Kennisgeving tweede kerncentrale Borssele

Inspraak reikwijdte en detail milieueffectrapportage

Met ingang van vrijdag 2 december 2011 tot en met donderdag 12 januari 2012 ligt de ‘concept notitie reikwijdte en detail’ (hierna aangeduid als ‘startnotitie’) ter inzage voor de milieueffectrapportage voor een tweede kerncentrale op de vestigingsplaats Borssele. Eenieder kan naar aanleiding van deze startnotitie een zienswijze inbrengen.

Het project

Er zijn twee initiatiefnemers die beide een mededeling van het voornemen tot de bouw van een nieuwe kerncentrale hebben ingediend, te weten Delta Energy BV (Delta) en Energy Resources Holding BV (ERH). Beide initiatieven hebben betrekking op de waarborglocatie Borssele.

Beide initiatieven vallen onder de rijkscoördinatieregeling omdat het geplande vermogen groter is dan 500 MWe.

Milieueffectrapportage en besluitvorming

Op de besluitvorming over dit project is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit houdt onder meer in dat de locatie voor een tweede kerncentrale zal worden vastgelegd in een (rijks)-inpassingsplan, dat wordt vastgesteld door de Ministers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en van Infrastructuur en Milieu (IenM). In de Staatscourant van 20 april 2011 is reeds mededeling gedaan van het voorbereidingsbesluit voor de tweede kerncentrale Borssele.

Ter voorbereiding van de keuze van de locatie moet een milieueffectrapport (MER) worden opgesteld. Daarbij worden (mogelijke) milieueffecten, bijvoorbeeld op leefomgevingskwaliteit (mens), gezondheid, landschap, natuur, bodem en water in beeld gebracht zodat deze effecten een volwaardige rol kunnen spelen bij de besluitvorming. Voor dit MER wordt de zogenoemde uitgebreide procedure doorlopen.

Passende beoordeling

Ten behoeve van het project wordt een passende beoordeling gemaakt, om te beoordelen welke gevolgen het project heeft voor Natura 2000-gebieden.

Ecologische hoofdstructuur

De voorgenomen activiteit vindt mogelijk deels plaats in een gebied dat deel uitmaakt van de ecologische hoofdstructuur.

Voornemen en startnotitie

Met deze kennisgeving informeert het bevoegd gezag u over het voornemen een inpassings-plan vast te stellen waarvoor een MER moet worden gemaakt. Daarbij wordt een startnotitie ter inzage gelegd waarin is aangegeven op welke wijze het milieuonderzoek ter onderbouwing van de locatiekeuze zal worden uitgevoerd. In een eerder stadium hebben al de startnotities van beide initiatiefnemers Delta, respectievelijk ERH ter inzage gelegen.

Waar kunt u de stukken inzien?

De startnotitie voor dit project kunt u met ingang van vrijdag 2 december 2011 tot en met donderdag 12 januari 2012 inzien op www.bureau-energieprojecten.nl en tijdens reguliere openingstijden (op papier) op de volgende locaties:

  • Ministerie van EL&I, Bezuidenhoutseweg 30 te Den Haag, T (070) 379 89 11;

  • Informatiecentrum van de provincie Zeeland, Abdij 6 te Middelburg, T (0118) 63 10 11;

  • Gemeentehuis van Borsele, Stenevate 10 te Heinkenszand, T (0113) 23 83 83;

  • Gemeentehuis van Terneuzen, Stadhuisplein 1 te Terneuzen, T (0115) 45 50 00;

  • Gemeentehuis van Vlissingen, P. Krugerstraat 1 te Vlissingen, T (0118) 48 70 00;

  • België, gemeentehuis Sint-Laureins, Dorpsstraat 91 in Sint-Laureins, T 00-32-2-(0)92187640.

Informatiebijeenkomst

De Ministers van EL&I en van IenM organiseren in samenwerking met Delta en ERH een inloopavond. U bent van harte welkom om daar vragen te stellen en informatie te krijgen over het project en de procedure. Deze inloopavond wordt gehouden op:

  • dinsdag 20 december in Vergader- en Congrescentrum De Stenge, Stengeplein 1 te Heinkenszand.

Van 19.00 uur tot 21.00 uur is de zaal open en heeft u de mogelijkheid om de informatiemarkt te bezoeken en vragen te stellen aan de aanwezige medewerkers van de overheid, Delta Energy BV, Energy Resources Holding BV. Ook is het mogelijk om mondeling zienswijzen op de startnotitie kenbaar te maken. Er is geen centraal moment met presentaties of toelichtingen. U kunt vrij in- en uitlopen en de diverse medewerkers spreken of de bovenstaande startnotitie inzien.

Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken?

Eenieder kan mondeling of schriftelijk reageren op de startnotitie. Tot en met donderdag 12 januari 2012 kunt u gericht aangeven wat naar uw mening moet worden onderzocht en op welk detailniveau dat moet gebeuren om bij te dragen aan een goede besluitvorming. Benadrukt wordt dat deze startnotitie alleen ingaat op het onderzoek dat gedaan zal worden ter onderbouwing van de locatiekeuze vanuit de rijksoverheid. Zienswijzen die in een eerder stadium zijn ingediend op de startnotities van Delta, respectievelijk ERH inzake het voornemen om te komen tot de bouw van een kerncentrale hoeven nu niet opnieuw te worden ingediend.

Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen aan:

Bureau Energieprojecten

Inspraakpunt Tweede kerncentrale Borssele

Postbus 223

2250 AE Voorschoten

Mondeling kunt u uw zienswijze inbrengen door te bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79. Zienswijzen per e-mail worden in deze procedure niet geaccepteerd.

Wat gebeurt er daarna?

De startnotitie wordt ook voorgelegd aan de betrokken overheden (gemeenten, provincies, e.d.) en aan diverse adviseurs, waaronder de Commissie voor de milieueffectrapportage.

Alle zienswijzen, reacties en adviezen worden bekeken door de Ministers van EL&I en van IenM en verwerkt in een definitieve ‘notitie reikwijdte en detail’. Daarin wordt vastgelegd welke informatie in het MER opgenomen dient te worden. Als het MER is afgerond, wordt mede op basis daarvan de locatiekeuze voorbereid en een ontwerp-inpassingsplan opgesteld.

Dit ontwerp-inpassingsplan zal samen met het MER ter inzage worden gelegd. Hierop kan eenieder zijn zienswijze geven. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79. Ook vindt u informatie op www.bureau-energieprojecten.nl.

Naar boven