Ontwerp Koninklijk Besluit tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeente Amsterdam ter uitvoering van het bestemmingsplan ‘Buiksloterham’ van de gemeente Amsterdam

Onteigeningsplan Buiksloterham

De burgemeester van Amsterdam maakt bekend dat op verzoek van de minister van Infrastructuur en Milieu krachtens artikel 78 van de onteigeningswet in het gemeentehuis van Amsterdam van donderdag 22 december 2011 t/m woensdag 1 februari 2012 een ontwerp Koninklijk onteigeningsbesluit met de daaraan ten grondslag liggende stukken ter inzage ligt. De in het ontwerp Koninklijk Besluit op verzoek van de gemeente Amsterdam ten name van die gemeente ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken, zijn nodig voor de uitvoering van het gemeentelijke bestemmingsplan ‘Buiksloterham’.

De onroerende zaken waarop het verzoek van de raad van Amsterdam betrekking heeft, zijn inbegrepen bij het bestemmingsplan ‘Buiksloterham’ van de gemeente Amsterdam (verder te noemen: het bestemmingsplan). Het bestemmingsplan is op 16 december 2009 vastgesteld door de raad van de gemeente Amsterdam. Op de ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken rusten de bestemmingen ‘Gemengd (GD)’ en ‘Verkeer-1 (V1)’.

Het bestemmingsplan voorziet in de verbreding van de Klaprozenweg/Papaverweg, vanaf de aansluiting op de Cornelis Douwesweg tot aan het Mosplein. Hoofddoel van de wegverbreding is een betere bereikbaarheid van de nieuwe woonwerkgebieden aan de Noordelijke IJ-oever. De Klaprozenweg is een van de belangrijkste toegangswegen vanaf de A10 (Ring Amsterdam Noord) richting de gebieden NDSM, Buiksloterham en Overhoeks. De weg heeft een verbindende en een ontsluitende functie en is opgenomen in het (toekomstige) Hoofdnet Openbaar Vervoer (HOV) en in het openbaarvervoernetwerk van de Stadsregio Amsterdam. De Klaprozenweg is de beoogde Zaandam-HOV-corridor.

De weg zal worden uitgevoerd met twee vrije busbanen, autoverkeer over één rijstrook, een tweezijdig fietspad aan de zuidzijde en een enkel fietspad aan de noordzijde van de weg, voetpaden en bermen. Voor de verbreding van de weg zal een gedeelte van de thans aanwezige bebouwing moeten worden gesloopt. Ter plaatse van het deel van de te onteigenen percelen dat overblijft na aanleg van de weg en dat de bestemming ‘Gemengd (GD)’ heeft, zullen na ontruiming en sloop van de panden nieuwe gemengde woon/bedrijfsruimten worden gerealiseerd.

De minister van Infrastructuur en Milieu is – onder voorbehoud van de beoordeling van eventuele zienswijzen en de resultaten van het in te stellen onderzoek – in beginsel bereid de Kroon een positief besluit op het verzoek voor te dragen.

Terinzagelegging

De onteigeningsstukken liggen tevens ter inzage op het kantoor van Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Griffioenlaan 2 te Utrecht, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur. Bij de receptie kunt u vragen naar de afdeling BJV, team Publiekrecht, telefoon 088-797 13 29 of 088-797 13 10.

Zienswijzen

Zolang het ontwerpbesluit ter inzage ligt, kunnen belanghebbenden bij het besluit schriftelijk zienswijzen naar voren brengen bij de Kroon (Hare Majesteit de Koningin, d.t.v. de minister van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat Corporate Dienst, t.a.v. BJV, team publiekrecht, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht), onder vermelding van: dossiernr. 2011-25.

Zienswijzen kunnen ook mondeling kenbaar worden gemaakt aan de minister.

Voor nadere inlichtingen over deze procedure of voor het maken van een afspraak als u een zienswijze mondeling wilt inbrengen, kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat Corporate Dienst, de heer J. Baalbergen, telefoon 06-46 13 11 63.

Naar boven