Voorontwerpbestemmingsplan en m.e.r.-beoordeling Buytenpark

Voorontwerpbestemmingsplan

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer maken bekend dat met ingang van 11 februari 2011 gedurende zes weken het voorontwerpbestemmingsplan Buytenpark ter inzage ligt bij de Omgevingsbalie in de centrale hal van het Stadhuis. Op grond van artikel 6 van de Participatie- en inspraakverordening 2008 hebben burgemeester en wethouders besloten dat er inspraak wordt verleend, omdat er sprake is van een integrale planherziening, waarbij nieuwe, ingrijpende ontwikkelingen worden mogelijk gemaakt. Ook dit besluit ligt met ingang van 11 februari 2011 gedurende zes weken ter inzage bij de Omgevingsbalie in de centrale hal van het Stadhuis.

Toelichting

Het voorontwerpbestemmingsplan heeft betrekking op het recreatiegebied Buytenpark dat is gelegen tussen de Voorweg, de Meerpolder, de wijk Buytenwegh en de gemeentegrens. De bebouwing aan de Voorweg en de Meerpolder vallen buiten het plangebied. De bebouwing aan de Achterweg valt grotendeels wel binnen het plangebied.

In het Buytenpark zijn de volgende nieuwe ontwikkelingen gaande:

  • 1. uitbreiding van de begraafplaats;

  • 2. de verplaatsing van vier sportverenigingen binnen het Buytenpark voor de uitbreiding van de begraafplaats. Het gaat om de Vereniging Paintball Extreme Sports, de Stichting Hondenschool Zoetermeer, de Toervereniging Zoetermeer ‘77 en de IJsvereniging;

  • 3. een nieuwe locatie voor de Tuinvereniging Seghwaert aan de zuid-westkant van het Buytenpark;

  • 4. uitbreiding van SnowWorld met een vierde skibaan en bijbehorende voorzieningen;

  • 5. ontsluitingsweg voor het nog te realiseren baggerdepot voor de Nieuwe Driemanspolder.

Indienen van zienswijzen

Gedurende de bovengenoemde termijn kunnen ingezetenen en belanghebbenden schriftelijk of mondeling een zienswijze omtrent het voorontwerpbestemmingsplan indienen.

Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan burgemeester en wethouders van Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer.

Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 14 079.

Informatieavond

De gemeente houdt op dinsdag 15 februari 2011 een informatieavond in de openbare basisschool De Watersnip, Cesar Franckrode 70–72, van 18.30 uur tot 21.00 uur. De avond heeft het karakter van een inloopbijeenkomst, dus u kunt binnenkomen op het moment dat u het beste uitkomt. Medewerkers van de gemeente staan hier voor u klaar om uw vragen over het bestemmingsplan en de procedure te beantwoorden. Bovendien kunt u informatie verkrijgen over de projecten verplaatsing Tuinvereniging Seghwaert, uitbreiding SnowWorld, uitbreiding begraafplaats en verplaatsing sportverenigingen en de Visie Buytenpark/Uitvoeringsagenda.

Tijdens de avond kunnen er geen mondelinge zienswijzen naar voren worden gebracht. Hiervoor kunt u een aparte afspraak maken met één van de medewerkers via telefoonnummer 14 079.

Bezwaarmogelijkheid met betrekking tot het besluit om inspraak te verlenen

Tegen het besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Zoetermeer om inspraak te verlenen, voorafgaand aan de formele bestemmingsplanprocedure op grond van de Participatie- en Inspraakverordening 2008, kunnen belanghebbenden met ingang van 11 februari 2011 gedurende een termijn van zes weken een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer.

Verzoek om voorlopige voorziening met betrekking tot het besluit om inspraak te verlenen

Degene die bezwaar heeft gemaakt tegen het besluit om inspraak te verlenen, kan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank ’s-Gravenhage, Sector Bestuursrecht als er sprake is van onverwijlde spoed gelet op de betrokken belangen. Het verzoek om voorlopige voorziening kunt u richten aan aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank ‘s-Gravenhage, Sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag.

Kennisgeving van het besluit dat er geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu zijn te verwachten door de ontwikkeling van een vierde skibaan door SnowWorld en er geen milieueffectrapport opgesteld hoeft te worden

Ter voldoening aan het bepaalde in artikel 7.17 lid 4 Wet milieubeheer (=Wm) maakt de gemeenteraad van Zoetermeer bekend dat hij op 31 januari 2011 heeft besloten dat de ontwikkeling van een vierde skibaan bij SnowWorld niet leidt tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu. Bij dit besluit is rekening gehouden met de in bijlage III bij de EEG-richtlijn milieu-effectbeoordeling aangegeven criteria.

Het gevolg van dit besluit is dat de initiatiefnemer SnowWorld geen milieueffectrapport hoeft op te stellen. Met ingang van 11 februari 2011 ligt het raadsbesluit en de door de initiatiefnemer opgestelde m.e.r.-beoordeling met bijbehorende stukken ter inzage bij de Omgevingsbalie in de centrale hal van het Stadhuis.

Toelichting

Initiatiefnemer SnowWorld heeft een plan ontwikkeld om een vierde skibaan te ontwikkelen die parallel komt te liggen aan het huidige indoor-skicomplex. De baan heeft ongeveer een lengte van 300 meter, een breedte van 40 meter en een hoogte van 63 meter gerekend vanaf 0 N.A.P.. Voor deze ontwikkeling heeft initiatiefnemer een vrijwillige m.e.r.-beoordeling opgesteld, waarin is onderzocht of de ontwikkeling van een vierde skibaan leidt tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu. De onderwerpen die zijn onderzocht, zijn bodem en water, ecologie, landschap, cultuurhistorie en archeologie, verkeer, woon- en leefmilieu en energieverbruik en klimaat.

Naar aanleiding van de door initiatiefnemer ingediende m.e.r.-beoordeling met de daarbij behorende onderzoeken, heeft de gemeenteraad op 31 januari 2011 besloten dat de ontwikkeling van de vierde skibaan voor geen van de hierboven genoemde onderwerpen leidt tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu en dat er geen milieueffectrapport opgesteld hoeft te worden.

Bezwaar

Tegen het m.e.r.-beoordelingsbesluit staat geen bezwaar of beroep open omdat het een voorbereidingsbeslissing betreft (artikel 6:3 Algemene wet bestuursrecht), tenzij een belanghebbende los van het vast te stellen bestemmingsplan rechtstreeks in zijn belang wordt getroffen. Indien een belanghebbende los van het voor te bereiden bestemmingsplan rechtstreeks door het m.e.r.-beoordelingsbesluit in zijn belang wordt getroffen, dan kan hij tegen het m.e.r.-beoordelingsbesluit opkomen. Met ingang van 11 februari 2011 kan gedurende een termijn van zes weken een bezwaarschrift bij de gemeenteraad van Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer worden ingediend.

Is dit niet het geval, dan kan tegen het m.e.r.-beoordelingsbesluit in het kader van de procedure van het bestemmingsplan Buytenpark opgekomen worden.

Informatie

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie een vraag of wilt u genoemde stukken inzien, dan kunt u terecht bij de Omgevingsbalie in de centrale hal van het Stadhuis.

De Omgevingsbalie is geopend op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag aansluitend tot 19.30 uur. Voor het maken van een afspraak of een mondelinge toelichting belt u naar telefoonnummer 14 079.

Deze publicatie is digitaal raadpleegbaar op de website van de gemeente Zoetermeer: www.zoetermeer.nl. U kunt het voorontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken bekijken op www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0637.BP00007-0001. De bronbestanden van het voorontwerpbestemmingsplan zijn beschikbaar gesteld op http://mos.zoetermeer.nl/e/d/dr/ NL.IMRO.0637.BP00007-0001.

Zoetermeer, 10 februari 2011

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer,

de secretaris,

J. Dijkstra.

De burgemeester,

J.B. Waaijer.

Naar boven