Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van 19 december 2011 , houdende wijziging van de Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties beroepen in de individuele gezondheidszorg

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 33, eerste lid, van de Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 2, eerste lid, van de Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties in de individuele gezondheidszorg wordt na ‘de wet BIG,’ ingevoegd: alsmede tot erkenning van de beroepskwalificatie van de physician assistant.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

TOELICHTING

In het Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid physician assistant wordt de physician assistant aangewezen als zijnde bevoegd die in dat besluit aangewezen voorbehouden handelingen te verrichten. Voor de achtergronden en de voorwaarden wordt verwezen naar dat besluit en de daarbij behorende nota van toelichting. De aanwijzing geschiedt bij wijze van experiment voor de duur van vijf jaar. Na evaluatie zal bezien worden of het wenselijk is de positie van de physician assistent definitief te regelen in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. De titel van de physician assistant is op grond van het besluit een voorbehouden titel.

Door de aanwijzing is het beroep van physician assistant een gereglementeerd beroep geworden als bedoeld in artikel 1 van de Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties (hierna: Algemene wet). Die wet maakt het mogelijk dat de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de beroepkwalificaties van de physician assistant erkent waardoor migrerende beroepsbeoefenaren die als zodanig zijn opgeleid, in staat worden gesteld hun beroep in Nederland uit te oefenen. Onder migrerende beroepsbeoefenaren wordt in het kader van de Algemene wet verstaan:

  • de onderdaan van een lidstaat bij de Europese Economische Ruimte of Zwitserland,

  • de onderdaan van een derde land die houder is van een door een lidstaat van de Europese Unie afgegeven EG-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen als bedoeld in artikel 8 van richtlijn 2003/109/EG1,

  • het familielid van een onderdaan van een betrokken staat dat onderdaan is van een derde land en dat uit hoofde van richtlijn nr. 2004/38/EG2 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 april 2004 betreffende het recht van vrij verkeer en verblijf op het grondgebied van de lidstaten voor de burgers van de Unie en hun familieleden (PbEU L 158 en L 229), gerechtigd is een betrokken staat binnen te komen en er te verblijven.

Op grond van artikel 33 van de Algemene wet is de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gehouden nadere regels te stellen ten aanzien van de aanvraag tot het verkrijgen van erkenning, de aanpassingsstage en de proeve van bekwaamheid. Deze regeling voorziet erin dat die regels nu ook van toepassing zijn ten aanzien van de physician assistant.

Voor de inwerkingtreding van deze regeling wordt aangesloten bij de inwerkingtreding van het Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid physician assistant.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.


X Noot
1

richtlijn nr. 2003/109/EG van de Raad van de Europese Unie van 25 november 2003 betreffende de status van langdurig ingezeten onderdanen van derde landen (PbEU L 016)

X Noot
2

richtlijn nr. 2004/38/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 april 2004 betreffende het recht van vrij verkeer en verblijf op het grondgebied van de lidstaten voor de burgers van de Unie en hun familieleden (PbEU L 158 en L 229)

Naar boven