Uitbreiding van het glastuinbouwgebied ten zuiden van Sexbierum

Voor de uitbreiding van het glastuinbouwgebied ten zuiden van Sexbierum liggen de volgende stukken ter inzage:

Vastgestelde structuurvisie ‘Sexbierum – Glastuinbouw’;

Vastgesteld bestemmingsplan ‘Sexbierum – Uitbreiding glastuinbouw 2011’;

Plan- en Project MilieuEffectRapportage ‘Uitbreiding glastuinbouwgebied Sexbierum’.

Aanleiding

Aanleiding voor het opstellen van een structuurvisie en een bestemmingsplan zijn de plannen voor de ontwikkeling van de glastuinbouw bij Sexbierum. Hier is reeds een glastuinbouwgebied aanwezig. Thans wordt een verdere uitbreiding van dit gebied voorzien. De gemeente Franekeradeel, de provincie Fryslân en de Dienst Landelijk Gebied, hebben in 2008 daarvoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het bestaande glastuinbouwgebied ten zuiden van Sexbierum zal met ruim 200 ha kunnen uitbreiden. Teneinde deze ontwikkeling in planologische zin mogelijk te maken, is in opdracht van de gemeente een bestemmingsplan opgesteld en heeft de gemeente een Milieueffectrapport (MER) op laten stellen. In oktober 2008 is door de gemeenteraad van Franekeradeel het bestemmingsplan ‘Sexbierum – uitbreiding glastuinbouw’ vastgesteld. Aan dit bestemmingsplan is door de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in januari 2010 in zijn geheel goedkeuring onthouden.

Naar aanleiding van bovenstaande is er een structuurvisie opgesteld voor het gehele plangebied en een nieuw bestemmingsplan voor de 1e fase. Voor de opvolgende fasen zullen te zijner tijd nieuwe bestemmingsplannen moeten worden opgesteld. Tevens is het ten behoeve van het bestemmingsplan opgestelde Milieueffectrapport geactualiseerd.

Structuurvisie en Bestemmingsplan

De gemeenteraad van Franekeradeel heeft in de vergadering van 3 maart 2011 de structuurvisie ‘Sexbierum – Glastuinbouw’ en het bestemmingsplan ‘Sexbierum – Uitbreiding Glastuinbouw’ met bijbehorende stukken vastgesteld.

De structuurvisie geeft een samenhangende visie voor het gehele glastuinbouwgebied en het bestemmingsplan vormt de planologisch-juridische basis voor de 1e fase van de uitbreiding van de glastuinbouw bij Sexbierum. Het plangebied in het bestemmingsplan wordt aan de noordzijde begrensd door de Juckemaleane. De sexbierumervaart vormt aan de zuidzijde en de Opvaart aan de westkant de begrenzing. De begrenzing van het gebied is aan de oostzijde afgestemd op de ligging van de hier voorgenomen ontsluiting. Verder is aan de zuidoostzijde een stukje gebied meegenomen, waar een stuw is voorzien. Het plangebied voor de nieuw te ontwikkelen glastuinbouw sluit aan bij het al bestaande glastuinbouwgebied dat is gelegen ten zuiden van de kern Sexbierum en ten noorden van de Juckemaleane.

Om de glastuinbouw te kunnen ontwikkelen voorziet het bestemmingsplan in de bouw van kassen en aanverwante bouwwerken.

Milieueffectrapport (MER)

Ten behoeve van bovenbedoelde procedures verplicht het Besluit-MER zowel een PlanMER (voor de structuurvisie) en een ProjectMER (voor het bestemmingsplan) uit te voeren. Deze beide MER-en zijn geïntegreerd opgesteld, waarbij voor het gehele gebied de milieueffecten zijn beschreven. Bij het opstellen van het MER is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het eerder opgestelde ‘MER uitbreiding glastuinbouw Sexbierum’. Waar nodig zijn verdiepingsslagen gemaakt en zijn onderzoeken aangepast conform huidige wet- en regelgeving.

De procedure

De structuurvisie, het bestemmingsplan en de MER en de bijbehorende stukken liggen vanaf 10 maart 2011 zes weken tijdens openingstijden voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis (Harlingerweg 18 te Franeker). Tevens zijn de structuurvisie en het bestemmingsplan digitaal te bekijken via www.franekeradeel.nl en/of www.ruimtelijkeplannen.nl. De MER is tevens te bekijken via www.franekeradeel.nl.

Tijdens de termijn van inzage kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van de gemeenteraad schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA te ’s-Gravenhage, door:

Een belanghebbende die tijdig een zienswijze heeft ingebracht bij de gemeenteraad;

Een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren te brengen.

Mits er beroep wordt ingesteld kan ook een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, als grote spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Het besluit tot vaststelling treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Als binnen deze termijn een verzoek om een voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Tegen de vaststelling van de structuurvisie en tegen het Milieueffectrapport staan geen bezwaar- en beroepsmogelijkheden open.

Naar boven