Verordening tot wijziging van de Verordening op de administratie en de financiële integriteit en de Verordening op vakbekwaamheid1

Het College van Afgevaardigden van de Nederlandse Orde van Advocaten,

Overwegende dat,

  • in het kader van het toezicht door de deken de jaarlijkse controle van een aantal verordeningen centraal wordt uitgevoerd door de secretaris van de Algemene Raad;

  • de dekens en de secretaris van de algemene raad bepalen op welke wijze de jaarlijkse controle plaats vindt.

Gelet op artikel 28 van de Advocaten,

Gezien het ontwerp van de Algemene Raad,

Stelt de volgende verordening vast:

ARTIKEL I

Artikel 12, eerste lid van de Verordening op de administratie en financiële integriteit komt te luiden:

De advocaat is verplicht desgevraagd aan de deken of de namens de deken optredende secretaris van de Algemene Raad te verklaren dat is voldaan aan de hem in deze verordening opgelegde verplichtingen. De deken of de secretaris bepaalt de wijze waarop deze verklaring dient te geschieden.

ARTIKEL II

Artikel 5 van de Verordening op de vakbekwaamheid komt te luiden:

De advocaat is verplicht desgevraagd aan de deken of aan de namens de deken optredende secretaris te verklaren dat is voldaan aan de hem in deze verordening opgelegde verplichtingen. De deken of de secretaris bepaalt de wijze waarop deze verklaring dient te geschieden. Wanneer de deken van oordeel is dat inzake deze verplichtingen een nader onderzoek noodzakelijk is, stelt hij of de namens de deken optredende secretaris een nader onderzoek in. De deken of de namens de deken optredende secretaris kan hiervoor een andere advocaat aanwijzen en bedingt daarbij diens geheimhouding. De advocaat is verplicht aan een dergelijk onderzoek zijn medewerking te verlenen.

ARTIKEL III

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2012.

TOELICHTING

Artikel I

Het eerste lid van artikel 12 van de Verordening op de administratie en financiële integriteit wordt op twee onderdelen gewijzigd om zo tegemoet te komen aan de wijze van controleren door de dekens en de algemeen secretaris. De tekst van het eerste lid wordt vereenvoudigd door niet meer te verwijzen naar de afzonderlijke hoofdstukken van de verordening, maar naar de gehele verordening. De tekst van het eerste lid wordt ook aangevuld zodat expliciet duidelijk wordt dat de deken of de secretaris van de Algemene Raad bepaalt op welke wijze de naleving van de verordening wordt gecontroleerd. De CCV zal ook komend jaar uitsluitend digitaal plaatsvinden. De exacte wijze waarop de controle zal plaatsvinden wordt uitgewerkt in een werkplan waarin ook aandacht wordt besteed aan de te volgen procedures en de termijnen. Hiermee ontstaat in het kader van het toezicht door de deken een flexibeler systeem.

Artikel II

Artikel 5 van de Verordening op de vakbekwaamheid wordt op twee onderdelen gewijzigd om zo tegemoet te komen aan de wijze van controleren door de dekens en de algemeen secretaris. Ten eerste komt het woord ‘schriftelijk’ te vervallen omdat de opgave uitsluitend digitaal plaatsvindt. Ten tweede wordt de tekst van het artikel aangevuld zodat expliciet duidelijk wordt gemaakt dat de deken of de secretaris van de Algemene Raad bepaalt op welke wijze de naleving van de verordening wordt gecontroleerd. De CCV zal ook komend jaar uitsluitend digitaal plaatsvinden. De exacte wijze waarop de controle zal plaatsvinden wordt uitgewerkt in een werkplan waarin ook aandacht wordt besteed aan de te volgen procedures en de termijnen. Hiermee ontstaat in het kader van het toezicht door de deken een flexibeler systeem.


X Noot
1

Vastgesteld door het College van Afgevaardigden op 1 december 2011.

Naar boven