Wet voorkeursrecht gemeenten

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad van Bergen ter verduidelijking bevestigd dat zijn besluit van 17 februari 2009 tot aanwijzing van percelen, op grond van artikel 2 jo. 5 van de Wet voorkeursrecht gemeenten ingevolge artikel 9 lid 3 van de Wet voorkeursrecht gemeenten – anders dan in het besluit van 17 februari 2009 is vermeld – van rechtswege vervalt drie jaar na dagtekening van dat besluit, tenzij voor dat tijdstip een structuurvisie, bestemmingsplan of inpassingsplan is vastgesteld. Naar verwachting zal binnen die termijn een structuurvisie worden vastgesteld.

Verder maken burgemeester en Wethouders bekend dat de gemeenteraad van Bergen uitsluitend voor het geval dat de duur van het besluit van 17 februari 2009 geen drie jaar maar twee jaar is, het voorkeursrecht met een jaar wordt verlengd. Onder deze voorwaarde heeft de gemeenteraad van Bergen besloten de aanwijzing van gronden waarop de artikelen 10 tot en met 24, 26 en 27 van de Wvg van toepassing zijn, met één jaar te verlengen. De genoemde percelen zijn bij raadsbesluit van 17 februari 2009 eerder aangewezen op grond van het gebiedsplan Maaspark Well. Met de inwerkingtreding van dit besluit wordt deze aanwijzing met één jaar verlengd.

Het betreft de percelen die liggen in het gebied dat omsloten wordt door De Kamp en Elsterendijk in Well, de Sintelenberg in Bergen en de Maas. De aanwijzing heeft als planologische basis de toegedachte niet-agrarische bestemming als bedoeld in artikel 5 lid 1 van de Wvg, zoals de gronden die zullen krijgen op grond van de gebiedsplan Maaspark Well.

De percelen zijn nader aangegeven op de bij het besluit van de gemeenteraad behorende kaarten en lijsten. Het besluit treedt, ingevolge artikel 7, eerste lid Wvg, 1 maart 2011 in werking (één dag na publicatie in de Staatscourant).

Aanbiedingsplicht

Door het bovenstaande besluit wordt onder andere de aanbiedingsplicht als bedoeld in artikel 10, lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing. Die aanbiedingsplicht betekent: eigenaren en/of zakelijk gerechtigden van de in het besluit aangewezen gronden moeten, wanneer zij hun eigendom of hun recht willen verkopen en leveren, deze eerst aan de gemeente Bergen te koop aanbieden alvorens verkoop aan anderen mogelijk is.

Bezwaar en voorlopige voorziening

Op het besluit tot het aanwijzen van de percelen als gronden waarop een voorkeursrecht is gevestigd, is de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Belanghebbenden kunnen tot en met 11 april 2011 tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen. In het ondertekende bezwaarschrift moet worden opgenomen: de naam en het adres van de belanghebbende, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de motieven van het bezwaar. Het bezwaarschrift dient aan de gemeenteraad van de gemeente Bergen te worden gericht (Postbus 140, 5854 ZJ Bergen).

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen het raadsbesluit, bestaat tevens de mogelijkheid om de voorzieningenrechter van de rechtbank Roermond (Postbus 950, 6040 AZ Roermond) te verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen. De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

Ter inzage

Het besluit van de gemeenteraad tot vestiging van het voorkeursrecht en de daarbij behorende stukken liggen ter inzage in het gemeentehuis, Raadhuisstraat 2, Nieuw Bergen. U kunt de stukken vanaf 28 februari 2011 elke werkdag van 8.30 tot 12.30 uur inzien. Na een voorafgaande telefonische afspraak met de R. Klimsop, (0485) 34 83 00, kunt u buiten de aangegeven openingstijden de stukken inzien.

Naar boven