Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 6 december 2011, nr. AV/PB/2011/21813, tot wijziging van de Regeling Pensioenwet BES in verband met de herziening van het afkoopbedrag van pensioenaanspraken

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 7b, eerste en derde lid, van de Pensioenwet BES;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 7 van de Regeling Pensioenwet BES komt te luiden:

Artikel 7. Hoogte bedrag en consumentenprijsindexcijfer

  • 1. Het bedrag, bedoeld in artikel 7b, eerste lid, van de wet, wordt vastgesteld op 1446.55 USD.

  • 2. Het consumentenprijsindexcijfer dat door het Centraal Bureau voor de Statistiek is vastgesteld voor Bonaire voor het jaar 2012 wordt aangewezen als consumentenprijsindexcijfer, bedoeld in artikel 7b, derde lid, van de wet.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 6 december 2011

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

In deze regeling wordt de jaarlijkse aanpassing van de zogenoemde afkoopwaarde van een pensioen vastgesteld. Als een pensioen minder bedraagt dan de afkoopwaarde, dan heeft de pensioenuitvoerder het recht om dit af te kopen. Bij de jaarlijkse aanpassing van de afkoopwaarde wordt, op grond van artikel 7b, derde lid, van de Pensioenwet BES, rekening gehouden met de ontwikkeling van een door de minister aan te wijzen consumentenprijsindexcijfer, vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De consumentenprijsindexcijfers 2012 voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba bedragen respectievelijk 5,9%, 11,2% en 6,6%. Wegens het ontbreken van een door het Centraal Bureau voor de Statistiek vastgesteld gemiddeld consumentenprijsindexcijfer voor de openbare lichamen, is, net als bij de aanpassing voor 2011, gekozen voor het consumentenprijsindexcijfer van Bonaire omdat daar de meeste inwoners wonen.

Het consumentenprijsindexcijfer van Bonaire voor 2011 bedroeg 4,8%. Dit cijfer is met 1,067% gestegen tot 5,9% voor 2012.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

Naar boven