Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 21 december 2011, IVV/I/2011/22421, tot wijziging van ministeriële regelingen in verband met de intrekking van de Wet werk en inkomen kunstenaars

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 37 van het Besluit onderstand BES, 2, derde lid, van het Besluit participatiebudget, 78, derde lid, van de Wet werk en bijstand, 47, tweede lid en 51, derde lid, van de Wet werk en inkomen kunstenaars, 52a van het Besluit SUWI, 26 van de Invorderingswet 1990, – in samenhang met artikel 26 van de Invorderingswet 1990 – 232e van de Provinciewet, 255 van de Gemeentewet, 144 van de Waterschapswet, 8a.40 van de Wet luchtvaart, 93a van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren alsmede 7 en 12 van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 en 75, 77 en 78 van de Wet werk en bijstand;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING VAN DE REGELING GEGEVENSUITWISSELING ONDERSTAND BES

In artikel 3, eerste lid, onderdeel d, van de Regeling gegevensuitwisseling onderstand BES wordt ‘de Wet werk en inkomen kunstenaars’ vervangen door: de Wet werk en inkomen kunstenaars, zoals deze luidde op 31 december 2011.

ARTIKEL II. WIJZIGING VAN DE REGELING PARTICIPATIEBUDGET

In artikel 1a, eerste lid, van de Regeling participatiebudget wordt ‘, IOAZ en WWIK’ vervangen door: en IOAZ.

ARTIKEL III. WIJZIGING VAN DE REGELING STATISTIEK WWB, WIJ, IOAW, IOAZ EN WWIK

De Regeling statistiek WWB, WIJ, IOAW, IOAZ en WWIK wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel e, komt te luiden:

e. WWIK:

Wet werk en inkomen kunstenaars, zoals deze luidde op 31 december 2011;.

B

Artikel 2, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. De gegevens, bedoeld in het eerste lid, met betrekking tot de WWIK, worden verstrekt tot en met het jaar 2011.

C

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. De gegevens, bedoeld in het eerste lid, met betrekking tot de WWIK, worden verstrekt tot en met het jaar 2011.

ARTIKEL IV. WIJZIGING VAN DE REGELING SUWI

In Bijlage II als bedoeld in artikel 6.1 van de Regeling SUWI vervallen ‘Gegevens betreffende WWIK’ en ‘• Datum ingang uitkering‘ en ‘• Datum beëindiging uitkering’.

ARTIKEL V. WIJZIGING VAN DE UITVOERINGSREGELING INVORDERINGSWET 1990

De Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 10, tweede lid, wordt ‘de Wet werk en inkomen kunstenaars’ vervangen door: de Wet werk en inkomen kunstenaars, zoals deze op 31 december 2011 luidde.

B

Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vierde lid wordt ‘ingevolge de Wet werk en inkomen kunstenaars’ vervangen door ’ ingevolge de Wet werk en inkomen kunstenaars, zoals deze op 31 december 2011 luidde,’ en wordt ‘artikel 16 van de Wet werk en inkomen kunstenaars’ vervangen door: artikel 16 van de Wet werk en inkomen kunstenaars, zoals deze op 31 december 2011 luidde.

2. In het vijfde lid wordt ‘de Wet werk en inkomen kunstenaars’ vervangen door: de Wet werk en inkomen kunstenaars, zoals deze op 31 december 2011 luidde,.

C

In artikel 28, eerste lid, onderdeel d, wordt ‘de Wet werk en inkomen kunstenaars’ vervangen door: de Wet werk en inkomen kunstenaars, zoals deze op 31 december 2011 luidde,.

ARTIKEL VI. WIJZIGING VAN DE UITVOERINGSREGELING LOONBELASTING 2011

De Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 7.2, negende lid, wordt ‘de Wet werk en inkomen kunstenaars’ vervangen door: de Wet werk en inkomen kunstenaars, zoals deze op 31 december 2011 luidde.

B

In artikel 7.9, derde lid, onderdeel b, wordt ‘de Wet werk en inkomen kunstenaars’ vervangen door: de Wet werk en inkomen kunstenaars, zoals deze op 31 december 2011 luidde.

ARTIKEL VII. WIJZIGING VAN DE REGELING WWB EN WIJ

Artikel 1, onderdeel j, van de Regeling WWB en WIJ komt te luiden:

j. WWIK:

Wet werk en inkomen kunstenaars, zoals deze luidde op 31 december 2011.

ARTIKEL VIII. WIJZIGING VAN DE REGELING ZORGVERZEKERING

In artikel 6.5.1, eerste lid, wordt ‘de Wet werk en inkomen kunstenaars’ vervangen door: de Wet werk en inkomen kunstenaars, zoals deze luidde op 31 december 2011.

ARTIKEL IX. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop de Wet van 21 december 2011 tot intrekking van de Wet werk en inkomen kunstenaars (Stb. 645) in werking treedt.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 21 december 2011

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

P. de Krom.

TOELICHTING

Deze ministeriële regeling strekt tot aanpassing van verschillende ministeriële regelingen aan het bij koninklijke boodschap van 18 maart 2011 ingediende voorstel van wet tot intrekking van de Wet werk en inkomen kunstenaars (hierna: wetsvoorstel intrekking WWIK).

De wijzigingen in deze regeling zijn technisch van aard en dienen er hoofdzakelijk toe een verwijzing naar (artikelen van) de Wet werk en inkomen kunstenaars (WWIK) te schrappen nadat het wetsvoorstel intrekking WWIK tot wet is verheven.

Als gevolg van het intrekken van de WWIK vervallen van rechtswege de volgende op deze wet berustende ministerië le regelingen:

  • de regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 12 april 2010, tot aanwijzing adviserende instelling Wet werk en inkomen kunstenaars (Stcrt. 2010, 5965);

  • de Regeling financiering en administratieve uitvoeringsvoorschriften WWIK, en

  • de Regeling Wet werk en inkomen kunstenaars.

Op grond van het overgangsrecht (artikel XXIII) van het wetsvoorstel intrekking WWIK zullen deze uitvoeringsregelingen van kracht blijven voor zover noodzakelijk voor de afwikkeling van de WWIK-uitkeringen verleend over de tijdvakken gelegen voor 1 januari 2012.

De afwikkeling betreft onder meer de vaststelling van uitkeringen over 2011, het laatste jaar waarin nog recht kan bestaan op een WWIK-uitkering.

De afwikkeling van de WWIK heeft verder hoofdzakelijk betrekking op:

  • beslissingen over het opleggen van een maatregel, en herzienings- of terugvorderingsbeslissingen, die worden genomen na de intrekking van de WWIK over de periode daarvoor;

  • afwikkeling van de financiering van de adviserende instelling en de (laatste) verantwoording door de college’s; en

  • de beëindiging (c.q. de terugbetaling) van uitkeringen in de vorm van een geldlening onder verband van hypotheek of verpanding.

Het hierboven beschreven overgangsrecht geldt niet voor het verstrekken van statistische gegevens of afronding van fiscale aspecten over het uitkeringsjaar 2011. Om die reden is in de artikelen I, III, V, VI en VII de verwijzing in de desbetreffende regelingen naar de WWIK gehandhaafd en is de WWIK gedefinieerd zoals deze luidde op 31 december 2011.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

P. de Krom.

Naar boven