Regeling tot wijziging van de Regeling inrichting en gebruik van een infrastructuur voor elektronische informatie-uitwisseling ter uitvoering van de Zorgverzekeringswet (Regeling elektronisch gegevensverkeer Zorgverzekeringswet)

14 maart 2011

Het College voor zorgverzekeringen,

gelet op de artikelen 9a, 9b, 9c, en 9d van de Zorgverzekeringswet en artikel 6.4a.1 van de Regeling zorgverzekering;

heeft in zijn vergadering van 14 maart 2011 besloten:

ARTIKEL I

De Regeling elektronisch gegevensverkeer Zorgverzekeringswet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

Onder vervanging van de punt achter onderdeel e door een puntkomma wordt aan de opsomming in het derde lid toegevoegd:

  • f. onverzekerden.

B

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

Aan de opsomming in het eerste lid wordt toegevoegd:

  • 10. Melding van begindatum en einddatum van inschrijvingen van verzekerden door zorgverzekeraars aan de Sociale Verzekeringsbank ten behoeve van de opsporing van onverzekerden.

C

De bijlage bij de Regeling elektronisch gegevensverkeer Zorgverzekeringswet, bedoeld in artikel 6, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder de kolom 'nr.' wordt toegevoegd:

16

2. Onder de kolom 'verwerking' wordt ter hoogte van nr. 16 toegevoegd:

Melding van verzekerden vanuit RBVZ door zorgverzekeraars aan SVB

Gegevens: burgerservicenummer, ingangs-/einddatum zorgverzekering, Uzovicode.

3. Onder de kolom 'Doel verwerking' wordt ter hoogte van nr. 16 toegevoegd:

  • Vergelijking met het AWBZ-verzekerdenbestand teneinde na te gaan welke verzekeringsplichtigen in weerwil van hun verzekeringsplicht niet krachtens een zorgverzekering verzekerd zijn.

4. Onder de kolom 'Verantwoordelijk voor de verwerking in de zin van de Wbp' wordt ter hoogte van nr. 16 toegevoegd:

Zorgverzekeraars en CVZ.

5. Onder de kolom ‘Wettelijke grondslag’ wordt ter hoogte van nr. 16 toegevoegd:

De artikelen 9a en met 9d Zvw jo. artikel 6.4a.1 Regeling zorgverzekering.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en zij werkt terug tot en met 15 maart 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Voorzitter Raad van Bestuur,

P.C. Hermans.

TOELICHTING

Met de inwerkingtreding van de Wet tot wijziging van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en de Zorgverzekeringswet houdende maatregelen tot opsporing en verzekering van personen die ondanks hun verzekeringsplicht geen zorgverzekeringen hebben en beperking van het aantal zorgverzekeringen tot één per verzekeringsplichtige (opsporing en verzekering onverzekerden zorgverzekering) bepaalt het College voor zorgverzekeringen (CVZ) op basis van vergelijking van bestanden welke verzekeringsplichtigen niet verzekerd zijn. Het CVZ doet dit aan de hand van een vergelijking tussen het bestand met AWBZ-verzekerden dat zich bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bevindt, een bestand met militairen in werkelijke dienst, een bestand met gemoedsbezwaarden en het Referentiebestand Verzekerden Zorgverzekeringswet (RBVZ). Deze bestandsvergelijking zal in opdracht van het CVZ door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) worden verricht. Het opsporen van onverzekerden door de SVB is vanuit privacy-overwegingen minder belastend. Hiertoe zullen het CVZ en de SVB een bewerkersovereenkomst sluiten. Tevens sluiten het Sektoraal Aanspreekpunt Zorgverzekeringen, als beheerder van het RBVZ, het CVZ en de SVB een bewerkersovereenkomst.

Het CVZ zal de onverzekerden eerst aanmanen om een zorgverzekering af te sluiten. Blijven zij in gebreke, dan volgt twee keer een boeteoplegging, zonodig gevolgd door het ambtshalve tot stand brengen van een zorgverzekering bij een zorgverzekeraar. Dit is geregeld in de nieuwe artikelen 9a tot en met 9d van de Zorgverzekeringswet (Zvw).

De uitvoering van deze nieuwe regeling verloopt gestandaardiseerd. De benodigde gegevensaanleveringen door de zorgverzekeraars aan de SVB verloopt elektronisch via SA-Z. Met het oog op deze gegevensaanleveringen, die voortvloeien uit de artikelen 9a tot en met 9d Zvw en artikel 6.4a.1 Regeling zorgverzekering, dient de onderhavige regeling te worden uitgebreid. Deze wijzigingsregeling voorziet daarin.

Voorzitter Raad van Bestuur,

P.C. Hermans.

Naar boven