Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 20 december 2011, nr. 251218, houdende het opleggen van een meldplicht in verband met het Schmallenbergvirus

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op de artikelen 31 en 31b, tweede lid, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

Na artikel 11b van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten, zoönosen en TSE’s wordt een artikel toegevoegd, dat luidt:

Artikel 11c

De verplichting, bedoeld in artikel 19, eerste lid, en de verplichting, bedoeld in artikel 20, eerste lid, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren is van overeenkomstige toepassing ten aanzien van misvormde nieuwgeboren herkauwers.

Artikel II

Deze regeling wordt aan de media bekend gemaakt en treedt op 20 december 2011, om 23.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 20 december 2011

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Met deze regeling wordt een meldplicht ingesteld voor misvormde nieuwgeboren herkauwers.

Sinds 1 december wordt in Nederland een nieuwe dierziekte gevonden die zich kenmerkt door misvormd geboren schapenlammeren met afwijkingen zoals een scheve nek, waterhoofd en stijve gewrichten. De meeste misvormde dieren worden dood geboren. Levend geboren dieren zijn niet levensvatbaar. In deze lammeren is op 15 december een nieuw virus (‘Schmallenbergvirus’) gevonden, wat ook de oorzaak is van de ‘koeiendiarree’ die eerder dit jaar werd waargenomen bij rundvee in zowel Nederland als Duitsland.

Om een goed beeld te krijgen van de ernst, de aard en de geografische verspreiding van de ziekte wordt met een nieuw artikel 11c in de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten een meldplicht ingesteld voor houders van dieren die misvormde schapen- of geitenlammeren of kalveren baren. De meldplicht wordt opgelegd op basis van artikel 31b, tweede lid, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd). Op grond van artikel 100 van de Gwwd geldt de meldplicht ook voor dierenartsen en voor personen die in het kader van werkzaamheden die in een onderzoeksinstelling worden verricht de genoemde ziekteverschijnselen aantreffen.

Verder geldt voor houders de plicht om inlichtingen te verstrekken en medewerking te verlenen en al datgene te doen wat in zijn vermogen ligt om de aard van de ziekte zo spoedig mogelijk te doen vaststellen.

De administratieve lasten zullen beperkt zijn. In de eerste plaats omdat het naar verwachting slechts om een gering aantal dieren gaat die misvormde lammeren of kalveren baren. Verder vraagt een melding slechts zeer weinig tijd.

Het is van belang om zo snel mogelijk zicht te hebben op de ernst, de aard en de verspreiding van de ziekte. Op grond van artikel 31 van de Gwwd treedt deze regeling daarom onmiddelijk na de bekendmaking in werking. De bekendmaking geschiedt in afwijking van artikel 4 van de Bekendmakingswet via de media. De meldplicht wordt op 20 december om 23.00 uur van kracht.

Gelet op het spoedeisende karakter van de regeling wordt afgeweken van het beleid van de vaste verandermomenten.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven