Aanwijzing DG RWS als nationale bevoegde autoriteit SSN en bevoegde instantie RIS

14 maart 2011

Nr. IENM/BSK-2011/20583

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op bijlage III, onder 2.1.1, van Richtlijn (EG) 2002/59 van het Europees Parlement en de Raad van 27 juni 2002 betreffende de invoering van een communautair monitoring- en informatiesysteem voor de zeescheepvaart en tot intrekking van richtlijn 93/75/EEG van de Raad (PbEU L 208) en artikel 8 van richtlijn nr. 2005/44/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 september 2005 betreffende geharmoniseerde River Information Services (RIS) op de binnenwateren in de Gemeenschap (PbEU L 255), alsmede artikel 3, aanhef, onderdeel a, van het Instellingsbesluit directoraat-generaal Rijkswaterstaat;

Besluit:

Artikel 1

De directeur-generaal Rijkswaterstaat is belast met de taken van:

  • a. de nationale bevoegde autoriteit, bedoeld in bijlage III, onder 2.1.1 van richtlijn nr. 2002/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van 27 juni 2002 betreffende de invoering van een communautair monitoring- en informatiesysteem voor de zeescheepvaart en tot intrekking van richtlijn 93/75/EEG van de Raad (PbEU L 208);

  • b. de bevoegde instantie, bedoeld in artikel 8 van richtlijn nr. 2005/44/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 september 2005 betreffende geharmoniseerde River Information Services (RIS) op de binnenwateren in de Gemeenschap (PbEU L 255).

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2010.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

Met dit besluit wijst de Minister van Infrastructuur en Milieu de directeur-generaal Rijkswaterstaat aan als nationale bevoegde autoriteit voor het communautaire monitoring- en informatiesysteem voor de zeescheepvaart, SafeSeaNet.

Daarnaast wordt de directeur-generaal Rijkswaterstaat aangewezen als de bevoegde instantie voor de invoering en het gebruik van geharmoniseerde informatiediensten (River Information Services) ter ondersteuning van het verkeers- en vervoersmanagement voor de binnenvaart in de Europese Unie.

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2008 maakt het mogelijk dat de Hoofdingenieur-Directeur van de dienst Zuid-Holland in zijn hoedanigheid van Landelijk Scheepvaartverkeersmanager namens de DG Rijkswaterstaat uitvoering geeft aan de taken en bevoegdheden van de NCA voor SafeSeaNet en de taken en bevoegdheden van de bevoegde instantie voor River Information Services.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven