Notitie reikwijdte & detailniveau Multy Utility Providing (MUP) en gemeentelijke structuurvisie buisleidingen ter inzage

Burgemeester en Wethouders van Terneuzen maken bekend dat op grond van de artikelen 7.9, lid 1 en 7.11 van de Wet milieubeheer de Notitie reikwijdte & detailniveau voor het project Multy Utility Providing (MUP) en de gemeentelijke structuurvisie buisleidingen ter inzage ligt.

Project MUP

Multi Utility Providing (MUP) is een project van Zeeland Seaports. Het project heeft tot doel om de mogelijkheden te onderzoeken of tussen bedrijven in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone op grote schaal reststromen kunnen worden uitgewisseld door middel van een ondergrondse infrastructuur. Wat voor het ene productieproces een niet langer bruikbaar restproduct is (water, warmte, CO2, etc.), kan voor andere productieprocessen een belangrijke meerwaarde hebben. De aanleg van de hiervoor benodigde ondergrondse infrastructuur is belangrijk. Zeeland Seaports wil daarom in de Kanaalzone één of meerdere tracés voor buisleidingen vastleggen. MUP maakt onderdeel uit van het Strategisch Plan Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone en van het Europese programma Ports Adapting To Change (PATCH).

Om nu in deze fase de haalbaarheid van MUP nader te onderzoeken en tot een voorkeursalternatief voor de tracés te komen, wordt een tracéverkenning gedaan en een planMER opgesteld. Deze tracéverkenning wordt te zijner tijd ingepast in de Structuurvisie Buisleidingen van de gemeente Terneuzen.

Structuurvisie buisleidingen

Binnen de gemeente Terneuzen is al veel ondergrondse infrastructuur aanwezig. Het gaat naast industriële gasleidingen tussen de bedrijvenclusters in de Kanaalzone, ook om de regionale noord-zuid en oost-west-verbindingen van hoofdtransportleidingen voor het transport van elektriciteit, aardgas, drinkwater en rioolwater. De Kanaalzone is momenteel volop in ontwikkeling. De gemeente wil ervoor waken dat in de toekomst knelpuntsituaties kunnen ontstaan voor nieuwe leidingen en/of nieuwe ontwikkelingen, omdat een transportleiding daarvoor een barrière vormt. Daarom is het gemeentebestuur voornemens om voor het gehele grondgebeid van de gemeente spelregels op te stellen voor het aanleggen van nieuwe leidingen. Deze spelregels worden verwoord in een gemeentelijke structuurvisie op grond van de Wet ruimtelijke ordening. Het project MUP krijgt in deze structuurvisie een eigen plaats.

Notitie reikwijdte & detailniveau en planMER

Aangezien de structuurvisie en het project MUP transportleidingen voor (aard)gas, olie, chemicaliën, warm water of drinkwater mogelijk maakt, moet op grond van de Wet milieubeheer een milieueffectrapportage (MER) op planniveau worden gemaakt (planMER). De Notitie reikwijdte & detailniveau is de eerste stap in de procedure voor de planMER. In de notitie wordt aangegeven welke milieuaspecten in het MER worden onderzocht (reikwijdte) en in welke mate dat gebeurd (detailniveau).

De notitie wordt ook voorgelegd aan betrokken overheidsinstanties (provincie, waterschap, rijksdiensten). Alle zienswijzen, reacties en adviezen worden door het gemeentebestuur beoordeeld en verwerkt in een advies reikwijdte & detailniveau. In het advies wordt aangegeven welke informatie het planMER uiteindelijk moet bevatten. Te zijner tijd worden de ontwerp planMER en ontwerp structuurvisie, waar het project MUP deel van uitmaakt, tegelijkertijd ter inzage gelegd.

Informatieavond

Zeeland Seaports en de gemeente Terneuzen organiseren een informatieavond. U bent van harte welkom om daar vragen te stellen en informatie te krijgen over het project MUP en de structuurvisie. De informatieavond wordt gehouden op:

  • donderdag 19 januari 2012 in de raadzaal van het stadhuis, Stadhuisplein 1 in Terneuzen.

Van 19.00 tot 21.00 uur is de raadzaal open en heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen aan de aanwezige medewerkers van de gemeente en Zeeland Seaports. Tevens kunt u tijdens deze avond mondeling uw zienswijze kenbaar maken. Van een mondelinge zienswijze wordt een verslag gemaakt.

Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken?

De Notitie reikwijdte & detailniveau ligt van 22 december 2011 tot en met 2 februari 2012 ter inzage bij de publieksbalies in het stadhuis, Stadhuisplein 1 in Terneuzen en in de vestigingen Markt 1 in Axel en Westkade 107 in Sas van Gent. De publieksbalies in Terneuzen en Axel zijn geopend op maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur en op vrijdag van 8.30 tot 20.00 uur. De publieksbalie in Sas van Gent is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

De Notitie reikwijdte & detailniveau is tevens digitaal te raadplegen op de website www.terneuzen.nl/bestemmingsplannen.

Het is niet mogelijk om per e-mail een zienswijze in te dienen tegen de notitie reikwijdte & detailniveau.

Gedurende de inzagetermijn kan voorts iedereen schriftelijk een zienswijze indienen over de reikwijdte en het detailniveau van het planMER bij de Raad van de gemeente Terneuzen, postbus 35, 4530 AA Terneuzen. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met de heer J. Smeenk of mevrouw A. Arens, telefoon 14 0115 (vanuit het buitenland 0031 115 455000).

Terneuzen, woensdag 21 december 2011

Burgemeester en wethouders van Terneuzen,

secretaris,

F.M.L. Lauret RA.

Burgemeester,

J.A.H. Lonink.

Naar boven