Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 10 maart 2011, nr. 2011-2000068135, CZW/WBI, houdende wijziging van de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001, de Paspoortuitvoeringsregeling Buitenland 2001 en de Paspoortuitvoeringsregeling Koninklijke Marechaussee 2001 in verband met de verstrekking van reisdocumenten aan niet-ingezetenen door de burgemeester van Oldambt

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Buitenlandse Zaken;

Gelet op de artikelen 26, eerste lid, onderdeel e, en 40, eerste lid, onderdeel e, van de Paspoortwet;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 7 van de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001 komt te luiden:

Artikel 7. De burgemeesters van Den Haag, Enschede, Maastricht, Echt-Susteren en Oldambt

De burgemeesters van Den Haag, Enschede, Maastricht, Echt-Susteren en Oldambt verrichten de handelingen ingevolge de wet en artikel 6 tevens ten behoeve van personen die niet als ingezetene in de basisadministratie van een gemeente zijn ingeschreven.

ARTIKEL II

In artikel 80, eerste lid, onder c van de Paspoortuitvoeringsregeling Buitenland 2001 wordt ‘de burgemeester van Den Haag, Enschede, Maastricht of Echt-Susteren’ vervangen door: de burgemeester van Den Haag, Enschede, Maastricht, Echt-Susteren of Oldambt.

ARTIKEL III

In artikel 33, onder c, van de Paspoortuitvoeringsregeling Koninklijke Marechaussee 2001 wordt ‘de burgemeester van Den Haag, Enschede, Maastricht of Echt-Susteren’ vervangen door: de burgemeester van Den Haag, Enschede, Maastricht, Echt-Susteren of Oldambt.

Artikel IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 mei 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.P.H. Donner.

TOELICHTING

Deze wijziging strekt ertoe het aantal (grens)gemeenten waar Nederlanders die niet als inwoner van een Nederlandse gemeente staan ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) een reisdocument kunnen aanvragen, uit te breiden met de gemeente Oldambt. Naast de reeds aangewezen burgemeesters van Den Haag, Enschede, Maastricht en Echt-Susteren wordt ook de burgemeester van Oldambt bevoegd aan deze groep Nederlanders een reisdocument te verstrekken. De Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001 (PUN), de Paspoortuitvoeringsregeling Buitenland 2001 (PUB) en de Paspoortuitvoeringsregeling Koninklijke Marechaussee 2001 worden in verband hiermee aangepast. Ingevolge artikel 26, eerste lid, onder e, en artikel 40, eerste lid, onder e, van de Paspoortwet kunnen burgemeesters worden aangewezen als bevoegde autoriteit voor het in ontvangst nemen van aanvragen voor reisdocumenten en het verstrekken daarvan aan personen die niet als ingezetene zijn ingeschreven in een Nederlandse gemeente in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens. Iedere niet-ingezetene die Nederlander is, kan bij de nieuw aangewezen (grens)gemeente een reisdocument aanvragen. De aanwijzing van deze gemeente beperkt vooral de reistijd van Nederlanders die vlak over de grens in Duitsland wonen. Zij zijn niet langer uitsluitend aangewezen op de verderafgelegen Nederlandse consulaten in Duitsland of één van de reeds eerder aangewezen gemeenten. De gemeente Oldambt heeft zelf verzocht om aanwijzing. De mogelijkheid voor niet ingezetenen om bij de burgemeester van Oldambt een aanvraag in te dienen gaat in met ingang van 1 mei 2011.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.P.H. Donner.

Naar boven