Bestemmingsplan Schelphoek-Zuid vastgesteld, inclusief wijziging Welstandscriteria en besluit hogere geluidwaarden.

Burgemeester en wethouders van Alkmaar maken op grond van het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 1 december 2011 besloten heeft om het bestemmingsplan Schelphoek-Zuid gewijzigd vast te stellen.

De afgelopen jaren is voor de transformatie van de Schelphoek een Masterplan vastgelegd, welke is vertaald in het bestemmingsplan Schelphoek. De planvorming voor het zuidelijk deel van de Schelphoek (inclusief het gebied tussen de Singel en het Baanpad) is echter gewijzigd. Daarom is een nieuw bestemmingsplan nodig. In verband met de aangepaste planvorming is ook een klein deel van de Baansingel bij het bestemmingsplan betrokken.

Er zijn zienswijzen ingekomen gericht tegen het ontwerpbestemmingsplan. Daarnaast zijn er enkele ambsthalve wijzigingen. Alle wijzigingen zijn hieronder samengevat:

  • De aanduiding voor de parkeergarage komt niet overeen met de vergunde garage. Op de verbeelding wordt een hoekpunt van de garage aan de noordoostkant alsnog opgenomen.

  • Bij de woningen aan het water, achter het Baanpad zijn dakterrassen mogelijk op de lage delen (de garages). Dit is nu niet uit de verbeelding af te leiden. Dit wordt aangepast.

  • Twee stedenbouwkundige elementen bij de meest zuidelijke woning aan het water achter het Baanpad worden opgenomen op de verbeelding.

  • De geplande brug over de Singel nabij de Catsstraat komt te vervallen.

  • Er wordt een goothoogte van 9,0 meter, een nokhoogte van 13,0 meter en een afwijkingsmogelijkheid van deze hoogtes tot een hoogte van 14,0 meter opgenomen voor de woningen aan de noordzijde langs de Singel.

Daarnaast leidt de wijziging van de planvorming tot een aanpassing van de welstandscriteria. In de welstandscriteria wordt uitgegaan van een balkondiepte van 1,25. Bij de nadere plannen wordt uitgegaan van een balkondiepte van 1,50 meter.

Tenslotte maken burgemeester en wethouders tevens bekend dat zij op 8 november 2011 voor een aantal toekomstige woningen hogere geluidwaarden ten gevolge van wegverkeerslawaai hebben vastgesteld, overeenkomstig de Wet geluidhinder. De hogere geluidwaarden liggen tussen de maximaal 52 en 63 dB. Het besluit hogere geluidwaarden is ongewijzigd vastgesteld.

Het raadsbesluit, het vastgestelde bestemmingsplan met de daarbij behorende stukken, de wijziging van de welstandscriteria en het vaststellingsbesluit hogere geluidwaarden liggen met ingang van 22 december 2011 tot en met 1 februari 2012 voor een ieder ter inzage bij de balie ‘Bouwen en Wonen’ van het Stadskantoor aan het Mallegatsplein 10 in Alkmaar.

De openingstijden zijn op maandag vanaf 13.00−16.30 uur, op dinsdag tot en met vrijdag van 9.00–16.30 uur en op donderdagavond van 18.30−20.00 uur. Daarnaast kunt u het bestemmingsplan langs elektronische weg inzien via onze internetpagina www.alkmaar.nl onder het kopje (Loket/Bouwen en Wonen/Bestemmingsplannen ter inzage/link naar ruimtelijkeplannen.nl) of via www.ruimtelijkeplannen.nl (onder de vermelding Alkmaar, Schelphoek-Zuid of onder de code NL.IMRO.0361. BP00006-0305).

Gedurende de beroepstermijn van 6 weken kan tegen deze besluiten beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Beroep kan worden ingediend door:

  • een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan heeft ingediend bij de gemeenteraad;

  • een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze tegen de ontwerpbesluiten Hogere geluidwaarde heeft ingediend bij burgemeester en wethouders;

  • een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om tijdig zijn zienswijze kenbaar te maken;

  • een ieder die bezwaar heeft tegen de wijzigingen die ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan bij vaststelling in het plan zijn aangebracht.

Ten aanzien van de vastgestelde welstandscriteria staat geen bezwaar- of beroepsmogelijkheid open.

Het bestemmingsplan treedt in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn. Het instellen van beroep schort de werking van het besluit niet op. Daarvoor moet een verzoek om voorlopige voorziening worden gedaan bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter is ingediend, treedt het bestemmingsplan pas in werking nadat op dat verzoek is beslist. Aan het instellen van beroep en/ of het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (griffierecht). Meer informatie staat op de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.

NB. Er is sprake van een ontwikkeling waarover een besluit is genomen krachtens afdeling 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening ten behoeve van de bouw van meer dan 12 woningen in een aaneengesloten gebied. Op dit besluit is daarom de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent, dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Alkmaar, 21 december 2011

Naar boven