Structuurvisie Dorpsomgevingsplan Hierden

In de ontwerpstructuurvisie Dorpsomgevingsplan Hierden is het plangebied uitvoerig geanalyseerd, waarbij onder meer ingegaan wordt op de historie van het gebied, de bebouwingsstructuur, de ontsluitingsstructuur, de beplantingen en de visueel ruimtelijke aspecten. Het document bevat eveneens een visie hoe de landschappelijke kwaliteiten van Hierden en omgeving versterkt kunnen worden. Ook is bekeken op welke wijze nieuwe bebouwing ingepast kan worden in het landschap en op welke wijze de verevening vorm zal krijgen.

Verevening betekent letterlijk egaliseren, glad maken, verrekenen. Het is een vorm van ruilen,

voor wat hoort wat. De gemeente stelt dat alle nieuwe ‘rode’ ontwikkelingen in en rondom Hierden gepaard moeten gaan met landschappelijke versterking. Op deze manier profiteert het hele dorp van het op kleine schaal toevoegen van enkele nieuwe woningen. Ten eerste kunnen in ruil voor een nieuwe woning eisen gesteld worden aan een landschappelijke inrichting van het erf zelf, ten tweede zal een bijdrage worden gevraagd aan een speciaal op te richten landschapsfonds voor de dorpsomgeving van Hierden. Vanuit dit fonds zullen projecten worden gefinancierd die het landschap in en om het dorp zullen verbeteren.

De ontwerpstructuurvisie Dorpsomgeving Hierden ligt met ingang van 10 maart 2011 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzagetermijn kunnen belanghebbenden schriftelijk een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad van Harderwijk. Desgewenst kan worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Informatie: afdeling Ruimte en Economie, de heer M. den Braven, tel. 0341-411 359.

De stukken zijn ook terug te vinden op de website van de gemeente Harderwijk: http://www.harderwijk.nl/Gemeente/WonenenLeven/RuimtelijkePlannen/Structuurvisies.htm. Het plan kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl. De bronbestanden kunt u vinden via: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans.

Naar boven