Besluit van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 5 december 2011, nr. WJZ / 11168536, tot instelling van het expertisecentrum Professioneel & Innovatief Aanbesteden, Netwerk voor Overheidsopdrachtgevers (Instellingsbesluit PIANOo 2012)

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Besluit:

Artikel 1

Onder aanbestedende dienst in de zin van dit besluit wordt verstaan aanbestedende dienst als bedoeld in artikel 1, onderdeel r, van het Besluit aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten.

Artikel 2

Er is een expertisecentrum aanbesteden PIANOo.

Artikel 3

  • 1. Het doel van PIANOo is de professionaliteit van het aanbesteden en de naleving van de aanbestedingsregels in Nederland te verbeteren.

  • 2. PIANOo heeft ter verwezenlijking van het doel uit het eerste lid, tot taak de aanwezige kennis en ervaring over de rechtmatige en doelmatige toepassing van de aanbestedingsregels beschikbaar te maken voor alle aanbestedende diensten.

  • 3. PIANOo zal ter uitvoering van de in het tweede lid, bedoelde taak de volgende activiteiten ter hand nemen:

    • a. verzamelen en verspreiden via haar website van informatie over de praktijk en de regels voor aanbestedingen;

    • b. voeren van het secretariaat van de nog in te stellen commissie van aanbestedingsexperts;

    • c. geven van gezaghebbende antwoorden op vragen van aanbestedende diensten over aanbesteden;

    • d. ontwikkelen en stimuleren van elektronisch aanbesteden;

    • e. opstellen van handreikingen op het gebied van aanbesteden.

  • 4. Ter ondersteuning van de doelstelling uit het eerste lid, kan PIANOo naast de taken uit het tweede lid, de inhoudelijke en praktische samenwerking van aanbestedende diensten stimuleren en faciliteren. Indien PIANOo hiertoe overgaat, zorgt PIANOo voor sluitende financiering voor deze taken bij de gebruikers van PIANOo.

Artikel 4

  • 1. Een Stuurgroep zal PIANOo inhoudelijk aansturen.

  • 2. De Stuurgroep wordt voorgezeten door een onafhankelijk voorzitter, die benoemd wordt door de secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

  • 3. De Stuurgroep bestaat, naast de voorzitter bedoeld in het tweede lid, onder meer uit:

    • a. de directeur-generaal van Energie, Telecom en Mededinging van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

    • b. de directeur-generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

    • c. de directeur-generaal Rijkswaterstaat van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu;

    • d. een lid op geëigend niveau aan te wijzen door of vanwege het Interprovinciaal Overleg;

    • e. een lid op geëigend niveau aan te wijzen door of vanwege de Vereniging Nederlandse Gemeenten;

    • f. een lid op geëigend niveau aan te wijzen door of vanwege de Unie van Waterschappen.

  • 4. PIANOo zal het secretariaat van de Stuurgroep voeren.

Artikel 5

  • 1. De leiding van PIANOo is in handen van de directeur van PIANOo.

  • 2. De directeur van PIANOo wordt op voordracht van de directeur-generaal van Energie, Telecom en Mededinging van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie door de secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie benoemd.

  • 3. De directeur-generaal van Energie, Telecom en Mededinging van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie doet deze voordracht na consultatie van de stuurgroep.

  • 4. De directeur van PIANOo legt verantwoording af aan de directeur-generaal van Energie, Telecom en Mededinging van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Artikel 6

  • 1. PIANOo legt uiterlijk 15 oktober van ieder kalenderjaar een jaarplan en een begroting ter goedkeuring aan de directeur-generaal van Energie, Telecom en Mededinging van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voor.

  • 2. PIANOo brengt eenmaal per jaar verslag van haar werkzaamheden uit aan de Stuurgroep. De voorzitter van de Stuurgroep stuurt het verslag naar de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

  • 3. De directeur-generaal van Energie, Telecom en Mededinging stelt uiterlijk 1 mei 2014 een evaluatierapport op waarin het aandacht besteedt aan de doelmatigheid en doeltreffendheid van de taakvervulling van PIANOo.

Artikel 7

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2012 en vervalt met ingang van 1 januari 2015.

Artikel 8

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit PIANOo 2012.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 5 december 2011

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen.

TOELICHTING

In 2005 is het expertisecentrum aanbesteden PIANOo ingesteld om de naleving van de aanbestedingsregels te verbeteren en de aanbestedingspraktijk van aanbestedende diensten te professionaliseren. Aanbestedende diensten kunnen bij PIANOo terecht voor informatie, advies en praktische tips.

In 2008 is de eerste instellingsperiode met drie jaar verlengd. Begin 2011 is PIANOo geëvalueerd door het onderzoekbureau EIM te Zoetermeer.

De onderzoekers van EIM concluderen dat de doelmatigheid als goed kan worden beoordeeld en komen tot een positieve beoordeling van de doeltreffendheid van de taakvervulling (output, bruikbaarheid, effect). Gebruikers van PIANOo zijn over het algemeen tevreden over de diensten van PIANOo. PIANOo heeft bijgedragen aan de verbetering van de professionaliteit van het aanbesteden en aan betere aanbestedingsresultaten.

Uit het evaluatierapport blijkt dat PIANOo invulling heeft gegeven aan de kenniscentrumfunctie en de netwerkfunctie. Verder blijkt dat PIANOo goed bekend en zichtbaar is en dat PIANOo zowel onderwerpen op het gebied van het inkoopproces als juridische aangelegenheden behartigt. PIANOo wordt gezien als een goed functionerende, zichtbare en enthousiaste organisatie met een praktische invalshoek.

Met een aantal nieuwe diensten heeft PIANOo ingespeeld op de opdracht in het instellingsbesluit uit 2008 om zich meer te ontwikkelen als expertisecentrum. Daarvoor zijn nieuwe diensten ontwikkeld als visiedocumenten, factsheets en jurisprudentie aanbestedingsrecht, en is het vragenloket geprofessionaliseerd. De dienst van PIANOo die het hoogst gewaardeerd wordt door de gebruikers is de website, waarop informatie over aanbesteden te vinden is.

Gezien het onverminderde belang de aanbestedingspraktijk van aanbestedende diensten verder te professionaliseren, is besloten de instellingstermijn van PIANOo opnieuw met drie jaar te verlengen. Het wetsvoorstel Aanbestedingswet en het aanvullend beleid (waaronder de instelling van de commissie van aanbestedingsexperts) geven alle aanleiding voor een expertisecentrum waar aanbestedende diensten op terug kunnen vallen. Wel dient PIANOo, zoals ook uit het evaluatierapport blijkt, meer focus aan te brengen in haar werkzaamheden. PIANOo zal zich hierbij gaan richten op het verder verstevigen van de kennisfunctie, hetgeen voor de komende periode het belangrijkste speerpunt is.

De kennisfunctie van PIANOo zal bestaan uit het geven van voorlichting via de website en het beantwoorden van vragen van aanbestedende diensten. Het is essentieel dat deze kennisfunctie behouden blijft. Het wetsvoorstel Aanbestedingswet, dat op dit moment ter behandeling voorligt bij de Tweede Kamer, biedt een nieuw wettelijk kader voor aanbesteden. PIANOo zal vanaf het moment dat het wetsvoorstel tot wet is verheven aanbestedende diensten ondersteunen bij het uitvoeren van de wet met voorlichting, handreikingen en het beantwoorden van vragen van aanbestedende diensten. PIANOo zal in de komende periode, zoals ook in het evaluatierapport wordt aanbevolen, een verdere invulling aan het vragenloket gaan geven. Daarnaast staat in het wetsvoorstel dat een commissie van aanbestedingsexperts wordt ingesteld. In deze commissie van aanbestedingsexperts zullen nadat het wetsvoorstel tot wet is verheven experts deelnemen, die hun sporen hebben verdiend in de aanbestedingspraktijk, zodat deze commissie gezaghebbende adviezen kan geven. Het secretariaat van de in te stellen commissie van aanbestedingsexperts zal bij PIANOo worden belegd. Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zal zorg dragen voor de basisfinanciering van PIANOo, waarmee de kennisfunctie van PIANOo en het secretariaat van de commissie van aanbestedingsexperts kunnen worden gefinancierd.

Gebruikers geven aan naast de kennisfunctie, ook de netwerkfunctie van PIANOo te waarderen. Deze netwerkfunctie vloeit niet rechtstreeks voort uit het wetsvoorstel Aanbestedingswet en het aanvullend beleid, maar ondersteunt aanbestedende diensten in het uitwisselen van ‘best practices’ en ervaring. In het instellingsbesluit wordt de ruimte geboden aan PIANOo deze netwerkfunctie waar mogelijk te bestendigen, op basis van financiering door de gebruikers van die netwerkfunctie, zijnde de aanbestedende diensten.

PIANOo zal zelf beschikken over kennis van aanbestedingsregelgeving en de praktijk van het aanbesteden.

PIANOo valt onder de verantwoordelijkheid van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, maar fungeert als organisatie die de hele overheid als werkterrein heeft. De directeur PIANOo legt verantwoording af aan de directeur-generaal van Energie, Telecom en Mededinging van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. PIANOo, maakt gebruik van de werkplancyclus van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de daarbij behorende controle instrumenten. Door middel van prestatie indicatoren zullen de prestaties van PIANOo worden gemeten en gevolgd.

Een Stuurgroep zal PIANOo inhoudelijk aansturen. De doelgroepen van PIANOo, (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen) zullen in de Stuurgroep vertegenwoordigd worden door afgevaardigden op directieniveau. Het voorzitterschap van de Stuurgroep is belegd bij een onafhankelijke voorzitter, die wordt benoemd door de secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De directeur-generaal van Energie, Telecom en Mededinging van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maakt ook deel uit van de Stuurgroep. PIANOo zal het secretariaat van de Stuurgroep verzorgen.

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen.

Naar boven