Ontwerpbestemmingsplan ‘Hierden Dorp’

Het ontwerpbestemmingsplan voorziet in een actualisering van de nu geldende bestemmingsplannen. Het voorliggende bestemmingsplan legt in hoofdzaak de bestaande situatie voor wat betreft bouwen en gebruik vast. In het nieuwe bestemmingsplan Hierden Dorp 2011 zijn op een aantal punten wijzigingen te vinden ten opzichte van het oude plan. Deze wijzigingen zijn een reactie op verzoeken van burgers en bedrijven uit het dorp en het resultaat van de huidige gemeentelijke visie op het dorp Hierden. Hieronder worden de belangrijkste nieuwe elementen uit het bestemmingsplan kort aangegeven.

Begrenzing

De bebouwing aan de zuidzijde van de Zuiderzeestraatweg, tussen de Grevenhofsweg en de Zwaluwhoeve komt nu binnen de plangrenzen van het bestemmingsplan Hierden Dorp te liggen. Een landschappelijk en cultuurhistorisch waardevol onbebouwd gebied met een agrarische functie tussen de Lageweg en de Wijtgraaf verhuist naar het bestemmingsplan Buitengebied.

Woningen

In Hierden Dorp wordt in de periode tussen 2014 en 2020 via wijzigingsbevoegdheden de mogelijkheid geboden 16 nieuwe woningen te ontwikkelen op particuliere gronden

Voorzieningen

Voor de leefbaarheid is het van belang het voorzieningenniveau op peil te houden. In het bestemmingsplan zijn de mogelijkheden daarvoor verruimd

Recreatie en toerisme

In het gehele dorp wordt de vestiging van een bed & breakfast aan huis toegestaan. Daarnaast is het op een tweetal locaties mogelijk een minicamping te starten en wordt hotel ‘de Tippe’ de mogelijkheid geboden uit te breiden via een wijzigingsbevoegdheid.

Verevening

Uit de provinciale streekplanuitwerking ‘zoekzones landschappelijke versterking’ blijkt dat in Hierden Dorp alleen woningen kunnen worden toegevoegd indien dit gepaard gaat met landschappelijke versterking. De gemeente stelt dat alle nieuwe te ontwikkelen woningen in en rondom Hierden gepaard moeten gaan met landschappelijke versterking.

Het bestemmingsplan heeft betrekking op de dorpskern van Hierden met omringende gronden. Globaal genomen loopt het plangebied van de Kleine Mheenweg tot aan de Wijtgraaf en wordt in het noorden onder meer begrensd door de Mheenbroekweg en Lageweg en in het zuiden door de Hoge Varenweg, Molenweg en de Zuiderzeestraatweg met aangrenzende gronden. De wijk ‘Hoge Varen’ en het wellnessresort de Zwaluwhoeve zijn buiten het plangebied gelaten.

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Hierden Dorp’ ligt met ingang van 24 februari 2011 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan eenieder omtrent het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad. Desgewenst kan worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Informatie: de heer M. de Braven, tel. 0341 411359.

Het plan kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl).

Naar boven