Provincie Drenthe en Gemeente Tynaarlo, Milieueffectrapport (MER) Tusschenwater

Het gebied Tusschenwater ligt in de benedenloop van de Hunze tussen het Zuidlaardermeer, de dorpen De Groeve en Zuidlaarderveen en de gemeentegrens met Aa en Hunze.

Het gebied wordt in de toekomst ingericht voor natuurontwikkeling en waterberging. De huidige functie op het gebied van drinkwatervoorziening blijft behouden en wordt verder versterkt.

Daarnaast willen we de kwaliteit van het oppervlaktewater van het Zuidlaardermeer verbeteren, water in het voorjaar vasthouden voor drogere perioden en mogelijkheden creëren voor extensieve natuurvriendelijke recreatie.

Het project Tusschenwater is een samenwerkingsverband tussen het waterschap Hunze en Aa’s, de provincie Drenthe, het waterbedrijf Groningen, de stichting Het Drentse Landschap en de gemeente Tynaarlo.

Voordat de werkzaamheden kunnen starten, moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Ook is mogelijk een vergunning van gedeputeerde staten op grond van de Grondwaterwet nodig.

Om het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming, moet er een Milieueffectrapport (MER) worden opgesteld.

De gemeenteraad van Tynaarlo heeft op 25 augustus 2009 – mede namens gedeputeerde staten van Drenthe – de richtlijnen voor het MER vastgesteld.

Milieueffectrapport (MER).

De initiatiefnemer - het waterschap Hunze en Aa’s – heeft bij brief van 31 oktober 2011 het opgestelde MER aan gedeputeerde staten van Drenthe en de gemeenteraad van Tynaarlo aangeboden.

In het MER zijn 3 alternatieven onderzocht. Alternatief 1 gaat uit van het niet afgraven van de bouwvoor. In alternatief 2 wordt de bouwvoor onder gemiddeld waterpeil afgegraven, terwijl in alternatief 3 de bouwvoor maximaal wordt afgegraven.

In het MER wordt alternatief 2 als voorkeursalternatief voorgesteld met een aantal randvoorwaarden voor het op te stellen inrichtingsplan en het bestemmingsplan.

Aangezien de richtlijnen op 25 augustus 2009 zijn vastgesteld wordt het MER behandeld met inachtneming van de bepalingen van de Wet milieubeheer, zoals die luidde tot 1 juli 2010.

Voorbereiding inrichtingsplan

Om kosten te besparen heeft het waterschap Hunze en Aa’s op voorhand voorgesteld om een inrichtingsplan uit te werken dat minder ver gaat dan de in het MER beschouwde alternatieven.

Voorgesteld wordt een inrichting van het fase 1 gebied waarbij niet het volledige gebied onder het waterregime van het Zuidlaardermeer wordt gebracht. Ook is het voorstel om de aan de zuidkant van het fase 1-gebied, oost-west gelegen puttenrij van de waterwinning buiten het gebied van de herinrichting te houden.

Kom het rapport even inzien!

Het MER met bijlagen ligt vanaf 2 januari 2012 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage bij de afdeling Publiekzaken van het gemeentehuis, Kornoeljeplein 1 in Vries.

De documenten kunnen in die periode worden ingezien op maandag, dinsdag en vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur, op woensdag van 08.30 uur tot 17.00 uur, op donderdag 08.30 tot 19.00 uur.

Wilt u de stukken buiten deze openingstijden inzien, dan kunt u telefonisch een afspraak maken via nummer 0592-266662.

De documenten zijn gedurende de genoemde periode ook digitaal in te zien op de gemeentelijke website: www.tynaarlo.nl onder het kopje ‘bouwen en wonen’.

Informatieavond

Wij lichten het MER toe tijdens een informatieavond. U bent op dinsdag 24 januari 2012 om 20.00 uur van harte welkom in het Sprookjeshof, Groningerstraat 10 in Zuidlaren.

Mogelijkheid indienen zienswijzen

Met ingang van 2 januari 2012 gedurende 6 weken kan eenieder schriftelijk of mondeling zijn zienswijze naar voren brengen over hetgeen in het Milieueffectrapport is vermeld.

U kunt uw schriftelijke reactie richten aan gedeputeerde staten van Drenthe en de gemeenteraad van Tynaarlo, p/a postbus 5, 9480 AA Vries.

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan een afspraak gemaakt worden met het team Fysiek Beleid (de heer J.E. Ploeger) via het algemene telefoonnummer 0592 266 662.

De zienswijzen kunnen slechts betrekking hebben op het – mede gelet op de op 25 augustus 2009 gegeven richtlijnen betreffende de inhoud van het MER – niet voldoen van het rapport aan de bij of krachtens de artikelen 7.10 en 7.11 van de Wet milieubeheer (oud) gestelde regels, dan wel op onjuistheden die het rapport bevat.

De tekst van die artikelen 7.10 en 7.11 ligt met het MER ter inzage en is ook op www.tynaarlo.nl te raadplegen.

Assen/Vries, 21 december 2011

Gedeputeerde staten van Drenthe.

Burgemeester en wethouders van Tynaarlo.

Naar boven