Ontwerpbestemmingsplan Bedrijventerreinen

Burgemeester en wethouders van Veendam maken ingevolgde artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat met ingang van 16 maart 2011 gedurende zes weken in de gemeentewinkel (Raadhuisplein 5; geopend op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur en op donderdagavond tot 20.00 uur) ter inzage ligt het ontwerpbestemmingsplan ‘Bedrijventerreinen’.

Het ontwerpbestemmingsplan is met bijbehorende stukken ook te raadplegen via de gemeentelijke internetpagina www.veendam.nl (onder Wonen & Bouwen/bestemmingsplannen/Bestemmingsplannen in procedure) en de landelijke internetpagina www.ruimtelijkeplannen.nl (een rechtstreekse link is te vinden op de website van de gemeente).

Aanleiding

Sinds juni 2008 zijn gemeenten verplicht over actuele en digitale bestemmingsplannen te beschikken. Het nu in procedure gebrachte bestemmingsplan bestrijkt (nagenoeg) de hele bedrijvenzone ten oosten van Veendam en Wildervank en is bedoeld om geldende bestemmingsplannen te actualiseren en een aantal nieuwe onderwerpen te regelen. Reeds in 2008 is de voorontwerpfase doorlopen. Vanwege verplicht onderzoek naar geluidbelasting op bedrijventerreinen is de procedure tijdelijk opgeschort. Eind 2010 is voor de bedrijventerreinen in Veendam een zogeheten Zonebeheerplan opgesteld; een systematiek van toedeling van geluidruimte aan kavels. Dit plan is nu ingepast in het voorliggende ontwerpbestemmingsplan Bedrijventerreinen.

Aanpassingen ten opzichte van de voorontwerpbestemmingsplan uit 2008

De behandeling van inspraak- en overlegreacties heeft geleid tot enkele aanpassingen ten opzichte van de voorontwerpbestemmingsplan. De belangrijkste aanpassingen zijn:

  • De beeldkwaliteitsplannen en -visie, die in het kader van het samenwerkingsverband Oostboog Bedrijvenlocaties zijn opgesteld, inclusief de hieraan verbonden thematisering, hebben een ruimtelijke vertaling gekregen;

  • In het Mobiliteitsplan wordt met betrekking tot de Meihuizenweg voorgesteld om deze door te trekken tot aan de Industrieweg. In het plan is rekening gehouden met dit wensbeeld door de bij het tracé betrokken gronden te voorzien van een passende bestemming. De doortrekking van de Meihuizenweg-Industrieweg naar de Bendixstraat is buiten het plan gehouden. Dit onderdeel van het Mobiliteitsplan is nog niet obstakelvrij;

  • Het onherroepelijke bestemmingsplan Dallen II is in het plan opgenomen;

  • De plangrens is voorts op twee punten aangepast: de rioolwaterzuiveringsinstallatie ten oosten van de N33 is buiten het plan gehouden en zal worden betrokken bij de herziening van het bestemmingsplan Buitengebied. Een deel van de gronden ten noordoosten van het Lloydsplein is buiten het plan gehouden en zal worden betrokken bij de herziening van het bestemmingsplan Veendam Centrum.

  • De uitkomsten van de voor Railport Groningen en Sita opgestelde kwantitatieve risicoanalyses zijn in het plan vertaald. Op basis van een advies van het Steunpunt Externe Veiligheid Groningen is een verantwoording van het groepsrisico opgenomen in de toelichting.

  • Een inventarisatie is uitgevoerd naar bestaande bedrijfswoningen in het plangebied. Bestaande bedrijfswoningen zijn uitdrukkelijk als zodanig bestemd voor zolang als er een relatie met het betreffende bedrijf bestaat (na het vervallen van die relatie ontstaat in principe een handhavingsgrondslag voor het staken van de woonfunctie). Nieuwe bedrijfswoningen kunnen met een omgevingsvergunning (met afwijking van de regels) uitsluitend worden gerealiseerd in het gebied tussen Beneden Oosterdiep en de Transportweg en in het gebied aan de westzijde van de Meihuizenweg.

  • De archeologische beleidskaart is in het plan vertaald.

  • Tenslotte zijn de verplichtingen die voortkomen uit de Provinciale Omgevingsverordening en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht in het plan verwerkt.

Wij nodigen u uit het ontwerpbestemmingsplan Bedrijventerreinen via de gemeentelijke website en/of gemeentewinkel in te zien!

Procedure

Tot 27 april 2011 kan een ieder bij de gemeenteraad Postbus 20.004, 9640 PA VEENDAM, schriftelijk zienswijzen ten aanzien van het ontwerp kenbaar maken. Mondelinge zienswijzen kunnen ook worden ingebracht; mocht u hiervan gebruik willen maken, dan dient u hiervoor vóór 22 april 2011 een afspraak te maken met:

mevrouw P. Emmelkamp t. 0598-652467 e-mail peggy.emmelkamp@dekompanjie.nl of

de heer J. Boekholt t. 0598-652424 e-mail johan.boekholt@dekompanjie.nl

Veendam, 15 maart 2011

Naar boven