Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2010

Burgemeester en wethouders van Lemsterland maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2010 ter inzage wordt gelegd. Dit betreft een actualisering van het bestemmingsplan Buitengebied zoals dat in 1990 is vastgesteld en dat in 1997 correctief is herzien. Het ontwerpbestemmingsplan omvat het hele buitengebied van Lemsterland met uitzondering van:

  • de dorpskernen omdat daarvoor afzonderlijke bestemmingsplannen zijn vastgesteld (de kern Follega behoort wel tot het plangebied);

  • een deel van het IJsselmeer waarvoor een inpassingsplan ‘Windenergie langs de dijken van de Noordoostpolder’ is vastgesteld;

  • de percelen Koopmanweg 28 en 30 waarvoor een afzonderlijk bestemmingsplan is vastgesteld.

Via het nieuwe bestemmingsplan krijgen agrarische bedrijven een bouwblok dat is afgestemd op de omvang en ruimtebehoefte van het bedrijf. Ook zijn er onder voorwaarden mogelijkheden voor een mestvergistingsinstallatie. Bestaande intensieve bedrijven krijgen een passende bestemming. Het bestemmingsplan zal geen ruimte meer bieden voor uitbreiding van intensieve bedrijven. Bij bedrijfsbeëindiging is het mogelijk om flexibel in te spelen op nieuwe functies in voormalige agrarische gebouwen, zoals wonen, ambachtelijke bedrijvigheid of recreatieappartementen. Het bestemmingsplan biedt verder kansen voor nevenactiviteiten bij agrarische bedrijven. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om recreatie, zorgfuncties en ambachtelijke bedrijvigheid. Ook is er ruimte voor kleinschalige kampeerterreinen bij agrarische bedrijven of bij voormalige agrarische bedrijven.

Het bestemmingsplan geeft verder kansen om snel in te spelen op een behoefte aan mantelzorg. Verder richt het bestemmingsplan zich op behoud en versterking van landschappelijke, cultuurhistorische en natuurlijke kwaliteiten. Voor een volledig beeld van de beoogde planologische regeling voor het buitengebied wordt verwezen naar het ontwerpplan en de daarbij behorende stukken.

Het ontwerpbestemmingsplan met de daarbij behorende stukken en het ontwerpbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan liggen tijdens de openingstijden van het gemeentekantoor met ingang van donderdag 10 maart 2011 voor de duur van zes weken voor eenieder ter inzage bij de centrale balie in het gemeentekantoor, Burgemeester Krijgerplein 7 te Lemmer. Het ontwerpbestemmingsplan met de bijbehorende stukken kunt u met ingang van donderdag 10 maart 2011 ook raadplegen op de website www.lemsterland.nl onder het kopje ‘Actueel’ ‘Bekendmakingen en publicaties’ en vervolgens ‘ruimtelijke ordening’. Ook is het plan in te zien op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Reageren op het ontwerpbestemmingsplan?

Eenieder kan gedurende de termijn van terinzagelegging bij de gemeenteraad zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen. Dit kan op de volgende wijze:

  • Schriftelijk. U kunt uw zienswijze sturen aan: de gemeenteraad van Lemsterland, postbus 2, 8530 AA Lemmer;

  • Mondeling. U kunt daarvoor een afspraak maken met Piet Loonstra van de sector Grondgebied, tel. 0514-567534. Wij adviseren u om praktische redenen uiterlijk drie weken voor het einde van de termijn van terinzagelegging te bellen voor een afspraak, zodat u het risico op termijnoverschrijding voorkomt.

Lemmer, 9 maart 2011

Naar boven