Vaststelling bestemmingsplan ‘Heukelum Achterweg 16’ te Heukelum

Burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaal maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering 28 oktober 2010 heeft besloten het bestemmingsplan ‘Heukelum Achterweg 16’ te Heukelum gewijzigd vast te stellen.

Toelichting

Het plangebied is gelegen in het noordwestelijke deel van de kern Heukelum, aan de Achterweg 16. De begrenzing van het plangebied wordt aan de noordzijde gevormd door de Linge. Het buitendijkse gedeelte van de Linge, ten noorden van het plangebied, dat deel uitmaakt van het grondgebied, is niet opgenomen in plangebied. Aan de oostzijde wordt de grens gevormd door de bestaande bebouwing aan de Kersenhof. De westgrens wordt gevormd door de kavel Achterweg 18. Aan de zuidzijde tenslotte wordt het plangebied begrensd door de Achterweg.

Volgens het geldende bestemmingsplan ‘Buitengebied Heukelum 1990’, heeft het betreffende plangebied de bestemming ‘wonen en park’ met de dubbelbestemming ‘waterstaatkundige doeleinden’. Dit bestemmingsplan is bij raadsbesluit vastgesteld op 8 november 1990.

De ontwikkeling zoals beoogd door de initiatiefnemer de heer C. Batenburg, is op grond van deze bestemmingen formeel niet mogelijk.

Het doel van het bestemmingsplan is het juridisch kader scheppen voor de initiatiefnemer, voor het bereiken van twee doelstellingen: realisatie eigen woonhuis en uitgifte van vijf bouwkavels.

Wijzigingen bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan

Toelichting en regels:

  • a. De maximale goot- en nokhoogte van de woningen in het middengebied wordt direct gerelateerd aan de bestaande bouw in de Kersenhof en wordt bepaald op respectievelijk 3 en 7 meter.

  • b. De voorgeschreven dakhelling voor deze woningen wordt bepaald op een dakhelling tussen de 30 en 60 graden.

  • c. Hoofdstuk 5.4 Archeologische en cultuurhistorische waarden wordt uitgebreid met ‘Voor het middengebied wordt aanbevolen de graafwerkzaamheden te laten begeleiden door een archeologisch adviseur, waarbij, afhankelijk van de eventueel aangetroffen waarden, doorgeschakeld kan worden naar een opgraving’.

  • d. In hoofdstuk 5.8 Externe Veiligheid is ‘provincie Noord-Brabant’ vervangen door ‘provincie Gelderland’.

  • e. Aan artikel 1 Regels zijn de begrippen ‘voorgevel’ en ‘voorgevelbouwgrens’ toegevoegd.

  • f. Artikel 5.2 Bouwgrens is in overeenstemming met de plankaart gebracht.

Verbeelding:

  • g. Aanpassing aan de gewijzigde goot- en nokhoogte voor de woningen in het middengebied.

  • h. Aanduiding ‘horeca’ is bij aanduiding ‘bed & breakfast’ komen te vervallen.

Verder heeft de gemeenteraad besloten:

  • 1. geen exploitatieplan vast te stellen en het verhaal van kosten (planschade en andere ontwikkelingskosten zoals kosten voor de afvalwaterverwerking) te regelen door middel van een anterieure overeenkomst.

  • 2. in te stemmen met de beantwoording en de wijze van afdoening van de ingediende zienswijzen.

Inzagentermijn

Het besluit met bijbehorende stukken ligt met ingang van 12 januari 2010 gedurende zes weken ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis, Raadhuisplein 3 te Asperen, dagelijks geopend van 9.00 uur tot 12.00 uur en op donderdagavond van 18.30 uur tot 20.00 uur. Buiten deze tijden om kan telefonisch een afspraak worden gemaakt via tel. 0345 63 40 00.

Daarnaast kunt u via de internetsite (www.lingewaal.nl onder actueel / bestemmingsplannen / plannen in procedure) kennisnemen van het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan. Tevens op de volgende site:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0733.BPHkmAchterweg16-VG01

Beroep

Belanghebbenden die tijdig een zienswijze omtrent het ontwerp bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt en belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken, kunnen tijdens de termijn van ter inzage legging (van 13 januari 2011 tot en met 24 februari 2011) beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Tegen de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan kan eenieder tijdens deze termijn beroep instellen.

Voorlopige voorziening

Aanvullend kan er een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop voornoemde beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak wordt ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Asperen, 12 januari 2011

Burgemeester en wethouders van Lingewaal.

Naar boven