Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, nr. 180168, 8 februari 2011, houdende wijziging van de Regeling inrichting landelijk gebied (opschorting koopplicht bureau beheer landbouwgrond in enkele provincies)

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op artikel 29 van de Wet agrarisch grondverkeer;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 10a van de Regeling inrichting landelijk gebied wordt als volgt gewijzigd:

Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 3. De gehoudenheid van het bureau beheer landbouwgronden, bedoeld in de artikelen 5 en 6, is met ingang van 1 maart 2011 niet van toepassing op grond, gelegen in de provincie Zuid-Holland of Gelderland.

  • 4. Het vorige lid is niet van toepassing op gronden opgenomen in het Grondprotocol 2010–2013 Gelderland (nr. 2009-023198), zoals dit luidde op 25 mei 2010.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 8 februari 2011

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Op grond van artikel 10, eerste lid, van de Regeling inrichting landelijk gebied kunnen de provincies verzoeken de koopplicht van het bureau beheer landbouwgronden op te schorten. Deze koopplicht houdt in dat als het bureau een recht van eigendom of een daarvan afgeleid recht wordt aangeboden in de gevallen als bedoeld in artikel 5 of artikel 6 van de regeling, het bureau gehouden is dit recht te verwerven voor rekening van de provincie. Het gaat ondermeer om gronden gelegen binnen de Ecologische Hoofdstructuur.

In mijn brief van 20 oktober jl. aan de provincies heb ik aangegeven dat ik instem met verzoeken tot opschorting van de koopplicht van het bureau beheer landbouwgronden. De provincies Zuid-Holland en Gelderland hebben verzocht om een opschorting van de koopplicht. De provincie Gelderland heeft gevraagd de koopplicht niet op te schorten voor de gronden opgenomen in het Grondprotocol 2010–2013 Gelderland (nr. 2009-023198). In het Grondprotocol zijn door de provincie circa 15 gebieden geselecteerd binnen de EHS waar de verwerving van gronden zal worden geconcentreerd.

De onderhavige wijziging van de Regeling inrichting landelijk gebied voorziet in de gevraagde opschorting door Zuid-Holland en Gelderland. In overleg met de provincies gaat de opschorting per 1 maart 2011 in. Voor de overige provincies, met uitzondering van de provincie Flevoland, was de koopplicht eerder al opgeschort.

De wijziging leidt niet tot een verhoging van de administratieve lasten.

Afgeweken wordt van het besluit om vier vaste verandermomenten voor regelgeving te hanteren, gezien de dreigende uitputting van middelen voor grondverwerving in de twee provincies.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven