Rijksprijs de Gouden Piramide

Prijsronde 2012 van start. Thema: architectuur

De Gouden Piramide is de jaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening.

De Gouden Piramide is een gezamenlijk initiatief van de ministeries van I&M, OCW, BZK en EL&I.

Gouden Piramide 2012

De prijsronde 2012 is bestemd voor opdrachtgevers van architectuurprojecten, die voldoende zijn gerealiseerd. Dit kunnen bijvoorbeeld woonhuizen, scholen, bedrijfsgebouwen zijn, maar ook civieltechnische projecten als bruggen, sluizen of stations. Ook restauratie, verbouw- en herbestemmingsprojecten kunnen worden ingezonden. Behalve afzonderlijke gebouwen kunnen eveneens ensembles, architectonische complexen en publieke ruimtes als pleinen en parken onderwerp zijn van een inzending.

De inschrijving voor deze ronde start op 16 december en sluit op 9 maart 2012 om 17.00 uur. Iemand voordragen kan ook. Alle informatie hierover vindt u op de website www.goudenpiramide.nl.

De ingezonden projecten worden beoordeeld door een jury voorgezeten door Rijksbouwmeester Frits van Dongen. De jury bestaat dit keer uit:

Michiel Schaap, programmamanager Amvest

Walter Spangenberg, algemeen directeur ABT

Milène Junius, wethouder gemeente Delft

Marlies Rohmer, architect

Nienke-Rixt Jukema, architect

Jord den Hollander, filmmaker

Michiel Hulshof, journalist

Secretaris is Olof Koekebakker. Voorzitter en secretaris hebben geen stemrecht.

Eind april zullen de minimaal drie, maximaal vijf genomineerden bekend worden gemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats op 24 november 2012.

De Gouden Piramide werd in 2003 ingesteld. De rijksprijs wordt jaarlijks toegekend en bestaat uit een speciaal ontworpen trofee, een architectuurplaquette en een bedrag van 50.000 euro, alsmede een publicatie.

De AVRO zal in de maand november met een serie tv-documentaires aandacht besteden aan de genomineerde opdrachtgevers en hun project.

Voor alle overige informatie : www.goudenpiramide.nl

Naar boven