Regeling van het Stimuleringsfonds voor de pers van 1 februari 2011, nr. 20448 tot vaststelling van subsidieplafonds voor het jaar 2011 en intrekking van de Tijdelijke subsidieregeling minderhedenbladen en journalistieke internet-informatieproducten

Het Stimuleringsfonds voor de pers,

Gelet op artikel 8.10, eerste lid, en artikel 8.16 van de Mediawet 2008,

Besluit:

Artikel 1. Subsidieverlening op grond van titel 8.2 van de Mediawet 2008

Voor subsidieverstrekking aan persorganen voor de activiteiten bedoeld in de artikelen 8.10, 8.11, 8.12, 8.13 en 8.14 is in 2011 een totaalbedrag van ten hoogste € 150 000 beschikbaar.

Artikel 2. Subsidieverlening op grond van titel 8.3 van de Mediawet 2008

Voor subsidieverstrekking op grond van titel 8.3 van de Mediawet 2008 voor het verrichten van onderzoek ten behoeve van de persbedrijfstak als geheel is in 2011 een bedrag van ten hoogste € 250 000 beschikbaar.

Artikel 3. Intrekking van de Tijdelijke subsidieregeling minderhedenbladen en journalistieke internet-informatieproducten

De Tijdelijke subsidieregeling minderhedenbladen en journalistieke internet-informatieproducten wordt ingetrokken.

Artikel 4. Overgangsrecht bij intrekking van de Tijdelijke subsidieregeling minderhedenbladen en journalistieke internet-informatieproducten

De bepalingen van de tijdelijke subsidieregeling minderhedenbladen en journalistieke internet-informatieproducten met betrekking tot de verplichtingen van de subsidieontvanger en de vaststelling van de subsidie blijven van toepassing op subsidies die zijn verleend op grond van die regeling en nog niet zijn vastgesteld.

Artikel 5. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De voorzitter van het Stimuleringsfonds voor de pers, G.W.Noomen.

TOELICHTING

Algemeen

Op grond van de aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voorgelegde en goedgekeurde begroting 2011 van het Stimuleringsfonds voor de pers is in 2011 een bedrag van € 1.475.000 beschikbaar voor het verstrekken van subsidies. Daarvan is ten hoogste € 150.000 beschikbaar voor subsidieverlening aan persorganen op grond van titel 8.2 van de Mediawet 2008 en € 250.000 voor onderzoek in het belang van de persbedrijfstak op grond van titel 8.3 van de Mediawet 2008. De overige middelen zullen via andere subsidieregelingen beschikbaar worden gesteld, waaronder een persinnovatieregeling. Bij deze persinnovatieregeling staan innovatieve projecten op het terrein van pers en journalistiek centraal. Bij subsidieverlening op grond van titel 8.2 en 8.3 van de Mediawet 2008 kan het eveneens en bij voorkeur om innovatieve projecten gaan, maar dat is niet noodzakelijk.

Artikelen 1 en 2

Voor de verschillende activiteiten waarvoor subsidie kan worden aangevraagd is een plafond ingesteld zodat er geen scheve verdeling van de middelen over de verschillende activiteiten optreedt. Bij de toekenning van de subsidie houdt het bestuur van het Stimuleringsfonds rekening met de nadere bepalingen die in de artikelen 8.11 tot en met 8.15 van de Mediawet 2008 zijn gesteld ten aanzien van de vorm waarin de subsidie kan worden verstrekt, te weten: een uitkering, een krediet of een kredietfaciliteit.

Artikel 3

Voor subsidieverstrekking op grond van de Tijdelijke subsidieregeling minderhedenbladen en journalistieke internet-informatieproducten zijn voor 2011 geen bedragen voor subsidieverlening begroot, omdat de het Stimuleringsfonds het voornemen had deze regeling in te trekken. Met de deel van de regeling dat betrekking heeft op minderhedenbladen zijn onvoldoende resultaten behaald en het deel dat betrekking heeft op internet-informatieproducten kent een te grote overlap met de persinnovatieregeling. Het Stimuleringsfonds heeft hierover op 1 februari 2011 een advies aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uitgebracht (20432, Advies subsidieregelingen 2011 Stimuleringsfonds voor de pers) en daarin aangegeven de regeling te zullen intrekken en een tijdelijke subsidieregeling persinnovatie 2011 te zullen instellen.

De voorzitter van het Stimuleringsfonds voor de pers,

G.W. Noomen.

Naar boven