Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan ‘Noord-Turfkade’

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad in haar vergadering van 25 januari 2011 het bestemmingsplan ‘Noord-Turfkade’ gewijzigd heeft vastgesteld. Tevens heeft de gemeenteraad besloten voor het gebied geen exploitatieplan ex artikel 6.12 Wro vast te stellen.

Het bestemmingsplan is een actualisatie van het bestaande bestemmingsplan. Ook de recente uitbreiding van het bedrijventerrein is in het plan opgenomen. Het gebied wordt globaal begrensd door het Overijsselse Kanaal, de Kolthofsingel, Van Riemsdijkweg, de Plesmanweg, de Hollander Graven, de Burgemeester Schneiderssingel en de Aadijk.

In het plan is vastgelegd wat de mogelijkheden zijn op het bedrijventerrein. Het nieuwe bestemmingsplan is een actualisatie van het bestaande plan en heeft een conserverend karakter. Dit betekent dat de bestaande situatie zo veel mogelijk gehandhaafd is. Omdat het nu geldende bestemmingsplan grotendeels verouderd is, wijkt het nieuwe plan op een aantal punten af van het huidige plan.

De gemeenteraad heeft besloten het plan ten opzichte van het ontwerp op de volgende punten te wijzigen;

  • Het is mogelijk om binnen de bedrijfsbestemmingen voor het gehele bouwperceel een bouwhoogte van 20 meter toe te staan (middels een afwijkingsbevoegdheid).

  • Het is mogelijk om binnen de bedrijfsbestemmingen een hoger bebouwingspercentage tot 85% toe te staan (middels een afwijkingsbevoegdheid).

  • Detailhandel, waarvoor een vergunning is verleend is bij recht is toegestaan. Dit was niet duidelijk, om deze reden zijn een tweetal artikelen gewijzigd.

  • Het was niet duidelijk dat op het perceel Kolthofsingel 18–22 een rioolwaterzuiveringsinstallatie in de milieucategorie 4.1 is toegestaan. Dit is in de regels verduidelijkt.

  • De activiteiten waarvoor het verboden is om zonder of in afwijking van een vergunning binnen de bestemming ‘Leiding-Gas’ uit te voeren was te beperkt en boden onvoldoende bescherming aan de gasleiding. De activiteitenlijst is gewijzigd.

  • De belemmerende strook aan weerzijden van de hartlijn van de gastransportleiding was te breed. Dit is gecorrigeerd.

  • Met de inwerkingtreding van de Wabo (per 1 oktober 2010) zijn onder meer de binnen het bestemmingsplan mogelijk gemaakte ontheffingen en noodzakelijke aanlegvergunningen onderdeel van de omgevingsvergunning. De terminologie binnen het bestemmingsplan is hierop aangepast. Tevens zijn naar aanleiding hiervan de algemene procedureregels aangepast.

  • Binnen de regels en de toelichting zijn een aantal termen gewijzigd en een aantal verschrijvingen gecorrigeerd. Sommige bestemmingsplanregels zijn verduidelijkt en aangevuld.

  • De dubbelbestemming ‘Waarde-Waardevolle Bomen’ is langs de Plesmanweg en Turfkade grotendeels vervallen. Het betreft hier geen waardevolle bomen maar een te behouden structuur.

  • De dubbelbestemming ‘Waarde-Waardevolle Boom’ is gewijzigd naar de aanduiding ‘houtsingel’.

  • Op basis van het ontwerpbestemmingsplan zijn binnen de bedrijvenbestemmingen activiteiten in de milieucategorie 1 niet toegestaan. Gelet op het hiervoor geldende bestemmingsplan is dit gewijzigd. Op deze wijze is het nieuwe bestemmingsplan niet onnodig beperkend.

  • Het bestemmingsplan is gewijzigd zodat zelfstandige kantoren zijn toegestaan tot een maximale oppervlakte van 1500 m2. Sommige percelen zijn niet aan dit maximum gebonden.

  • Op basis van de detailhandelsvisie is het ongewenst dat detailhandelsbedrijven binnen ‘de uit te werken’ bestemming mogelijk worden gemaakt. Dit is gecorrigeerd.

  • Binnen de bestemmingen ‘Leiding-Gas’ en ‘Leiding-Riool’ zijn in het ontwerpbestemmingsplan geen bouwmogelijkheden ten behoeve van deze gasleiding opgenomen. Dit is gecorrigeerd.

Het bestemmingsplan, het raadsbesluit en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 16 maart 2011 gedurende zes weken ter inzage (derhalve tot en met 26 april 2011) bij de afdeling publiekszaken. Het bestemmingsplan is tevens digitaal raadpleegbaar via www.almelo.nl/bestemmingsplannen, als ook op www.ruimtelijkeplannen.nl

Belanghebbenden die tijdig een zienswijze omtrent het ontwerp bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt, alsmede belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken, kunnen in de bovengenoemde termijn van ter inzage legging beroep instellen. Tegen de wijzigingen ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan kan een ieder in deze termijn beroep instellen. Aanvullend kan er een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het besluit treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak wordt ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Naar boven