Procesreglement kort gedingen rechtbanken sector civiel/familie

Considerans

Voor u ligt het Procesreglement kort gedingen ten behoeve van de civiele sectoren en, in voorkomende gevallen, van de sectoren familie, van de rechtbanken.

Dit procesreglement vindt zijn oorsprong in een initiatief vanuit het Landelijk Overleg Voorzitters van de Civiele Sectoren van de rechtbanken (LOVC), dat vervolgens is ondergebracht in het Project procesreglementen dat onderdeel uitmaakt van het Programma Civiele Sectoren. Het procesreglement is ontwikkeld door een door het LOVC geïnitieerde en het Project Procesreglementen gefaciliteerde werkgroep en is ter reflectie voorgelegd aan de Nederlandse Orde van Advocaten. Het LOVC en het Landelijk Overleg van Voorzitters van de Familie- en Jeugdsectoren en -units (LOVF) hebben dit procesreglement op 28 september 2007, respectievelijk 12 oktober 2007 goedgekeurd, waarna de besturen van alle rechtbanken het reglement als eigen reglement hebben vastgesteld. De tekst van het reglement is inmiddels aangepast aan de afschaffing van de verplichte procuraten per 1 september 2008. Het reglement en de wijzigingen daarvan zijn gepubliceerd in de Staatscourant.

In december 2010 is het reglement op een aantal punten gewijzigd en is het aangepast aan de Wet griffierechten burgerlijke zaken (Wgbz), welke wijzigingen zijn goedgekeurd in het Landelijk Overleg van Voorzitters Sector Civiel en Kanton (LOVCK) van 12 april 2010, 21 juni 2010 en 13 december 2010. Het reglement en de wijzigingen daarvan zijn gepubliceerd in de Staatscourant. Het procesreglement heeft enkele wijzigingen ondergaan welke door het LOVCK zijn goedgekeurd op 3 oktober 2011. De besturen van alle rechtbanken hebben de gewijzigde versie geaccordeerd en daarna is publicatie in de Staatscourant gevolgd. De huidige tekst zal van kracht zijn met ingang van 1 januari 2012.

Met het ontwikkelen van het procesreglement is beoogd een verdere bijdrage te leveren aan het harmoniseren van de werkwijze en werkprocessen van de verschillende rechtbanken op het punt van de kort gedingprocedure. Hierbij is het belang van de justitiabele voorop gesteld, en is daarnaast gestreefd naar een zo goed mogelijke interne werkbaarheid en – waar mogelijk – naar verkorting van de doorlooptijden.

Mocht u de gedrukte uitgave van het procesreglement raadplegen, dan maken wij u erop attent dat dit niet het brondocument is. Vanwege de wijzigingen die met enige regelmaat in de tekst worden aangebracht, is het brondocument, behalve in de Staatscourant, te vinden op de website http://www.rechtspraak.nl/Procedures/Landelijke-regelingen/Pages/default.aspx.onder het kopje Sector civiel recht.Op de website staat altijd de meest recente versie van dit reglement, inclusief de inhoud van de hyperlinks die in de gedrukte versie niet is weergegeven.

Vierde versie, november 2011

1 Algemene bepalingen

1.1 Strekking reglement

Dit reglement bevat regels voor alle kort gedingen die worden behandeld door de sector civiel of, indien van toepassing, de sector familie van de rechtbanken,1 met uitzondering van het kort geding als bedoeld in artikel 438 lid 4 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (hierna: Rv).2

Partijen zijn gebonden aan de wijze en termijnen van procesvoering als in dit reglement voorzien. Bij niet naleving van een in dit reglement gegeven voorschrift zal de voorzieningenrechter daaraan het gevolg verbinden dat hem met het oog op de aard van het voorschrift en de ernst van het verzuim passend voorkomt.

1.2 Afwijking van reglement

De voorzieningenrechter kan, indien de omstandigheden daartoe aanleiding geven, afwijken van dit reglement.

1.3 Definities

In dit reglement wordt verstaan onder:

  • a. aanhouding: het vaststellen van een dag en tijdstip voor de voortzetting van de terechtzitting, nadat de zaak ter terechtzitting is uitgeroepen;

  • b. aanhouding pro forma: aanhouding van een terechtzitting tot een uiterste dag en tijdstip waarop partijen in de gelegenheid zijn een bepaalde handeling te verrichten, zonder dat zij ter terechtzitting behoeven te verschijnen;

  • c. aanvraag: de aanvraag als bedoeld in artikel 254 Rv;

  • d. berichten: de aanvraag, voorstellen, verzoeken, opgaven en mededelingen van andere aard betreffende de procesvoering in een zaak;

  • e. (werk-)dagen: maandag tot en met vrijdag, met uitzondering van de dagen als bedoeld in artikel 3 van de Algemene Termijnenwet;

  • f. gedaagde (partij): de partij die is gedagvaard en de partij die vrijwillig ter terechtzitting verschijnt of, in reconventie, zich verweert tegen de eis in reconventie;

  • g. pro forma datum en tijdstip: uiterste dag en tijdstip waarop partijen in de gelegenheid zijn een bepaalde handeling te verrichten, zonder dat zij ter terechtzitting behoeven te verschijnen;

  • h. terechtzitting: de mondelinge behandeling van de zaak;

  • i. verplaatsing: het uitstellen van een terechtzitting door het bepalen van een andere dag en tijdstip voor de terechtzitting, voordat de zaak ter terechtzitting is uitgeroepen;

  • j. de zaak: de kort gedingzaak;

  • k. zaken betreffende het personen- en familierecht: zaken die een onderwerp betreffen als geregeld in titel 6 van boek 3 Rv.

1.4 Indiening van berichten en stukken

Indiening van de aanvraag, de (concept-)dagvaarding en overige berichten en stukken geschiedt als volgt:

  • door toezending per post aan de griffie van de rechtbank;

  • door afgifte aan de Centrale Balie van de rechtbank,of

  • per telefax, mits het faxbericht niet meer dan in totaal 20 pagina’s omvat. In bijzonder spoedeisende gevallen kan toestemming worden verleend voor het versturen per telefax van meer dan 20 pagina's. Berichten en stukken die per telefax zijn ingediend, behoeven niet nogmaals op andere wijze te worden ingediend.

Berichten en stukken worden in alle hiervoor genoemde gevallen geadresseerd aan: administratie kort geding, sector civiel, of – indien van toepassing – sector familie.

Indiening van berichten en stukken per e-mail is niet mogelijk.

De griffie is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.

In bijzonder spoedeisende gevallen kunnen berichten en stukken buiten de openingstijden van de griffie bij de behandelend voorzieningenrechter worden ingediend. Bij een aantal rechtbanken gelden piketregelingen.

1.5 Afschrift aan wederpartij

Indien een partij na de aanvraag enig bericht aan de voorzieningenrechter doet of enig stuk bij de voorzieningenrechter indient, verzendt deze partij gelijktijdig een afschrift van het bericht of het stuk aan de wederpartij en eventuele overige partijen. De verzending geschiedtop zodanige wijze dat kan worden aangenomen dat deze partijen het bericht of stuk niet later dan de voorzieningenrechter ontvangen. Uit het bericht aan de voorzieningenrechter dient te blijken dat hieraan is voldaan.

1.6 Vermelding zaak- en kort gedingnummer

Op alle correspondentie met en van de voorzieningenrechter wordt het zaak- en kort gedingnummer vermeld, voor zover bekend.

2 Aanvraag

2.1 Indiening aanvraag

Een aanvraag wordt ingediend door een advocaat. De aanvraag wordt schriftelijk gedaan door indiening van een ingevuld aanvraagformulier.

Indien de zaak zodanig spoedeisend is dat de aanvraag niet binnen de openingstijden van de griffie schriftelijk kan worden ingediend, kan de aanvraag mondeling worden gedaan aan de voorzieningenrechter. Bij een aantal rechtbanken gelden piketregelingen.

2.2 Inhoud aanvraag

De aanvraag vermeldt:

  • de naam van de eisende en de gedaagde partij;

  • de naam en het telefoon- en faxnummer van de behandelend advocaat van de eisende partij;

  • de naam en het telefoon- en faxnummer van de behandelend advocaat van de gedaagde partij, voor zover bekend;

  • de verhinderdata van (de behandelend advocaten van) partijen over een periode van zes weken na indiening van de aanvraag;

  • het eventuele verzoek tot verkorting van de dagvaardingstermijn als bedoeld in artikel 117 Rv, en

  • het eventuele verzoek tot verlenging van de zittingsduur als bedoeld in artikel 11.8.

Indien de eisende partij meent dat de zaak een zodanig spoedeisend karakter heeft dat een afwijking van de in dit reglement opgenomen procesregels is gerechtvaardigd, wordt dit gemotiveerd in de aanvraag vermeld.

Indien de eisende partij verzoekt om bepaling van de terechtzitting op een dag die zodanig kort na de indiening van de aanvraag is gelegen dat de wettelijke dagvaardingstermijn niet in acht kan worden genomen, wordt dit verzoek tevens beschouwd als een verzoek om verkorting van de dagvaardingstermijn als bedoeld in artikel 117 Rv.

2.3 Bijvoeging stukken

Bij de aanvraag wordt in drievoud een (concept-)dagvaarding gevoegd.

3 Dagbepaling

3.1 Zaak- en kort gedingnummer

Na ontvangst van de aanvraag wordt de zaak ter griffie ingeschreven. Aan de zaak wordt een zaak- en kort gedingnummer toegekend.

3.2 Dagbepaling

De voorzieningenrechter bepaalt zo spoedig mogelijk na ontvangst van de aanvraag dag en tijdstip van de terechtzitting. De voorzieningenrechter houdt hierbij zoveel mogelijk rekening met de door de eisende partij opgegeven verhinderdata van (de behandelend advocaten van) partijen. In bijzonder spoedeisende gevallen kan aan de verhinderdata van (de behandelend advocaat van) de gedaagde partij worden voorbijgegaan. Indien geen verhinderdata zijn opgegeven, is de voorzieningenrechter in de dagbepaling vrij.

De voorzieningenrechter kan aan de dagbepaling voorwaarden verbinden.

3.3 Mededeling dagbepaling

De voorzieningenrechter meldt de dag en het tijdstip die hij voor de terechtzitting heeft bepaald en het aan de zaak toegekende zaak- en kort gedingnummer zo spoedig mogelijk aan de advocaat van de eisende partij. De eisende partij deelt uiterlijk twee dagen na ontvangst van de dagbepaling de dag en het tijdstip van de terechtzitting mee aan de gedaagde partij en zendt haar de concept-dagvaarding toe.

3.4 Verkorting dagvaardingstermijn

Indien de terechtzitting is bepaald op een dag die zodanig kort na de mededeling van de dagbepaling aan de eisende partij is gelegen dat de wettelijke dagvaardingstermijn niet in acht kan worden genomen, geldt de dagbepaling tevens als beslissing tot verkorting van de dagvaardingstermijn als bedoeld in artikel 117 Rv. De voorzieningenrechter bepaalt de dag en het tijdstip waarop de dagvaarding uiterlijk wordt betekend.

4 Vaste zittingsdag

4.1 Toepassingsgebied

Dit hoofdstuk geldt alleen voor zaken die voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • de zaak wordt aangebracht bij een rechtbank die algemeen verlof heeft verleend voor het aanbrengen van zaken op een vaste zittingsdag;

  • de zaak betreft een vordering die niet wordt betwist of in redelijkheid niet kan worden betwist of waarin in redelijkheid niet valt te verwachten dat de gedaagde partij ter terechtzitting zal verschijnen, en

  • de eisende partij heeft de gedaagde partij in de betreffende zaak bij exploot of aangetekend schrijven, onder aanzegging van de dag en het tijdstip van de terechtzitting waartegen de dagvaarding zal worden uitgebracht, gesommeerd zijn vordering te voldoen en de gedaagde partij heeft aan deze sommatie niet voldaan.

4.2 Geen aanvraag

In afwijking van het bepaalde in hoofdstuk 2, behoeft geen aanvraag te worden ingediend. De eisende partij kan de dagvaarding met inachtneming van de wettelijke dagvaardingstermijn betekenen tegen de onder 4.4 bedoelde vaste zittingsdag.

4.3 Indiening stukken

In afwijking van het bepaalde in artikel 5.3 en hoofdstuk 6, worden de dagvaarding en de overige stukken uiterlijk drie werkdagen voorafgaande aan de terechtzitting ingediend.

4.4 Terechtzitting

De terechtzitting vindt plaats op een vaste dag en een vast tijdstip.

Indien de gedaagde partij ter terechtzitting verschijnt en inhoudelijk verweer tegen de vordering wenst te voeren, kan de voorzieningenrechter een andere dag en tijdstip voor de terechtzitting bepalen.

5 Dagvaarding en vrijwillige verschijning

5.1 Inhoud dagvaarding

De dagvaarding vermeldt in ieder geval de volgende gegevens:

  • aan het hoofd van het exploit: de expliciet of impliciet gegeven beschikking als bedoeld in artikel 117 Rv (verkorte termijn);

  • de eventuele voorwaarden die de voorzieningenrechter aan de dagbepaling en aan de beschikking als bedoeld in artikel 117 Rv heeft verbonden;

  • indien de voorzieningenrechter een uiterste dag en tijdstip voor betekening heeft bepaald: het tijdstip van betekening;

  • de mededeling dat bij verschijning griffierecht zal worden geheven, binnen welke termijn dit griffierecht betaald dient te worden, alsmede de hoogte daarvan;

  • de mededeling dat van een persoon die onvermogend is, een lager griffierecht wordt geheven, indien hij op het tijdstip waarop het griffierecht wordt geheven de in artikel 111 lid 2 sub k Rv bedoelde stukken heeft overgelegd;

  • indien het exploot van dagvaarding een zaak betreft waarbij meerdere gedaagden zijn betrokken: de mededeling dat van partijen die bij dezelfde advocaat of gemachtigde verschijnen en gelijkluidende conclusies nemen, op basis van artikel 15 van de Wet griffierechten burgerlijke zaken slechts eenmaal een gezamenlijk griffierecht wordt geheven;

  • een uitdrukkelijke verwijzing naar eventuele bijlagen.

5.2 Betekening dagvaarding

De eisende partij doet de dagvaarding aan de gedaagde partij betekenen, tenzij partijen vrijwillig verschijnen. Indien de voorzieningenrechter een uiterste dag en tijdstip voor betekening heeft bepaald, wordt de dagvaarding uiterlijk op deze dag en dit tijdstip betekend.

5.3 Indiening dagvaarding

De eisende partij dient zo spoedig mogelijk na het uitbrengen van de dagvaarding een afschrift van de dagvaarding in. Indien de uitgebrachte dagvaarding afwijkt van de concept-dagvaarding waarop de dagbepaling heeft plaatsgevonden, dient de eisende partij zo spoedig mogelijk na het uitbrengen van de dagvaarding een afschrift van de uitgebrachte dagvaarding in.

5.4 Vrijwillige verschijning

Indien de concept-dagvaarding waarop de gedaagde partij heeft laten weten vrijwillig te zullen verschijnen, is gewijzigd, zendt de eisende partij zo spoedig mogelijk, voorafgaand aan de zitting, aan de voorzieningenrechter en aan de gedaagde partij de concept-dagvaarding waarop de vrijwillige verschijning van de gedaagde partij betrekking heeft.

Op deze concept-dagvaarding zijn de bepalingen van dit reglement met betrekking tot dagvaardingen van overeenkomstige toepassing, tenzij de aard van het kort geding waarbij partijen vrijwillig verschijnen, zich daartegen verzet.

6 Indiening stukken

6.1 Indiening

Stukken waarop een partij zich wil beroepen, worden in tweevoud ingediend.

Indien de gedaagde partij niet ter terechtzitting is verschenen, wordt op door deze partij ingediende stukken geen acht geslagen.

De stukken worden genummerd. Indien het gaat om 10 of meer stukken wordt bovendien een overzicht bijgevoegd.

6.2 Termijn voor indiening

Stukken worden zo spoedig mogelijk ingediend. Stukken die niet dienovereenkomstig zijn ingediend, kunnen door de voorzieningenrechter buiten beschouwing worden gelaten. Stukken die binnen 24 uur (één werkdag) vóór de terechtzitting worden ingediend, worden in beginsel buiten beschouwing gelaten.3

7 Reconventie en incidenten

7.1 Verschijning bij advocaat

Een eis in reconventie en een incidentele vordering kunnen alleen worden gedaan door een partij die bij advocaat is verschenen.

7.2 Voorafgaande mededeling eis of incident

Een partij die een eis in reconventie of een incidentele vordering wenst in te stellen, deelt de eis respectievelijk de vordering en de gronden daarvan zo spoedig mogelijk, uiterlijk 24 uur vóór de terechtzitting schriftelijk mee aan de wederpartij, aan eventuele overige partijen en aan de voorzieningenrechter.4

7.3 Indiening

Een eis in reconventie en een incidentele vordering worden op schrift gesteld5 en ter terechtzitting ingediend.6 Indien een eis in reconventie of een incidentele vordering een bijlage of bijlagen bevat, wordt daarnaar uitdrukkelijk verwezen.

7.4 Aantal in te dienen exemplaren

Een eis in reconventie en een incidentele vordering worden in tweevoud ingediend.

7.5 Beslissing

De voorzieningenrechter beslist ter terechtzitting over de toelaatbaarheid van de eis in reconventie en over de incidentele vordering.

8 Griffierecht en toevoeging

8.1 Griffierecht

De eisende partij is bij de eerste uitroeping van de zaak ter terechtzitting griffierecht verschuldigd.

De gedaagde partij is griffierecht verschuldigd, indien hij ter terechtzitting verschijnt.

Het griffierecht moet, door de eisende partij, binnen vier weken na de eerste terechtzitting en, door de gedaagde partij, vier weken na diens verschijnen ter terechtzitting op de rekening van de rechtbank zijn bijgeschreven of ter griffie zijn gestort.

8.2 Indiening toevoeging of inkomensverklaring

Indien een toevoeging of inkomensverklaring is verleend, wordt een afschrift daarvan uiterlijk ter terechtzitting ingediend.

Indien een toevoeging is aangevraagd maar nog niet of nog niet definitief is verleend, wordt een afschrift van de aanvraag uiterlijk ter terechtzitting ingediend.

8.3 Vermindering van griffierecht

Indien de toevoeging, inkomensverklaring of de toevoegingsaanvraag is ingediend overeenkomstig het bepaalde onder 8.2, heft de griffier het griffierecht voor onvermogenden.

Indien de toevoeging, inkomensverklaring of de toevoegingsaanvraag niet is ingediend overeenkomstig het bepaalde onder 8.2, wordt het volledige griffierecht in rekening gebracht.

8.4 Overlegging definitieve toevoeging en uitstel

De definitieve toevoeging of inkomensverklaring wordt binnen vier weken na de uitspraak of doorhaling ingediend, tenzij na een daartoe strekkend verzoek aan de griffie uitstel is verkregen voor het indienen van de toevoeging of inkomensverklaring.

8.5 Verhoging griffierecht bij toevoeging

Indien bij het bepalen van het griffierecht rekening is gehouden met een toevoegingsaanvraag maar de definitieve toevoeging niet tijdig is ingediend, zal het griffierecht worden verhoogd. De betreffende partij doet het verhoogde griffierecht binnen vier weken na de in artikel 8.4 bedoelde termijn op de rekening van de rechtbank bijschrijven of ter griffie storten.

Indien bij het bepalen van het griffierecht rekening is gehouden met een toevoeging, maar de toevoeging wordt geweigerd of ingetrokken, zal het griffierecht eveneens worden verhoogd.

De betreffende partij moet het verhoogde griffierecht binnen vier weken na de intrekking of weigering van de toevoeging op de rekening van de rechtbank bijschrijven of ter griffie storten.

8.6 Verhoging griffierecht bij eisvermeerdering

Indien de eisende partij haar vordering op zodanige wijze vermeerdert dat een hoger griffierechttarief van toepassing is, zal het griffierecht worden verhoogd, tenzij op het tijdstip waarop de eis wordt vermeerderd de toevoeging, inkomensverklaring of toevoegingsaanvraag is overgelegd. Het griffierecht wordt niet verhoogd als de vermeerdering een eis in reconventie betreft. De betreffende partij doet het verhoogde griffierecht binnen vier weken na het doen van de betreffende eisvermeerdering op de rekening van de rechtbank bijschrijven of ter griffie storten.

8.7 Verhoging griffierecht bij toevoeging

Indien bij het bepalen van het griffierecht geen rekening is gehouden met een toevoeging, inkomensverklaring of toevoegingsaanvraag maar de definitieve toevoeging of inkomensverklaring alsnog tijdig, in de in artikel 8.4 bedoelde zin, wordt ingediend, zal het griffierecht worden verlaagd.

9 Intrekking

9.1 Intrekking procedure

De eisende partij kan de procedure intrekken tot het moment dat de zaak is uitgeroepen.7 In dat geval spreekt de voorzieningenrechter geen proceskostenveroordeling uit.

9.2 Wijze van intrekking

De intrekking wordt gedaan door een schriftelijk bericht aan de voorzieningenrechter, tenzij de spoedeisendheid zich daartegen verzet. Indien de intrekking mondeling is gedaan, wordt deze zo spoedig mogelijk nadien schriftelijk bevestigd. Indien de eisende partij de gedaagde partij en eventuele overige partijen reeds op de hoogte heeft gesteld van de datum het tijdstip van de terechtzitting, deelt zij de intrekking gelijktijdig aan deze partijen mee.

9.3 Voortzetting na intrekking

Een eenmaal ingetrokken procedure kan niet worden voortgezet.

10 Verplaatsing zitting 8

10.1 Verplaatsingsverzoek

Een verzoek om verplaatsing van de terechtzitting wordt schriftelijk gedaan, onder vermelding van de verhinderdata van (de behandelend advocaten van) alle partijen. Het verzoek kan tot uiterlijk 24 uur vóór de zitting worden gedaan. Een verplaatsingsverzoek kan in een procedure in totaal maar één maal worden gedaan.

10.2 Gronden

Verplaatsing kan alleen worden toegestaan:

  • op eenstemmig verzoek van alle partijen;

  • op verzoek van een partij op grond van klemmende redenen, of

  • op verzoek van de gedaagde partij, indien de eisende partij de verhinderdata van (de behandelend advocaat van) de gedaagde partij niet heeft opgegeven.

Een verzoek om verplaatsing op grond van klemmende redenen wordt gemotiveerd.

10.3 Mededeling beslissing

De beslissing op het verzoek wordt schriftelijk medegedeeld aan de behandelend advocaten van partijen, voor zover bekend. Indien de naam van de behandelend advocaat van een partij niet is vermeld op het aanvraagformulier, maar wel bekend is bij de verzoekende partij, bericht de verzoekende partij deze advocaat zo spoedig mogelijk over de beslissing. Indien geen advocaat van de partij bekend is, verzendt de verzoekende partij het bericht rechtstreeks aan deze partij.

10.4 Oproeping

Indien een verplaatsingsverzoek van de eisende partij wordt verleend en de gedaagde partij op de nader bepaalde terechtzitting niet verschijnt, legt de eisende partij een exploot van oproeping van de gedaagde partij voor die terechtzitting over.

11 Terechtzitting

11.1 Eisverandering of -vermeerdering

Een partij die een eis wenst te veranderen of vermeerderen, deelt de inhoud van deze verandering of vermeerdering zo spoedig mogelijk en bij voorkeur vóór de terechtzitting schriftelijk mee aan de wederpartij, aan de eventuele overige partijen en aan de voorzieningenrechter.

De eisverandering of -vermeerdering wordt op schrift gesteld9 en ter terechtzitting ingediend.

11.2 Verschijning gedaagde partij

De gedaagde partij kan ter terechtzitting alleen bij advocaat of in persoon verschijnen. Indien de gedaagde partij in persoon verschijnt en zich ter terechtzitting wil doen bijstaan door een persoon die geen advocaat is, kan de voorzieningenrechter dit weigeren op grond van de eisen van de goede procesorde.

11.3 Vertegenwoordiging rechtspersoon

Een rechtspersoon wordt vertegenwoordigd door het bestuur, voor zover de wet niet anders bepaalt, of door een andere hiertoe in de statuten aangewezen persoon.

11.4 Aanwezigheid tolk

Indien een partij de aanwezigheid van een tolk ter terechtzitting gewenst acht, draagt deze partij zorg voor de aanwezigheid van de tolk ter terechtzitting.

11.5 Aanwezigheid gedetineerde

Indien een partij op de voor de terechtzitting bepaalde dag en tijdstip is gedetineerd en deze partij haar aanwezigheid ter terechtzitting gewenst acht, verzoekt zij de voorzieningenrechter tijdig schriftelijk haar aanwezigheid ter terechtzitting te bevorderen.

Dit verzoek bevat tenminste de volgende gegevens:

  • de voor- en achternamen van de gedetineerde (voluit);

  • de geboortedatum van de gedetineerde;

  • de geboorteplaats van de gedetineerde, en

  • de huidige verblijfplaats van de gedetineerde.

11.6 Aanwezigheid parketpolitie

Indien een partij de aanwezigheid van parketpolitie ter terechtzitting gewenst acht, dient zij hiertoe tijdig schriftelijk een gemotiveerd verzoek bij de voorzieningenrechter in.

11.7 Aanspreektitel

De voorzieningenrechter draagt gedurende de terechtzitting de aanspreektitel van president in kort geding.

11.8 Duur terechtzitting

Voor de terechtzitting wordt de bij de rechtbank gebruikelijke tijd gereserveerd.

Indien een partij voorziet dat deze gebruikelijke tijd onvoldoende is, kan zij de voorzieningenrechter verzoeken voor de terechtzitting meer tijd te reserveren.

11.9 Openbaarheid terechtzitting in zaken betreffende personen- en familierecht

De behandeling van zaken betreffende het personen- en familierecht geschiedt in beginsel met gesloten deuren.

11.10 Pleitnotities

Partijen kunnen ter terechtzitting een pleitnotitie voordragen en overleggen.

11.11 Aanhouding en voortzetting

De behandeling van de zaak kan ter terechtzitting op verzoek van een partij of ambtshalve worden aangehouden tot een bepaalde dag en tijdstip of een pro forma datum en tijdstip.

Een verzoek tot voortzetting van de behandeling wordt schriftelijk gedaan, onder vermelding van de verhinderdata van (de behandelend advocaten van) alle verschenen partijen.

12 Verstek

12.1 Verstek

Indien de gedaagde partij niet ter terechtzitting verschijnt en alle wettelijke formaliteiten in acht zijn genomen, wordt verstek tegen haar verleend.

12.2 Verstek zuiveren

Tot aan de uitspraak van het eindvonnis kan de gedaagde partij het verstek zuiveren door indiening van een hiertoe strekkend schriftelijk bericht. Het bepaalde in artikel 13.3 is op een dergelijk bericht niet van toepassing.

12.3 Voortzetting procedure na zuivering

Indien het verstek is gezuiverd, verzoekt de partij zo spoedig mogelijk om bepaling van een dag en tijdstip voor voortzetting van de terechtzitting. Het verzoek wordt schriftelijk gedaan, onder vermelding van de verhinderdata van (de behandelend advocaten van) alle partijen.

13 Uitspraak vonnis

13.1 Dag uitspraak

De uitspraak kan worden gedaan op een vaste dag en vast tijdstip.

De dag en het tijdstip van de uitspraak worden tijdens de terechtzitting aan partijen medegedeeld.

13.2 Aanhouding uitspraak

Op eenstemmig schriftelijk verzoek van partijen wordt de uitspraak één maal uitgesteld tot een nader bepaalde dag en een nader bepaald tijdstip.

13.3 Berichten na dagbepaling uitspraak

De voorzieningenrechter neemt geen kennis van berichten van een partij die hem bereiken nadat uitspraak is bepaald, tenzij blijkt dat de wederpartij en de eventuele overige partijen ermee hebben ingestemd dat het bericht ter kennis van de voorzieningenrechter wordt gebracht.

13.4 Verstrekking vonnis

De griffier verstrekt bij de uitspraak een afschrift van het vonnis aan de in de procedure verschenen partijen.

In bijzonder spoedeisende gevallen kaneen afschrift van een verkort vonnis worden afgegeven, dat zo spoedig mogelijk nadien wordt gevolgd door afgifte van een afschrift van de uitgewerkte versie daarvan.

Indien mondeling uitspraak is gedaan, wordt zo spoedig mogelijk nadien een proces-verbaal verstrekt van de terechtzitting waarop de uitspraak is gedaan of een afschrift van een verkort vonnis.

13.5 Telefonische informatieverstrekking uitspraak

Bij een aantal rechtbanken is het voor de behandelend advocaten van partijen, of voor partijen zelf indien zij zich niet hebben doen bijstaan door een advocaat, mogelijk telefonisch naar de beslissing te informeren.

14 Doorhaling

14.1 Doorhaling op verzoek

Nadat de zaak is uitgeroepen, kan de procedure op eenstemmig verzoek van de verschenen partijen of ambtshalve worden doorgehaald.

14.2 Ambtshalve doorhaling

Indien de behandeling van de zaak of de uitspraak is aangehouden tot een pro forma datum en tijdstip en partijen uiterlijk op die dag geen verzoek tot voortzetting van de procedure of tot het wijzen van vonnis hebben gedaan, wordt de procedure ambtshalve doorgehaald.

14.3 Voortzetting na doorhaling

Een eenmaal doorgehaalde procedure geldt als geëindigd en kan niet worden voortgezet.

15 Persregeling

15.1 Persrichtlijn Gerechten

Voor de pers gelden de regels zoals vermeld in de landelijke Persrichtlijn Gerechten.

16 Slotbepaling

16.1 Vaststelling en inwerkingtreding

Dit gewijzigde reglement is in de vergadering van het Landelijk Overleg Voorzitters Civiel en Kanton (LOVCK) van 3 oktober 2011 vastgesteld.

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2012.

16.2 Overgangsbepaling

Het reglement is van toepassing op alle kort gedingen waarvan de aanvraag is ingediend na 1 januari 2012. Het reglement is tevens van toepassing op proceshandelingen in op dat moment lopende procedures, die na 1 januari 2012 nog worden verricht.

16.3 Vervanging

Dit reglement vervangt de bestaande reglementen.

17 Bijlagen

17.1 Bijlage I: behandeling kort gedingen in sector familie

Op dit moment vindt bij geen enkele rechtbank met een afzonderlijke sector familierecht de administratieve behandeling van familierechtelijke kort gedingen plaats door de administratie van de sector familierecht.

17.2 Bijlage II: telefoon- en faxnummers administratie kort gedingen

  • rechtbank Alkmaartelefoonnummer (072) 527 47 90

    faxnummer (072) 527 47 22

  • rechtbank Almelo telefoonnummers (0546) 83 21 24 / (0546) 83 21 95

    faxnummer (0546) 85 22 57

  • rechtbank Amsterdam telefoonnummer (020) 541 28 08

    faxnummer (020) 541 30 90

  • rechtbank Arnhemtelefoonnummer (026) 359 26 05

    faxnummer (026) 359 26 99

  • rechtbank Assen telefoonnummer (0592) 33 94 83

    faxnummer (0592) 33 96 70

  • rechtbank Breda telefoonnummer (076) 531 12 88

    faxnummer (076) 531 15 79

  • rechtbank Dordrechttelefoonnummer (078) 639 14 08

    faxnummer (078) 639 15 55

  • rechtbank ’s-Gravenhagetelefoonnummers (070) 381 35 11 / (070) 381 35 09 / (070) 381 21 86 /(070) 381 15 91 / (070) 381 38 56

    faxnummer (070) 381 30 91

  • rechtbank Groningen telefoonnummer (050) 316 61 72

    faxnummer (050) 316 61 79

  • rechtbank Haarlem telefoonnummers (023) 888 45 90 / (023) 888 45 91

    faxnummer (023) 888 46 31

  • rechtbank ’s-Hertogenbosch telefoonnummers (073) 620 23 90 / (073) 620 23 91

    faxnummer (073) 620 23 82

  • rechtbank Leeuwarden telefoonnummer (058) 234 14 35

    faxnummer (058) 234 14 75

  • rechtbank Maastricht telefoonnummer (043) 346 51 04

    faxnummer (043) 343 53 80

  • rechtbank Middelburg telefoonnummer (0118) 67 75 17

    faxnummer (0118) 67 72 45

  • rechtbank Roermond telefoonnummer (0475) 35 22 28

    faxnummer (0475) 35 25 89

  • rechtbank Rotterdam telefoonnummers (010) 297 21 17 / (010) 297 21 27 / (010) 297 21 58 / (010) 297 21 77 / (010) 297 22 06

    faxnummer (010) 297 25 01

  • rechtbank Utrecht telefoonnummers (030) 223 32 60 / (030) 223 32 61

    faxnummer (030) 223 30 99

  • rechtbank Zutphen telefoonnummer (0575) 59 36 95

    faxnummer (0575) 59 38 33

  • rechtbank Zwolle-Lelystad

  • vestiging Zwolletelefoonnummer (038) 888 48 63

    faxnummer (038) 888 48 80

  • vestiging Lelystadtelefoonnummers (0320) 74 12 80 / (0320) 74 12 87

    faxnummer (0320) 74 12 75

17.3 Bijlage III: aanvraagformulier

17.4 Bijlage IV: piketregelingen

Op dit moment hebben de volgende rechtbanken piketregelingen:

  • rechtbank Alkmaar

    De advocaten kunnen zich wenden tot de dienstdoende rechter-commissaris in strafzaken.

  • rechtbank Almelo

    Bij de wachtcommandant van politie kan worden opgevraagd welke rechter-commissaris in strafzaken dienst heeft. De desbetreffende rechter-commissaris in strafzaken zal het kort geding verder regelen.

  • rechtbank Amsterdam

    Het telefoonnummer voor spoedeisende gevallen staat vermeld op rechtspraak.nl.

    http://www.rechtspraak.nl/Gerechten/Rechtbanken/Amsterdam/Voor+juristen/Rechtsgebieden/Sector+Civiel.htm

  • rechtbank Arnhem

    Het telefoonnummer van de beveiliging kan worden gebeld. Beveiliging neemt zonodig contact op met één van de vice-presidenten indien tijdens avonduren of weekenden een kort geding met spoed moet worden behandeld.

    Zie bereikbaarheidregeling op rechtspraak.nl

    http://www.rechtspraak.nl/Gerechten/Rechtbanken/Arnhem/Telefoon+en+faxnummers/Bereikbaarheidsregeling.htm

  • rechtbank Breda

    De bodedienst neemt zonodig contact op met één van de vice-presidenten indien tijdens avonduren of weekenden een kort geding moet spoed moet worden behandeld.

  • rechtbank ‘s-Gravenhage

    Op de website van de Orde van Advocaten te ’s-Gravenhage staan de telefoonnummers van voorzieningenrechters die benaderbaar zijn.

  • rechtbank Haarlem

    De piketregeling staat vermeld op rechtspraak.nl.

    http://www.rechtspraak.nl/Gerechten/Rechtbanken/Haarlem/Voor+juristen/Informatie+civiel+voor+de+advocatuur/Huisregels+kort+geding+en+beslag.htm, onder ‘Piketregeling buiten kantoortijden griffie’.

  • rechtbank Leeuwarden

    Het telefoonnummer voor spoedeisende gevallen is (058) 234 15 10.

    De advocaten kunnen zich wenden tot de dienstdoende rechter-commissaris strafzaken die is te bereiken op telefoonnummer 06-51299757.

  • rechtbank Middelburg

    De advocaten binnen het arrondissement Middelburg beschikken over de telefoonnummers van kort gedingrechters.

  • rechtbank Rotterdam

    In de circulaire van de Orde van Advocaten te Rotterdam is de piketregeling gepubliceerd; de dienstdoende voorzieningenrechter voor spoedeisende gevallen is bereikbaar onder 06-22393909.

  • rechtbank Zutphen

    Op rechtspraak.nl staat een protocol.

    http://www.rechtspraak.nl/Gerechten/Rechtbanken/Zutphen/Voor+juristen/Regelingen/Protocol+spoedzaken+voorlopige+voorzieningen.htm

Bij andere rechtbanken beschikt de (Raad van Toezicht van de) Orde van Advocaten dan wel de deken veelal over een lijst met op dit punt relevante telefoonnummers.

17.5 Bijlage V: aanbrengen zaken op vaste zittingsdag

De volgende rechtbanken hebben algemeen verlof verleend voor het aanbrengen van kort gedingzaken op een vaste zittingsdag als bedoeld in artikel 254 lid 3 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering:

  • rechtbank Amsterdam

    Vaste zittingsdag voor incasso kort gedingen: dinsdag om 10.00 uur.

  • rechtbank Haarlem

    Vaste zittingsdag voor incasso kort gedingen: woensdag om 9.30 uur.

17.6 Bijlage VI: gebruikelijke duur terechtzitting

Onderstaande rechtbanken hanteren de hierna te noemen gebruikelijke tijd voor de terechtzitting:

  • rechtbank Alkmaar 60 minuten

  • rechtbank Almelo 60 minuten

  • rechtbank Amsterdam 60 minuten

  • rechtbank Arnhem 120 minuten

  • rechtbank Assen 90 minuten

  • rechtbank Breda 90 minuten

  • rechtbank Dordrecht voor familierechtelijke kort gedingen 60 minuten

    voor overige zaken 90 minuten

  • rechtbank ’s-Gravenhage voor familierechtelijke kort gedingen 45 minuten

    voor overige zaken 60 minuten

  • rechtbank Groningen 60 tot 90 minuten

  • rechtbank Haarlem 90 minuten

  • rechtbank ’s-Hertogenbosch 90 minuten

  • rechtbank Leeuwarden 90 minuten

  • rechtbank Maastricht 60 minuten

  • rechtbank Middelburg 60 minuten

  • rechtbank Roermond 90 minuten

  • rechtbank Utrecht 90 minuten

  • rechtbank Zutphen 75 minuten

  • rechtbank Zwolle-Lelystad 90 minuten

De overige rechtbanken beoordelen per zaak welke tijd voor de terechtzitting wordt gereserveerd.

17.7 Bijlage VII: pro forma data en tijdstippen

De volgende rechtbanken hanteren vaste pro forma data en tijdstippen:

  • rechtbank ’s-Gravenhage iedere zaterdag, afhankelijk van de afspraken ter zitting

  • rechtbank Utrecht de eerste zaterdag van de eerstvolgende maand om 12.00 uur

17.8 Bijlage VIII: vaste uitspraakdagen en uitspraaktijdstippen

Bij de volgende rechtbanken wordt op vaste dagen en/of vaste tijdstippen en/of in beginsel op de volgende termijn uitspraak gedaan:

  • rechtbank Alkmaar

    Vaste uitsprakendag en uitspraaktijdstip: donderdag in de week volgend op de zitting om 13.30 uur.

  • rechtbank Almelo

    Geen vaste uitspraakdag en uitspraaktijdstip. Vonnistermijn is een week na de zitting.

  • rechtbank Amsterdam

    Geen vaste uitspraakdag en uitspraaktijdstip. Vonnistermijn is twee weken na de zitting.

  • rechtbank Almelo

    Geen vaste uitspraakdag en uitspraaktijdstip. Vonnistermijn is twee weken na de zitting.

  • rechtbank Assen

    Geen vaste uitspraakdag en uitspraaktijdstip. Vonnistermijn is twee weken na de zitting.

  • rechtbank Breda

    Geen vaste uitspraakdag en uitspraaktijdstip. Vonnistermijn is tien dagen na de zitting.

  • rechtbank Dordrecht

    Vaste uitsprakendag en uitspraaktijdstip: donderdag om 10.00 uur.

  • rechtbank ’s-Gravenhage

    Geen vaste uitspraakdag. Vast uitspraaktijdstip: 10.00 uur. Vonnistermijn is een week na de zitting.

  • rechtbank Groningen

    Vaste uitsprakendag en uitspraaktijdstip: vrijdag om 10.00 uur. Vonnistermijn is een week na de zitting.

  • rechtbank Haarlem

    Geen vaste uitspraakdag. Vast uitspraaktijdstip: 14.00 uur. Vonnistermijn is twee weken na de zitting.

  • rechtbank ’s-Hertogenbosch

    Geen vaste uitspraakdag en uitspraaktijdstip. Vonnistermijn is twee weken na de zitting.

  • rechtbank Leeuwarden

    Vaste uitsprakendag: woensdag om 13.30 uur. Vonnistermijn is twee weken na de zitting.

  • rechtbank Maastricht

    Geen vaste uitspraakdag en uitspraaktijdstip. Vonnistermijn is twee weken na de zitting.

  • rechtbank Middelburg

    Geen vaste uitspraakdag en uitspraaktijdstip. Vonnistermijn is een week na de zitting.

  • rechtbank Roermond

    Geen vaste uitspraakdag en uitspraaktijdstip. Vonnistermijn is een week na de zitting.

  • rechtbank Rotterdam

    Geen vaste uitsprakendagen en uitspraaktijdstip; vonnissen worden in het algemeen gefaxt.. Vonnistermijn is twee weken na de zitting.

  • rechtbank Utrecht

    Vaste uitsprakendagen en uitspraaktijdstip: woensdag en vrijdag om 10.00 uur. Vonnistermijn is twee weken na de zitting.

  • rechtbank Zutphen

    Geen vaste uitspraakdag en uitspraaktijdstip. Vonnistermijn is twee weken na de zitting.

  • rechtbank Zwolle-Lelystad

    Geen vaste uitspraakdag. Vast uitspraaktijdstip: 14.00 uur. Vonnistermijn is een of twee weken na de zitting.

17.9 Bijlage IX: telefonische informatie uitspraak

Bij de volgende rechtbanken is het mogelijk telefonisch naar de beslissing te informeren:

  • rechtbank Alkmaar telefoonnummer (072) 527 47 90

  • rechtbank Almelo telefoonnummers (0546) 83 21 24 / (0546) 83 21 95

  • rechtbank Arnhem telefoonnummer (026) 359 26 05 (vanaf 12.00 uur)

  • rechtbank Assen telefoonnummer (0592) 33 94 83

  • rechtbank Breda telefoonnummer (076) 531 12 88

  • rechtbank Dordrecht telefoonnummer (078) 639 14 08

  • rechtbank ’s-Gravenhage telefoonnummers (070) 381 35 11 / (070) 381 35 09 / (070) 381 21 86 / (070) 381 15 91 / (070) 381 38 56

  • rechtbank Haarlem telefoonnummers (023) 888 45 90 / (023) 888 45 91

  • rechtbank ’s-Hertogenbosch telefoonnummers (073) 620 23 90 / (073) 620 23 91

  • rechtbank Leeuwarden telefoonnummer (058) 234 14 35

  • rechtbank Middelburg telefoonnummer (0118) 67 75 17

  • rechtbank Roermond telefoonnummer (0475) 35 22 28

  • rechtbank Rotterdam telefoonnummer (010) 297 21 31

  • rechtbank Utrecht telefoonnummer (030) 223 31 11

    (uitsluitend door advocaten op de uitspraakdata tussen 10.00 uur en 10.30 uur)

  • rechtbank Zutphen telefoonnummer (0575) 59 36 95 (vanaf 11.00 uur)

  • rechtbank Zwolle-Lelystad

    vestiging Zwolletelefoonnummer (038) 888 48 63

    vestiging Lelystadtelefoonnummers (0320) 74 12 80 / (0320) 74 12 87


X Noot
1

De kort gedingen die bij de sector kanton worden gevoerd en de verzoekschriftprocedures die worden behandeld door de voorzieningenrechter van de sector civiel/familie, vallen niet onder de reikwijdte van dit reglement.

X Noot
2

In verband met het bijzondere karakter en de afwijkende procedure van het deurwaarders-kort geding als bedoeld in artikel 438 lid 4 Rv, valt deze procedure buiten de reikwijdte van dit reglement.

X Noot
3

Vgl. Hoge Raad 29 november 2002, LJN AF1210, NJ 2004, 172 en HR 17 februari 2006, LJN AU4616, NJ 2006, 156.

X Noot
4

De eisen van een goede procesorde en het beginsel van hoor en wederhoor brengen mee dat een reconventionele eis en een incidentele vordering tijdig worden aangekondigd. Artikel 1.1, laatste zin, voorziet in een mogelijke sanctie. Wat de concrete sanctie moet zijn op het niet-tijdig aankondigen van een eis in reconventie of van een incidentele vordering, valt in algemene zin niet te zeggen. Het hangt af van de aard van deze eis of vordering of de eisen van een goede procesorde en het beginsel van hoor en wederhoor zijn geschonden. Als de eisen van een goede procesorde en het beginsel van hoor en wederhoor hieraan niet in de weg staan, kan het indienen van een niet-tijdig aangekondigde, maar in omvang geringe eis in reconventie of eenvoudig te beoordelen incidentele vordering toch worden toegestaan.

X Noot
5

Het moet volstrekt duidelijk zijn hoe de reconventionele eis of de incidentele vordering precies luidt. Daarom is voorgeschreven dat de eis of de vordering op schrift wordt gesteld.

De term ‘op schrift gesteld’ brengt tot uitdrukking dat de reconventionele eis of de incidentele vordering ook nog ter terechtzitting op schrift kan worden gesteld, al dan niet met gebruikmaking van pen en papier, zonder dat ondertekening door een advocaat is vereist, mits wel advocaat is gesteld.

X Noot
6

De eis in reconventie of de incidentele vordering kan pas worden ingesteld als de partij in het geding is verschenen. In kort geding vindt dit verschijnen ter terechtzitting plaats. Met deze bepaling wordt duidelijk gemaakt dat de vordering niet kan worden ingesteld als de eisende partij de zaak (vóór de zitting) intrekt.

X Noot
7

Indien de eisende partij de zaak nadien wil intrekken, moet zij om doorhaling verzoeken overeenkomstig het bepaalde in Hoofdstuk 14.

X Noot
8

Gekozen is voor de term ‘verplaatsing’, in plaats van voor de term ‘uitstel’, om tot uitdrukking te brengen dat de procedure voor uitstel van zittingen in kort gedingen afwijkt van die in bodemzaken. Dit heeft onder meer ermee te maken dat in kort gedingen het uitroepen van de zaak pas plaatsvindt bij aanvang van de (eerste) zitting; in bodemzaken daarentegen wordt de zaak uitgeroepen op de eerste rolzitting na ontvangst van de dagvaarding. De term ‘verplaatsing’ brengt voorts beter tot uitdrukking dat, indien het verplaatsingsverzoek wordt gehonoreerd, geen uitroeping van de zaak plaatsvindt op de oorspronkelijk bepaalde zittingsdatum. Deze term ‘verplaatsing’, zoals gedefinieerd in artikel 1.3 aanhef en onder i., moet verder worden onderscheiden van de term ‘aanhouding’, zoals gedefinieerd in artikel 1.3 aanhef en onder a.

X Noot
9

In deze bepaling is voor de term ‘op schrift gesteld’ gekozen – en niet voor de term ‘schriftelijk’ – om tot uitdrukking te brengen dat de vordering ook nog ter terechtzitting op schrift kan worden gesteld, al dan niet met gebruikmaking van pen en papier, zonder dat ondertekening door een advocaat is vereist.

Naar boven