Gecoördineerde besluiten voor locatie Aanbrug/Hefbrug en Kerkweg Oost

Aard van de werkzaamheden

Aan de monumentale hefbrug in Waddinxveen wordt groot onderhoud gepleegd. Het groot onderhoud bestaat uit het uitvoeren van straalwerkzaamheden aan de stalen constructie van de hefbrug, vervangen van de installaties in de machinekamers en het uitvoeren van werkzaamheden aan de consoles van de brug. Ten behoeve van de werkzaamheden worden diverse tijdelijke voorzieningen gerealiseerd, zoals een pont met aanvaarbeveiligingen in de rivier ‘De Gouwe’.

Gelijktijdig met de uitvoering van deze werkzaamheden wordt de aanbrug aangepast aan de huidige verkeerseisen. De westelijke aanbrug dateert van 1935-1936 en is in een slechte staat. De aanbrug is door betonrot verzakt en kan de huidige verkeersbelasting slecht verwerken. De huidige aanbrug wordt gesloopt, vernieuwd en de constructie van de aanbrug wordt vernieuwd. Naast deze werkzaamheden worden in de Kerkweg-Oost diverse houtopstanden gekapt. De werkzaamheden nemen in totaal maximaal 5,5 maanden in beslag. De start van de werkzaamheden staat gepland voor februari 2012.

Ontwerpbesluiten

Voor de realisering van het project zijn de nodige vergunningen en ontheffingen van diverse bestuursorganen benodigd. Deze ontwerpbesluiten doorlopen gezamenlijk de uniforme openbare voorbereidingsprocedure overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht.

  • a. Burgemeester en wethouders van Waddinxveen

    • 1. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Aanbrug en Hefbrug’ in Waddinxveen. De nieuwe aanbrug wordt breder gemaakt om de verkeersveiligheid te bevorderen. Dit laatste geld ook voor de Hefbrug die aan weerszijden verbreed wordt. Deze verbredingen zijn niet mogelijk op grond van de vigerende bestemmingsplannen, zodat een herziening noodzakelijk is.

    • 2. Ontwerpbeschikking Wetgeving algemene bepalingen omgevingsrecht (artikel 2.1 en artikel 2.2). Hieronder valt het slopen en bouwen van de aan- en hefbrug (rijksmonument) alsook het kappen van bomen op de locatie Kerkweg Oost.

    • 3. Ontwerp verkeersbesluit. (artikel 15.2 van de Wegenverkeerswet 1994) Dit heeft betrekking op het tijdelijk afsluiten van de Kerkweg Oost ten behoeve van reconstructiewerkzaamheden in 2012.

    • 4. Ontheffing geluidhinder (ex APV art. 4.6). Aan de aan- en hefbrug worden diverse werkzaamheden uitgevoerd, die tot geluidsoverlast voor de omwonenden kunnen leiden.

    • 5. Ontheffing openbreken weg (ex APV art. 2.11). Voor de vernieuwing van de aanbrug moet de weg worden opengebroken.

  • b. College van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland

    • 6. Ontheffing vaarwegverordening. Het uitvoeren van werkzaamheden boven een watergang.

  • c. Hoogheemraadschap van Rijnland

    • 7. Ontwerp watervergunning Keur permanente werken. De werkzaamheden aan de westelijke aanbrug wordt in een waterkering van het Hoogheemraadschap van Rijnland uitgevoerd.

    • 8. Ontwerp watervergunning Keur tijdelijke werken. Voor de uitvoering van de werkzaamheden zijn tijdelijke werken noodzakelijk. Deze worden in de watergang en op de kade geplaatst.

    • 9. Melding lozing vaste objecten. Uitvoeren van straalwerkzaamheden aan de hefbrug boven een watergang.

Inzien van de ontwerpbesluiten

De bovengenoemde aanvragen, ontwerpbesluiten en andere relevante stukken liggen met ingang van 7 april (zes weken) voor een ieder tijdens openingsuren ter inzage bij de Publieksbalie op het gemeentehuis van Waddinxveen (Raadhuisplein 1).

Daarnaast worden de ontwerpbesluiten van het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland, tijdens reguliere openingstijden, ter inzage gelegd bij:

  • Provinciehuis Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1, 2596 AW Den Haag

  • Hoogheemraadschap van Rijnland, Archimedesweg 1, 2333 CM Leiden

Alle stukken zijn ook te raadplegen op de gemeentelijke website www.waddinxveen.nl. Het ontwerpbestemmingsplan is tevens digitaal te raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl.

Zienswijze

Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen over de ontwerpbesluiten en aanvragen naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan het college van B&W van de gemeente Waddinxveen, postbus 400, 2740 AK te Waddinxveen. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de Afdeling Strategie en Beleidsontwikkeling op het telefoonnummer 0182-624508.

Informatieavond

Op 18 april 2011 wordt een inloopavond gehouden in het gemeentehuis te Waddinxveen. Tijdens deze avond kunt u een toelichting krijgen op de plannen, werkzaamheden en uitvoering.

U bent van 19.00 uur tot 21.00 uur welkom in de raadzaal van het gemeentehuis.

Wat gebeurt er met uw reactie?

De bestuursorganen zullen, rekening houdend met de ingebrachte zienswijzen, naar verwachting binnen enkele weken de definitieve besluiten nemen. Deze besluiten worden te zijner tijd ter inzage gelegd op dezelfde locaties als waar nu de ontwerpbesluiten ter inzage liggen. Voor een belanghebbende die op een ontwerpbesluit een zienswijze heeft ingebracht, staat dan tegen dat besluit beroep open bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de Afdeling Strategie en Beleidsontwikkeling op het telefoonnummer 0182-624508.

Naar boven