Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 28 februari 2011, nr. DWJZ-3049999, houdende wijziging van de Wet medisch tuchtrecht BES

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 20, eerste lid, van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

Besluit:

ARTIKEL I

De Wet medisch tuchtrecht BES wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 10, eerste lid, eerste volzin, komt te luiden:

  • 1. Onverminderd artikel 9 is vereist dat de voorzitter en leden van het College de Nederlandse nationaliteit bezitten.

B

Onder vervanging van de puntkomma aan het slot van artikel 10a, eerste lid, onderdeel c, door een punt, vervalt onderdeel d van dit artikel.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

TOELICHTING

De onderhavige regeling wijzigt de Wet medisch tuchtrecht BES, die met ingang van 10 oktober 2010 in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba in werking is getreden. Het betreft hier een wijziging die noodzakelijk is voor de toepassing van de wet.

Op grond van artikel 10, eerste lid, van de Wet medisch tuchtrecht BES kunnen de voorzitter en leden van het Medisch Tuchtcollege, dat is gevestigd op een van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, worden benoemd door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In de oorspronkelijke formulering van deze bepaling werd uitgegaan van een benoeming van Nederlanders die in een van de openbare lichamen hun woonplaats hebben, maar dat blijkt in de praktijk niet goed werkbaar. Met de onderhavige wijziging vervalt het woonplaatsvereiste. Ook is de leeftijdsgrens van 30 jaar vervallen, omdat daaraan geen behoefte meer is.

In artikel 10a, eerste lid, van de Wet medisch tuchtrecht BES worden de ontslaggronden genoemd voor de voorzitter en de leden van het Medisch Tuchtcollege. Op grond van artikel 10a, eerste lid, onderdeel d, van de Wet medisch tuchtrecht BES worden de voorzitter en de leden van het Medisch Tuchtcollege door de minister ontslagen indien zij hun woonplaats overbrengen naar een plaats buiten de openbare lichamen. Omdat nu alle Nederlanders tot voorzitter of lid van het Medisch Tuchtcollege kunnen worden benoemd en er geen woonplaatsvereiste meer is, vervalt dit artikelonderdeel.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

Naar boven