Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ vastgesteld

Ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken vastgesteld

Burgemeester en wethouders maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat ze het ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ met bijlagen hebben vastgesteld en ter inzage leggen. Het bestemmingsplan regelt de gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden van gronden en opstallen in het buitengebied van de gemeente. De woonkernen en de directe omgeving van de Drentse Hoofdvaart vallen veelal niet binnen het plangebied. Ook maken zij op grond van artikel 7.26a van de Wet milieubeheer bekend dat zij het plan-MER met bijbehorende passende beoordeling voor het bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ ter inzage leggen.

Nieuw ontwerp bestemmingsplan

In de loop van 2010 heeft het college het ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ van januari 2010 ingetrokken omdat het plan op onderdelen verbeterd moest worden. Dit is gebeurd en daarnaast is nieuwe wet- en regelgeving van 2010 in het plan verwerkt. Tenslotte heeft het college ook een afweging gemaakt van de ingediende zienswijzen die over het ingetrokken ontwerp waren ingediend. Alle indieners van een zienswijze ontvangen hierover apart bericht. Al met al heeft dit geleid tot een nieuw ontwerpbestemmingsplan dat het college onlangs heeft vastgesteld.

Plan-MER

Omdat zich in het plangebied ontwikkelingen kunnen voordoen welke een (significant) negatief milieueffect kunnen hebben is een plan-m.e.r. procedure noodzakelijk. Met het plan-MER document maakt het college de (milieu)gevolgen in een vroeg stadium inzichtelijk. Significant negatieve milieueffecten kunnen op voorhand niet worden uitgesloten. Daarom is voor de Natura 2000 gebieden een passende beoordeling noodzakelijk. Het college heeft deze beoordeling opgesteld.

Overige stukken

Het college heeft ook een ontwerp beeldkwaliteitplan voor het buitengebied gemaakt. Dit plan dient er onder meer voor om nieuwe ontwikkelingen op een goede manier in te passen in het landschap. Het college heeft ook een ontwerpbeleidsnota voor paardenhouderijen opgesteld. Deze nota biedt onder meer toetsingscriteria voor het vestigen van een paardenhouderij en het realiseren van een paardenbak. Tenslotte is een aantal individuele ontwikkelingen in het plan bij recht mogelijk gemaakt. Hiertoe is voor elk plan een aparte ruimtelijke onderbouwing als motivatie bijgevoegd. Deze maakt onderdeel uit van het ontwerp bestemmingsplan.

Ter inzage

Het college heeft de volgende stukken vastgesteld: het ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ met bijlagen, het ontwerpbeeldkwaliteitplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’, de ontwerpbeleidsnota ‘paardenhouderijen Midden-Drenthe’, het plan-MER ende bijbehorende passende beoordeling. Met ingang van 10 februari 2011 liggen genoemde stukken gedurende een periode van zes weken ter inzage. U kunt de stukken bij voorkeur digitaal inzien via de website www.middendrenthe.nl, onder wonen en dorpen, bestemmingsplannen. Ook is het mogelijk de stukken in te zien in het gemeentehuis in Beilen, Raadhuisplein 1 te Beilen. Gedurende de openingstijden kunt u het plan inzien. Daarnaast zijn er tijdens het ter inzage liggen van het plan meerdere inloopmomenten waarop u informatie over het plan kunt krijgen. U bent van harte welkom om het plan in te zien en eventuele vragen te stellen. Er zijn medewerkers aanwezig om vragen te beantwoorden. Voor meer informatie over dit onderwerp verwijst het college u naar de aparte publicatie hierover in de krant van Midden-Drenthe en op de website www.middendrenthe.nl.

Mogelijkheid tot indienen zienswijze

Gedurende de termijn van het ter inzage liggen van bovengenoemde stukken kunt u naar keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar maken over het ontwerpbestemmingsplan en de andere hierboven genoemde stukken. U dient uw schriftelijke, gemotiveerde en ondertekende zienswijze te richten aan de gemeenteraad van Midden-Drenthe, Postbus 24, 9410 AA te Beilen. Als u uw zienswijze mondeling wilt indienen, kunt u hiervoor een afspraak maken met een medewerker van de afdeling Bouwen en Wonen via telefoonnummer (0593) 53 92 22. Van uw mondelinge zienswijze wordt een verslag gemaakt. De gemeenteraad maakt vervolgens een afweging van de ingediende zienswijzen en zal het uiteindelijke bestemmingsplan vaststellen.

Naar boven