Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 14 februari 2011, nr. R&P/RA/11/2060, tot wijziging van de Subsidieregeling innoveren om de tijdelijke pilot Wajong adviesvouchers te verlengen

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 3, 5 en 8 van de Kaderwet SZW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling innoveren wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 5b.2, derde lid, wordt na ‘4, paragrafen 1’ ingevoegd: met uitzondering van artikel 10, vierde lid,.

B

In artikel 5b.3, tweede lid, wordt ‘14 februari 2011’ vervangen door: 29 april 2011.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 31 december 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 14 februari 2011

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

P. de Krom.

TOELICHTING

In de tijdelijke pilot Wajong adviesvouchers kan een ondernemer tegen inleveren van de Wajong adviesvoucher door een re-integratiebedrijf een onderzoek laten doen naar de mogelijkheden binnen zijn bedrijf om Wajongers te plaatsen. Het re-integratiebedrijf dient na totstandkoming van het onderzoek en onder inlevering van de Wajong adviesvoucher bij Agentschap NL een subsidieaanvraag in. Namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vergoedt Agentschap NL vervolgens € 2.500,– als vast bedrag aan het re-integratiebedrijf. Doordat artikel 10, vierde lid, van het Kaderbesluit EZ-subsidies van overeenkomstige toepassing is kunnen momenteel alleen kosten met inbegrip van omzetbelasting vergoed worden als de subsidieontvanger die de kosten heeft gemaakt de omzetbelasting niet in aftrek kan brengen. Beoogd was echter om ongeacht of de omzetbelasting in aftrek gebracht kan worden uit te gaan van een vast subsidiebedrag (lump-sum), teneinde de administratieve lasten te beperken. In deze regeling wordt met terugwerkende kracht geregeld dat het subsidiebedrag inclusief omzetbelasting is, door artikel 10, vierde lid, van het Kaderbesluit EZ-subsidies niet langer van overeenkomstige toepassing te verklaren.

In deze regeling wordt verder geregeld dat de tijdelijke pilot Wajong adviesvouchers wordt verlengd tot en met 29 april 2011.

De vraag naar en uitgifte van de Wajong adviesvouchers is erg laat op gang gekomen, waardoor alle 1.000 beschikbare vouchers waarschijnlijk niet voor het eind van de pilotperiode op 14 februari 2011 kunnen worden uitgegeven. Door middel van een verlenging van de pilot met tweeënhalve maand wordt ondernemers meer ruimte geboden om een voucher aan te vragen.

De eerste meting van de monitor Pilot Wajong adviesvoucher laat zien dat de adviesvoucher – als deze eenmaal wordt gebruikt – een succesvol en goed gewaardeerd instrument is. Ook blijkt de ontwikkeling van het aantal aanvragen inmiddels goed op gang te komen. Door de verlenging van de pilotperiode worden re-integratiebedrijven in de gelegenheid gesteld om de voucher nog extra onder de aandacht te brengen van ondernemers.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

P. de Krom.

Naar boven