Terinzagelegging vastgesteld bestemmingsplan ‘Groene Dijk’

Ter inzage

Burgemeester en wethouders van Assen maken, overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.8 lid 3 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 17 november 2011, het bestemmingsplan ‘Groene Dijk’ gewijzigd heeft vastgesteld.

Inhoud bestemmingsplan en begrenzing plangebied

Met de ontwikkeling van de woonwijk Kloosterveen ligt het plangebied Groene Dijk niet meer in de periferie maar is het een gebied dat ligt in de bestaande stad.

Het plangebied wordt begrensd door de A28 en het Noord-Willemskanaal en is daarmee gesitueerd tussen de woonwijken Kloosterveen aan de westzijde en Pittelo aan de oostzijde. Door het gebied stedelijk te ontwikkelen worden bestaande woonwijken met elkaar verbonden en wordt invulling gegeven aan de landelijke, provinciale en ook gemeentelijke verplichting en wens meer te gaan inbreiden. Het gebied is door de ligging langs de A28 en de tweede hoofdontsluiting Kloosterveen goed bereikbaar. Het ontwikkelingspotentieel is door bovengenoemde redenen verder toegenomen. Het voorliggend bestemmingsplan vormt de planologische en juridische borging van een stedelijke ontwikkeling voor dit gebied.

Het bestemmingsplan omvat onder andere de bestemmingen ‘Gemengd, waar onder werken gecombineerd met wonen’, ‘Bedrijven’, ‘Sport’, en ‘Maatschappelijk’. Daarmee wordt de mogelijkheid geboden tot vestiging van een brandweerkazerne, vestiging van hockeyvelden met accommodatie, uitbreidingsmogelijkheden voor de twee bestaande bedrijven in het plangebied en maatschappelijke functies. De bestaande woonfunctie langs de Asserwijk blijft gehandhaafd, evenals de woonschepenhaven.

Verzoek tot het vaststellen van hogere grenswaarden wegverkeerslawaai

In een deel van het plangebied van het bestemmingsplan is het mogelijk bedrijfswoningen en/of maatschappelijke voorzieningen te realiseren. De maximale toegestane geluidsbelasting op deze objecten vanwege wegverkeerslawaai (i.c. de A28) bedraagt 48 dB. De Wet geluidhinder biedt de mogelijkheid aan het gemeentebestuur hogere grenswaarden vast te stellen tot maximaal 53 d, indien de toepassing van maatregelen gericht op het terugbrengen van de te verwachten geluidbelasting aan de bron (bijv. verkeersmaatregelen en/of stil asfalt) of in het overdrachtsgebied (bij afstand vergroten of gebruik wallen/schermen) onvoldoende doeltreffend zijn dan wel dit overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, landschappelijke of financiële aard oplevert.

De hogere grenswaardenprocedure tot maximaal 53 dB op de gevels van de bedrijfswoningen, wordt in combinatie met de aanleg van een geluidsscherm uitgevoerd. De A28 is reeds met ZOAB uitgevoerd zodat daarmee geen geluidsreductie is te realiseren. Het gekozen geluidsscherm is wat betreft de hoogte en het materiaal afgestemd op het geluidsscherm aan de zijde van Kloosterveen. Een geluidswal of hogere schermvarianten zijn financieel niet haalbaar gebleken en zijn, gelet op de omgeving, stedenbouwkundig niet verantwoord.

In het noordelijk deel van het plangebied zijn geen bedrijfswoningen en/of maatschappelijke voorzieningen bij recht mogelijk gemaakt. Op dit deel van het plangebied ligt een wijzigingsbevoegdheid voor het college van burgemeester en wethouders. Indien aan de voorkeursgrenswaarde voor wegverkeerslawaai kan worden voldaan dan wel een hoger grenswaarde kan worden verleend, kan toepassing worden gegeven aan de wijzigingsbevoegdheid om daar bedrijfswoningen te kunnen realiseren.

Ambtshalve aanpassing bestemmingsplan

De ingediende zienswijzen zijn ontvankelijk doch ongegrond verklaard. Deze zienswijzen vormen geen aanleiding het bestemmingsplan aan te passen. Het bestemmingsplan is wel ambtshalve aangepast ter plaatse van het bouwvlak binnen de bestemming ‘Gemengd’. Dit bouwvlak is enigszins in westelijke richting opgeschoven vanwege de ligging van een hoofdwaterleiding.

Waar kunt u het bestemmingsplan inzien?

Het vastgestelde bestemmingsplan en bijbehorende stukken liggen met ingang van 25 november 2011 gedurende zes weken ter inzage bij de balie Vergunningen en Handhaving in het stadhuis, Noordersingel 33. U kunt de stukken inzien gedurende de reguliere openingstijden. Ook kunt u het bestemmingsplan raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl of www.assen.nl.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mevr. mr. E.G.E. Kuiper, telefoon 14 0592.

Beroep/verzoek voorlopige voorziening

Op grond van artikel 3.8, derde lid, juncto artikel 8.2 lid 1 onder a Wro, kunnen degenen die tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt alsmede belanghebbenden die aantonen redelijkerwijs daartoe niet in staat te zijn geweest, gedurende zes weken na bekendmaking, beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Daarnaast kan de Voorzitter van de Afdeling worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen.

Naar boven