Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 7 december 2011, nr. IVV/BSB/2011/21247, houdende de wijziging van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009, het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg 2009, het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit Inkomensverzekeringen en -voorzieningen 2009, het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Re-integratie en Participatie 2009 en het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit RUA 2011

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie en bedrijfsvoering rijksdienst 2011 en 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht, 8, derde lid, aanhef en onderdeel a, en 23, eerste lid, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009, 3, eerste lid, onderdeel k, en artikel 10 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg 2009, en 3, eerste lid, onderdeel k, en 11 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Werk 2009;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2, onderdeel c, subonderdeel 5°, komt te luiden:

  • 5°. een bureau DG-control;

B

Aan artikel 2, onderdeel c, wordt een subonderdeel toegevoegd, luidende:

  • 6°. het programma Werken naar Vermogen;

C

Onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 10, onderdeel o, door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • p. de uitwerking en de totstandkoming van een regeling die de Wet werk en bijstand, Wet investeren in jongeren, de Wet sociale werkvoorziening en de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten hervormt.

D

Artikel 21 vervalt.

ARTIKEL II

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

Onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 1, onderdeel d, door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

e. programmamanager:

een functionaris die per 1 september 2011 leiding geeft aan het programma Werken naar Vermogen, genoemd in artikel 2, onderdeel f. In de periode van 15 november 2010 tot en met 31 augustus 2011 werd deze functionaris programmadirecteur genoemd.

B

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel d komt te luiden:

d. bureauhoofd:

een functionaris die leiding geeft aan het bureau DG Control, genoemd in artikel 2, onderdeel e;.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e, door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • f. hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I: een functionaris die leiding geeft aan de afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I van de directie Inkomensverzekeringen en -voorzieningen.

C

Onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 2, onderdeel e, door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • f. het programma Werken naar Vermogen.

D

Artikel 2, onderdeel e, komt te luiden:

  • e. het bureau DG-Control;.

E

Onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 5, onderdeel b, door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. de bedrijfsvoering, de secretariële ondersteuning en de coördinatie van de begroting ten behoeve van de directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg en de onder de directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg ressorterende onderdelen, genoemd in artikel 2.

F

In artikel 8 wordt de zinsnede ‘Het bureau DG-Control en Managementondersteuning’ vervangen door: Het bureau DG-Control.

G

Na artikel 8 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 8A

Het programma Werken naar Vermogen is verantwoordelijk voor:

  • a. de uitwerking en de totstandkoming van een regeling die de Wet werk en bijstand, Wet investeren in jongeren, de Wet sociale werkvoorziening en de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten hervormt;

  • b. het ondernemen van alle noodzakelijke activiteiten of het zorgdragen dat alle noodzakelijke activiteiten ondernomen worden in het kader van de verantwoordelijkheid genoemd in onderdeel a, op het terrein van wet- en regelgeving, externe oriëntatie, uitvoeringsmodaliteiten, financiering, onderzoek, monitoring en advisering van de bewindspersonen.

H

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Elk van de directeuren, alsmede het bureauhoofd en de programmamanager zijn bevoegd om namens een bewindspersoon besluiten te nemen, overeenkomsten aan te gaan en handelingen te verrichten die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn, voor zover zij verband houden met de taken en verantwoordelijkheden van zijn directie, bureau dan wel programma, tenzij deze zijn voorbehouden aan een bewindspersoon, de secretaris-generaal, de plaatsvervangend secretaris-generaal of de directeur-generaal.

2. In het tweede lid wordt de zinsnede ‘Aan elke directeur, alsmede het bureauhoofd’ vervangen door: Aan elke directeur, alsmede het bureauhoofd en de programmamanager.

I

Na artikel 9 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 9A

  • 1. Aan het hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I wordt ten behoeve van de directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg, de directeur Naleving, het bureauhoofd en de programmamanager mandaat en machtiging verleend met betrekking tot het nemen van besluiten over en het vaststellen en ondertekenen van stukken die betrekking hebben op de verantwoordelijkheden, zoals genoemd in artikel 7, onderdelen a tot en met g, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit Inkomensverzekeringen en -voorzieningen 2009.

  • 2. Het hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I is ten behoeve van de directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg, de directeur Naleving, het bureauhoofd en de programmamanager gevolmachtigd tot het verrichten van de volgende privaatrechtelijke rechtshandelingen:

    • a. het aangaan van overeenkomsten met betrekking tot de levering van goederen en diensten die voortvloeien uit een door de directie Bedrijfsvoering afgesloten raamovereenkomst;

    • b. het afsluiten van koop-, huur- en leaseovereenkomsten met een waarde van ten hoogste € 15.000,– per overeenkomst.

J

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt de zinsnede ‘De directeuren, alsmede het bureauhoofd’ vervangen door: De directeuren, alsmede het bureauhoofd en de programmamanager.

2. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • 4. Het hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I kan, ten aanzien van de directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg, de directeur Naleving, het bureauhoofd en de programmamanager de volgende bevoegdheden aan onder hem ressorterende functionarissen doorverlenen:

    • a. het aangaan van overeenkomsten met betrekking tot de levering van goederen en diensten die voortvloeien uit een door de directie Bedrijfsvoering afgesloten raamovereenkomst;

    • b. het afsluiten van koop-, huur- en leaseovereenkomsten met een waarde van ten hoogste € 15.000,– per overeenkomst.

ARTIKEL III

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit Inkomensverzekeringen en -voorzieningen 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

In deze regeling en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

a. directie IVV:

de directie Inkomensverzekeringen en -voorzieningen van het ministerie;

b. teamleider van het Team Secretariaat P&I:

de functionaris die rechtstreeks ressorteert onder het hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I.

B

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

De directie IVV bestaat uit de volgende afdelingen:

  • a. de afdeling Leren, zorgen en werken;

  • b. de afdeling Inkomenswaarborg tijdens werk;

  • c. de afdeling Ouderen, Onderzoek en Grensoverschrijdende sociale zekerheid;

  • d. de afdeling Financieringsbeleid;

  • e. de afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I.

C

Artikel 7 komt te luiden:

Artikel 7

Het hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I is ten aanzien van de directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg en de onder de directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg ressorterende onderdelen, zoals genoemd in artikel 2 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg 2009 verantwoordelijk voor:

  • a. alle interne bedrijfsvoeringsprocessen, waaronder de managementondersteuning, administratieve, secretariële, personele en financiële ondersteuning, automatisering en huisvesting;

  • b. het aanleveren van managementinformatie op het gebied van de bedrijfsvoeringsprocessen;

  • c. het leveren van een bijdrage aan de aan te leveren documenten in het kader van de planning- en controlcyclus van het ministerie;

  • d. een goede afstemming met de tweedelijns bedrijfsvoering die centraal voor het gehele ministerie gevoerd wordt;

  • e. de coördinatie van de begrotingcyclus;

  • f. het financieel beheer;

  • g. de secretariële ondersteuning.

D

De aanhef van artikel 8 komt te luiden:

Aan de hoofden van de afdelingen en de teamleider van het Team Secretariaat P&I wordt mandaat en machtiging verleend met betrekking tot het nemen van besluiten over en het vaststellen en ondertekenen van stukken die betrekking hebben op de personeelsaangelegenheden ten behoeve van de eigen afdeling, onderscheidenlijk het eigen team, voor zover het betreft:

E

Artikel 9 komt te luiden:

Artikel 9

Aan de hoofden van de afdelingen en de teamleider van het Team Secretariaat P&I wordt mandaat en machtiging verleend met betrekking tot:

  • a. het afdoen van informatieve brieven, die betrekking hebben op de taken van de eigen afdeling, onderscheidenlijk het eigen team;

  • b. het paraferen van stukken waar de directie IVV geen voortouw in heeft, met uitzondering van stukken waarvan gelet op het belang daarvan redelijkerwijs vermoed kan worden dat deze door de directeur Inkomensverzekeringen en- voorzieningen onderscheidenlijk het hoofd Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I afgedaan moeten worden.

F

Artikel 10 komt te luiden:

Artikel 10

  • 1. Aan het hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I wordt ten behoeve van de directie IVV mandaat en machtiging verleend met betrekking tot het nemen van besluiten over en het vaststellen en ondertekenen van stukken die betrekking hebben op de verantwoordelijkheden, zoals genoemd in artikel 7, onderdelen a tot en met g.

  • 2. Het hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering, Secretaris en Begroting P&I is ten behoeve van de directie IVV gevolmachtigd tot het verrichten van de volgende privaatrechtelijke rechtshandelingen:

    • a. het aangaan van overeenkomsten met betrekking tot de levering van goederen en diensten die voortvloeien uit een door de directie Bedrijfsvoering afgesloten raamovereenkomst;

    • b. het afsluiten van koop-, huur- en leaseovereenkomsten met een waarde van ten hoogste € 15.000,– per overeenkomst.

G

Artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. In afwijking van het eerste lid kan het hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I ten aanzien van de directie IVV de bevoegdheden genoemd in artikel 10, tweede lid, aan onder hem ressorterende functionarissen doorverlenen.

ARTIKEL IV

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Re-integratie en Participatie 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 komt onderdeel e te vervallen.

B

Onder vervanging van de puntkomma door een punt aan het slot van artikel 2, onderdeel d, komt onderdeel f te vervallen.

C

Onder vervanging van de puntkomma door een punt aan het slot van artikel 5, onderdeel d, komt onderdeel e te vervallen.

D

Artikel 7 vervalt.

E

De artikelen 8 en 9 vervallen.

F

Artikel 12 komt te luiden:

Artikel 12

  • 1. Aan het hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I wordt ten behoeve van de directie Re-integratie en Participatie mandaat en machtiging verleend met betrekking tot het nemen van besluiten over en het vaststellen en ondertekenen van stukken die betrekking hebben op de verantwoordelijkheden, zoals genoemd in artikel 7, onderdelen a tot en met g, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit Inkomensverzekeringen en -voorzieningen 2009.

  • 2. Het hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I is ten behoeve van de directie Re-integratie en Participatie gevolmachtigd tot het verrichten van de volgende privaatrechtelijke rechtshandelingen:

    • a. het aangaan van overeenkomsten met betrekking tot de levering van goederen en diensten die voortvloeien uit een door de directie Bedrijfsvoering afgesloten raamovereenkomst;

    • b. het afsluiten van koop-, huur- en leaseovereenkomsten met een waarde van ten hoogste € 15.000,– per overeenkomst.

G

Artikel 13 vervalt.

H

Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. In afwijking van het eerste lid kan het hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I ten aanzien van de directie Re-integratie en Participatie de bevoegdheden genoemd in artikel 12, tweede lid, aan onder hem ressorterende functionarissen doorverlenen.

ARTIKEL V

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie RUA 2011 wordt als volgt gewijzigd:

A

Onder vervanging van de puntkomma door een punt aan het slot van artikel 2, onderdeel d, komt onderdeel e te vervallen.

B

De artikelen 3 en 8 vervallen.

C

Artikel 11 komt te luiden:

Artikel 11

  • 1. Aan het hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I wordt ten behoeve van de directie RUA mandaat en machtiging verleend met betrekking tot het nemen van besluiten over en het vaststellen en ondertekenen van stukken die betrekking hebben op de verantwoordelijkheden, zoals genoemd in artikel 7, onderdelen a tot en met g, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit Inkomensverzekeringen en -voorzieningen 2009.

  • 2. Het hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering, Secretaris en Begroting P&I is ten behoeve van de directie RUA gevolmachtigd tot het verrichten van de volgende privaatrechtelijke rechtshandelingen:

    • a. het aangaan van overeenkomsten met betrekking tot de levering van goederen en diensten die voortvloeien uit een door de directie Bedrijfsvoering afgesloten raamovereenkomst;

    • b. het afsluiten van koop-, huur- en leaseovereenkomsten met een waarde van ten hoogste € 15.000,– per overeenkomst.

D

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. In afwijking van het eerste lid kan het hoofd van de afdeling Bedrijfsvoering, secretariaat en begroting-P&I ten aanzien van de directie RUA de bevoegdheden genoemd in artikel 11, tweede lid, aan onder hem ressorterende functionarissen doorverlenen.

ARTIKEL VI

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 september 2011.

  • 2. In afwijking van het eerste lid werkt artikel IV, onderdeel C, terug tot en met 14 oktober 2010.

  • 3. In afwijking van het eerste lid werken artikel I, onderdelen B en C, en artikel II, onderdelen A, C, G, H en J, terug tot en met 15 november 2010.

  • 4. In afwijking van het eerste lid werkt artikel IV, onderdelen A en D, terug tot en met 1 januari 2011.

  • 5. In afwijking van het eerste lid treedt artikel I, onderdeel D, in werking met ingang van 1 januari 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 7 december 2011

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

Met dit besluit worden de volgende Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluiten gewijzigd: het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg 2009, het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit Inkomensverzekeringen en -voorzieningen 2009, het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Re-integratie en Participatie 2009 en het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit RUA 2011.

De Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluiten worden om de volgende redenen gewijzigd:

  • de reorganisatie van de bedrijfsvoering binnen de kolom van de directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg (verder: DG P&I);

  • de instelling van het programma Werken naar Vermogen;

  • overige wijzigingen.

Reorganisatie bedrijfsvoering DG P&I kolom

Per 1 september 2011 heeft een reorganisatie plaatsgevonden van de bedrijfsvoering, het secretariaat en de begrotingscoördinatie van de DG P&I kolom. De werkzaamheden die voorheen verricht werden in een drietal afdelingen bedrijfsvoering bij de directies Inkomensverzekeringen en voorzieningen (IVV), Re-integratie en Participatie (R&P) en Relatiebeheer, Uitvoeringsontwikkeling en Aansturing (RUA) worden voortaan verricht in de nieuwe afdeling Bedrijfsvoering, Secretariaat en Begroting-P&I (BSB-P&I) met daaronder een Team secretariaat-P&I. Ook de voormalig managementassistenten van de DG P&I kolom maken deel uit van de afdeling BSB-P&I. De afdeling BSB-P&I ressorteert onder de directeur IVV. Met de reorganisatie wordt een efficiencyvergroting en kwaliteitsverbetering beoogd.

Het Bureau Control en Managementondersteuning (BCMO) houdt in de voormalige vorm op te bestaan. De DG controller, voorheen hoofd van BCMO, wordt als bureauhoofd geplaatst bij het bureau DG-control.

Het afdelingshoofd BSB-P&I is gevolmachtigd om ten behoeve van de DG P&I, de directeuren Naleving, IVV en R&P, het bureauhoofd van het bureau DG-control en de programmamanager Werken naar Vermogen koop-, huur- en leaseovereenkomsten af te sluiten met een waarde tot € 15.000,– per overeenkomst. Dit is ten aanzien van een aantal directies een verhoging van de voormalige grens van € 10.000,–. De verhoging van de grens houdt mede verband met de departementale afspraak dat bij inkoopactiviteiten met een waarde van € 15.000,– de afdeling Inkoop van de directie Bedrijfsvoering wordt ingeschakeld.

Voorts is in het organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit DG P&I een bepaling opgenomen dat het hoofd BSB-P&I een aantal bevoegdheden kan doorverlenen aan onder hem ressorterende functionarissen. Hieronder valt bijvoorbeeld het uitvoeren van bestellingen van kantoormiddelen en reisbescheiden.

Het programma Werken naar Vermogen

Het programma Werken naar Vermogen is een tijdelijk programma dat op 15 november 2010 in het leven is geroepen. Het programma is verantwoordelijk voor de uitwerking en de totstandkoming van een regeling die de Wet werk en bijstand (WWB), Wet investeren in jongeren (WIJ), de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wet Wajong) en de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) hervormt. Het programma onderneemt alle noodzakelijke activiteiten dan wel draagt ervoor zorg dat deze ondernomen worden, op het terrein van de wet- en regelgeving, externe oriëntatie, implementatie en uitvoering, financiering, onderzoek, monitoring en advisering van de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Overige wijzigingen

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om een aantal actualiseringen aan te brengen in diverse Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluiten. De actualiseringen hebben betrekking op:

  • de opheffing van het Ministerie voor Jeugd en Gezin, waardoor de inbreng van de directie R&P voor het project Campussen is beëindigd;

  • de beëindiging van de projectafdeling Cultuuromslag Wajong, eveneens bij de directie R&P; en

  • de opheffing van het Subsidie Expertise Centrum (SEC) per 1 januari 2012. In dat kader komt ook de verplichte voorlegging van subsidiedossiers aan het SEC te vervallen.

Inwerkingtreding

Dit besluit werkt voor de bepalingen met betrekking tot de reorganisatie van de bedrijfsvoering binnen de DG P&I kolom terug tot en met 1 september 2011.

De bepaling inzake de opheffing van het Ministerie voor Jeugd en Gezin werkt terug tot en met 14 oktober 2010.

De bepalingen inzake de start van het programma Werken naar Vermogen werken terug tot en met 15 november 2010.

De bepaling inzake het vervallen van de projectafdeling Cultuuromslag Wajong werkt terug tot en met 1 januari 2011.

De bepaling inzake het SEC vervalt per 1 januari 2012.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

Naar boven