaal dat in een reactor is bestraald, met een stralingsniveau van 1 gray/uur (100 rad/uur) of minder op een afstand van 1 meter zonder afscherming.

X Noot
3

Op grond van bijzondere omstandigheden kan de Minister deze stoffen indelen in een andere categorie.

X Noot
4

Andere splijtstof die op grond van haar oorspronkelijke gehalte aan splijtbaar materiaal onder categorie I of II valt voor de bestraling, kan één categorie lager worden ingedeeld, zo lang het stralingsniveau van de splijtstof groter is dan 1 gray/uur (100 rad/uur) op een afstand van 1 meter zonder afscherming.

TOELICHTING

Algemeen

Op 1 januari 2011 is de Regeling beveiliging nucleaire inrichtingen en splijtstoffen (verder: de regeling) in werking getreden. De regeling strekt tot uitvoering van het op 8 juli 2005 tot stand gekomen Verdrag (Trb. 2006, 81) tot wijziging van het op 3 maart 1980 te Wenen/New York tot stand gekomen Verdrag inzake de fysiek beveiliging van kernmateriaal. Door deze wijziging is dit verdrag eveneens van toepassing op de beveiliging van nucleaire inrichtingen. De regeling strekt tot uitvoering van dit verdrag.

De regeling verplicht de vergunninghouders voor nucleaire inrichtingen of bepaalde hoeveelheden splijtstoffen en de vervoerders van deze splijtstoffen tot het nemen van beveiligingsmaatregelen. Bijlage I bij de regeling onderscheidt op basis van onder andere soort splijtstof en hoeveelheid drie verschillende categorieën van splijtstoffen. Dit onderscheid is van belang bij de te nemen beveiligingsmaatregelen.

Gebleken is inmiddels dat de keuze van het woord ‘tot’ (vertaald uit het Engelse ‘to’) in de tabelcel, waarin onbestraald uranium-235 wordt onderverdeeld, voor verschillende uitleg vatbaar is. Met de zinsnede ‘verrijkt tot 10% maar minder dan 20%’ was bedoeld: vanaf 10% tot 20%. ‘tot 10%’ Kan echter ook worden gelezen als: van lager dan 10% tot aan 10%. Doordat ook de stukken tekst bij de gedachtestreepjes in de volgende kolommen te laag waren geplaatst, zou de onbedoelde uitleg ertoe kunnen leiden dat voor onbestraald uranium-235, dat tot maximaal 10% is verrijkt, al bij kleinere hoeveelheden strengere beveiligingsmaatregelen zouden moeten worden genomen.

Om deze onbedoelde uitleg te voorkomen zijn de desbetreffende zinsneden vervangen door duidelijkere bewoordingen. Tevens zijn de gedachtestreepjes in de volgende kolommen op hun juiste plaats gezet.

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven of de burgers.

Inwerkingtreding wijkt af van de in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten neergelegde uitgangspunten. Deze afwijking is in dit geval gerechtvaardigd nu het reparatieregelgeving betreft.

Bijlage

Deze regeling maakt nu duidelijk dat onbestraald uranium-235 in de volgende drie categorieën wordt onderscheiden. In de tabel van bijlage 1 zijn dat, van onder naar boven:

  • uranium verrijkt boven natuurlijk maar minder dan 10%,

  • uranium verrijkt van 10% of meer, maar minder dan 20%,

  • uranium verrijkt van 20% of meer.

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen.

Naar boven