Ontwerpbestemmingsplan ‘Exploratieboring Langezwaag’ ter inzage

Wat ligt er ter inzage en voor wie en wanneer

Met ingang van 7 maart 2011 ligt gedurende zes weken het ontwerpbestemmingsplan ‘Exploratieboring Langezwaag’ voor eenieder ter inzage.

U kunt het digitale plan inzien op www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website selecteert u het tabblad ‘Bestemmingsplannen’, waarna u de mogelijkheid heeft om het plan op te roepen via het invullen van de locatie, de naam van het plan of het planid-nummer (NL.IMRO.0086.00PPLangEin6A-0201). Daarnaast is een afdruk van het digitale plan in te zien bij de receptie van het gemeentehuis, Hoofdstraat 82 te Beetsterzwaag. Het digitale plan is eveneens in te zien via de gemeentelijke website www.opsterland.nl (wonen, werken & inkomen / bouwen & wonen / ruimtelijke plannen / bestemmingsplannen / ter inzage liggende bestemmingsplannen (+ kennisgevingen voorbereiding)) door middel van een link naar www.ruimtelijkeplannen.nl

Strekking van het bestemmingsplan

Vermilion Oil & Gas Netherlands B.V. (VOGN) is voornemens om een exploratieboring naar aardgas uit te voeren aan de Lang’ Ein ten zuidwesten van Langezwaag. Geologische studies naar de bodemopbouw hebben namelijk aangetoond dat in de bodem ter plaatse van onderhavige locatie te Langezwaag een aardgasveld aanwezig zou kunnen zijn. Om deze verwachting te kunnen bevestigen dient een proefboring (exploratieboring) te worden uitgevoerd. Mocht uit de exploratieboring blijken dat er aardgas in winbare hoeveelheden aanwezig is, dan zal de locatie worden ontwikkeld tot een mijnbouwlocatie voor de winning (winningslocatie). Omdat het verrichten van een exploratieboring op de voornoemde locatie en de eventueel daarop volgende winning van aardgas bij recht niet mogelijk is in het vigerende bestemmingsplan ‘Gemeente Opsterland Bestemmingsplan Landelijk Gebied 1990’ is dit bestemmingsplan opgesteld. Het bestemmingsplan zal zo worden opgesteld dat als er geen winbaar aardgas wordt gevonden door middel van een wijzigingsbevoegdheid de locatie weer kan worden omgezet naar de oorspronkelijke functie. Maar ook dat bij een succesvolle boring met een wijzigingsbevoegdheid de proefboorlocatie kan worden gewijzigd in een winningslocatie (mijnbouwlocatie).

Met ingang van 22 november 2010 heeft het voorontwerpbestemmingsplan gedurende zes weken ter inzage gelegen. Er zijn geen inspraakreacties op het voorontwerpbestemmingsplan ingediend. In het ontwerpbestemmingsplan zijn de reacties naar aanleiding van het vooroverleg opgenomen. Dit heeft geleid tot een geringe aanpassing in de wijzigingsbevoegdheid naar mijnbouwlocatie zoals opgenomen in art. 3.5.2. sub c van de planregels (landschappelijke inpassing).

Reageren?

Gedurende de termijn dat het plan ter inzage ligt, kan eenieder:

  • Schriftelijk (dus niet per e-mail) zijn zienswijze op het genoemde ontwerpbestemmingsplan kenbaar maken bij de gemeenteraad van Opsterland, postbus 10.000, 9244 ZP Beetsterzwaag;

  • Mondeling een zienswijze geven op het ontwerpbestemmingsplan (na uitdrukkelijke vermelding) bij de afdeling Ontwikkeling (bestemd voor de gemeenteraad). U kunt hiervoor contact opnemen met het secretariaat Ruimtelijke Plannen, tel. 0512-386340.

Daarnaast kan bij de medewerkers van de afdeling Ontwikkeling nadere informatie worden verkregen over de inhoud en achtergronden van het genoemde ontwerpbestemmingsplan.

Naar boven