Vastgesteld bestemmingsplan ‘Schiphol’ (artikel 3.8 lid 3 Wet ruimtelijke ordening)

Burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer maken bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 24 november 2011, nummer 2011.0038439, het bestemmingsplan ‘Schiphol’ gewijzigd heeft vastgesteld. Het plan heeft de planidentificatie NL.IMRO.0394.BPGsplschiphol0000-C001 en is conform de artikelen 1.2.1 tot en met 1.2.5 van het Besluit ruimtelijke ordening in elektronische vorm vastgelegd en in die vorm vastgesteld. De gemeente heeft toestemming gekregen van de inspectie VROM en van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om tot versnelde publicatie over te gaan. Tegen het ontwerpbestemmingsplan zijn elf zienswijzen ingediend.

Het plan

Het bestemmingsplan omvat het luchthavengebied, zoals is aangegeven in paragraaf 1.2 van het Luchthavenindelingbesluit. Uitzondering hierop is het gebied in zuidoost dat behoort tot de ruimtelijke reservering van de parallelle Kaagbaan. Laatstgenoemd gebied is naar aanleiding van de zienswijze van de VROM-inspectie uit het bestemmingsplan Schiphol gehaald. Daarnaast zijn drie gebieden in het bestemmingsplan opgenomen die een duidelijke relatie hebben met Schiphol, maar niet tot het luchthavengebied behoren:

  • het gebied aan de zuidzijde, aan de Kruisweg (Rozenburg);

  • het gebied noordwest;

  • de hoteldriehoek IBIS/Etap in de oksel van het verkeersknooppunt Badhoevedorp.

Aan de zuidoostzijde loopt het plan tot aan het deel van de nieuwe provinciale weg, de N201.

De gemeenteraad heeft besloten, naar aanleiding van de ingebrachte zienswijzen en ambtshalve, het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerp. De wijzigingen betreffen in essentie samengevat de volgende:

  • De gronden betrokken bij de ruimtereservering voor de parallelle Kaagbaan maken geen deel meer uit van dit bestemmingsplan.

  • Voor een adres aan de Kruisweg is een functieaanduiding ‘garage’ in de bestemming 'bedrijf' opgenomen in de regels en op de verbeelding.

  • Het doortrekken van de Folkstoneweg naar de Kruisweg voor het gedeelte van de Beech Avenue naar de Kruisweg is mogelijk gemaakt door middel van een wijzigingsbevoegdheid.

  • Meervoudige gebruiksmogelijkheden zijn voor adressen aan de Aalsmeerderweg toegevoegd door middel van de functieaanduiding 'bedrijf aan huis' in de regels en op de verbeelding.

  • Op de verbeelding is ten noorden van de Polderbaan, evenwijdig aan de Schipholweg, een waterleiding opgenomen.

  • Op de verbeelding is een gedeelte van een gasleiding ter plaatse van de kern Rozenburg verplaatst.

  • In de planregels zijn in artikel 30.1 onder a, respectievelijk b. de woorden ‘een diameter van maximaal 12 inch en’, respectievelijk ‘een diameter van maximaal 36 inch en’ geschrapt.

  • De planregels zijn zodanig aangepast dat parkeerfaciliteiten ten behoeve van het parkeren van auto's van passagiers van de luchthaven Schiphol expliciet worden uitgesloten in de bestemmingen: ‘Agrarisch’ en in ‘Bedrijf’. Er is aan de bestemming ‘Bedrijf’ een ‘specifieke gebruiksregel’ toegevoegd.

    Aan de artikelen 6 lid 1 onder c. (Bedrijventerrein – Luchthaven 1), 7 lid 1 onder b. (Bedrijventerrein – Luchthaven 2), 9 lid 1 onder b. (Bedrijventerrein – Luchthaven 4) en 11 lid 1 onder a (Gemengd) zijn de woorden ‘en niet zijnde parkeerfaciliteiten ten behoeve van het parkeren van auto's van passagiers van de luchthaven Schiphol’ toegevoegd.

    Tevens is een specifieke Staat van Bedrijfsactiviteiten voor de bedrijfsbestemming in het gebied rond Rozenburg (bijlage 1A) toegevoegd.

    Uit bijlage 1 (Staat van Bedrijfsactiviteiten) is de categorie ‘Autoparkeerterrein, parkeergarages’ geschrapt.

  • Artikel 10 lid 1 (Centrum – Luchthaven) is zodanig aangepast dat de functie onder m. (parkeervoorzieningen voor (motor)voertuigen) komt te vallen onder de toevoeging 'met daarbij behorend' onder s. Dientengevolge is lid 1 vernummerd.

  • De artikelen 44 en 45 zijn redactioneel aangepast.

Inzien

Het vaststellingsbesluit en het bestemmingsplan (verbeelding, regels, toelichting) staan op www.ruimtelijkeplannen.nl en op www.haarlemmermeer.nl/ruimtelijkeordening Ook liggen deze stukken ter inzage in het raadhuis in Hoofddorp. Geopend maandag tot en met vrijdag van 09.00–13.00 uur. Op afspraak zijn deze stukken dagelijks ook in te zien van 13.00–17.00 uur en op dinsdagavond van 17.00–20.00 uur. Een afspraak maken kan via 0900-1852. De terinzagelegging begint op 16 december 2011 en duurt zes weken.

Beroep

Binnen de zes weken waarin de stukken ter visie liggen kunnen de volgende belanghebbenden beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

  • a. belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad;

  • b. belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze in te dienen;

  • c. belanghebbenden die beroep instellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling heeft aangebracht.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voor het in behandeling nemen van het beroepschrift is griffierecht verschuldigd.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de genoemde termijn van terinzagelegging. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Degenen die beroep hebben ingesteld, kunnen verzoeken om een voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Indien het verzoek om voorlopige voorziening tijdens de beroepstermijn is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Voor het in behandeling nemen van het verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Hoofddorp, 15 december 2011

Naar boven