Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 10 maart 2011, nr. 2011-2000068133, CZW/WBI, houdende wijziging van de Paspoortuitvoeringsregeling Caribische landen in verband met de verstrekking van reisdocumenten aan niet-ingezetenen door de burgemeester van Oldambt

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Buitenlandse Zaken;

Gelet op de artikelen 26, eerste lid, onderdeel e, en 40, eerste lid, onderdeel e, van de Paspoortwet;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 81, eerste lid, onderdeel c, van de Paspoortuitvoeringsregeling Caribische landen wordt ‘de burgemeester van Den Haag, Enschede, Maastricht of Echt-Susteren’ vervangen door: de burgemeester van Den Haag, Enschede, Maastricht, Echt-Susteren of Oldambt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 mei 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant, in het Afkondigingsblad van Aruba, in het Publicatieblad van Curaçao en in het Afkondigingsblad van Sint Maarten worden geplaatst.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.P.H. Donner.

TOELICHTING

De Paspoortuitvoeringsregeling Caribische landen wordt aangepast met het oog op de aanwijzing van de gemeente Oldambt als grensgemeente waar Nederlanders die niet in de GBA staan ingeschreven een reisdocument kunnen aanvragen.

Ingevolge artikel 26, eerste lid, onder e, onderscheidenlijk artikel 40, eerste lid, onder e, van de Paspoortwet kunnen burgemeesters worden aangewezen als bevoegde autoriteit voor het in ontvangst nemen van aanvragen voor en het verstrekken van reisdocumenten aan personen die niet in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) staan ingeschreven, de zogeheten niet-ingezetenen. Naast de reeds aangewezen burgemeesters van Den Haag, Enschede, Maastricht en Echt-Susteren wordt ook de burgemeester van Oldambt bevoegd aan deze groep Nederlanders een reisdocument te verstrekken. Iedere niet-ingezetene die Nederlander is, kan bij de nieuw aangewezen (grens)gemeente een reisdocument aanvragen. De aanwijzing van de gemeenten beperkt vooral de reistijd van Nederlanders die vlak over de grens in Duitsland wonen. Deze aanwijzing is geregeld door een wijziging van de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001 en gaat in op 1 mei 2011. Als gevolg van deze aanwijzing dient ook artikel 81, eerste lid, onder c, van de Paspoortuitvoeringsregeling Caribische landen te worden aangepast.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.P.H. Donner.

Naar boven