Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Molen Akkers 2011’

Burgemeester en wethouders van de gemeente Reusel-De Mierden maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en de Algemene wet bestuursrecht het volgende bekend.

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 18 oktober 2011 het bestemmingsplan ‘Molen Akkers 2011’ gewijzigd vastgesteld. Dit bestemmingsplan voorziet in de ontwikkeling van een nieuw woongebied aan de noordkant van de kern Reusel. Op basis van dit bestemmingsplan worden ongeveer 244 woningen gebouwd. Een deel hiervan is al gerealiseerd. Ook zijn op dit moment nog woningen in aanbouw. Het bestemmingsplan bestaat uit een toelichting, planregels en een verbeelding (plankaart).

Gewijzigde vaststelling

Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad diverse wijzigingen aangebracht:

  • Om tegemoet te komen aan zienswijzen nemen we een extra wijzigingsbevoegdheid op voor het bouwen van maximaal twee grondgebonden woningen op het perceel Hulselsedijk 5. Ook wijzigen we de bestemming ‘Groenvoorziening’ van een perceel nabij Molenberg 77 in de bestemming ‘Agrarisch’.

  • Een deel van de ambtshalve wijzigingen hebben betrekking op het project van 17 starterswoningen die via collectief opdrachtgeverschap worden gebouwd.

  • Via de gewijzigde vaststelling zetten we wijzigingsbevoegdheid voor het bouwen van maximaal één vrijstaande woning op de hoek Molenberg-de Reep om in een rechtstreekse bouwmogelijkheid. Daarnaast nemen we een wijzigingsbevoegdheid voor maximaal drie grondgebonden woningen op voor een perceel nabij Hulselsedijk 3.

  • Via de gewijzigde vaststelling staan we toe dat binnen de bestemmingen ‘Maatschappelijk’ en ‘Sport’ maximaal 12 evenementen per jaar mogen worden gehouden.

  • Tot slot heeft een groot deel van de ambtshalve wijzigingen betrekking op het aanpassen van bebouwingsaanduidingen in fase 1 van het plangebied aan de inmiddels gerealiseerde situatie.

Inhoud bestemmingsplan

Op 18 december 2006 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Molen Akkers’ vastgesteld. Hoewel sprake is van een recent bestemmingsplan, zijn er toch een aantal redenen om dit bestemmingsplan te actualiseren. De redenen voor actualisatie zijn:

  • Het verwerken van actueel beleid en nieuwe inzichten in bestemmingsplannen;

  • Het verwerken van verleende vrijstellingen/ontheffingen;

  • Het herstellen van fouten en onduidelijkheden uit het geldende bestemmingsplan;

  • Het verbeteren van de rechtsgelijkheid door overal dezelfde planregels te hanteren (eenduidige planregels en verbeeldingen voor de gehele gemeente).

Daarnaast wordt het geldende bestemmingsplan op een viertal punten aangepast:

  • De wijzigingsbevoegdheid voor een appartementencomplex wordt gewijzigd in een wijzigingsbevoegdheid voor vier halfvrijstaande woningen;

  • Er wordt een extra wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor de bouw van een vrijstaande woning op de hoek Molenberg-de Reep;

  • In het noordwesten van het plangebied, tegen de Randweg-Oost, wordt de ontwikkeling van vijf extra woningen mogelijk gemaakt;

  • Fase 2 van het plangebied kent een ruimere opzet. Hierdoor daalt de totale woningcapaciteit met 29 woningen.

Inzage

Het bestemmingsplan met bijbehorende stukken ligt voor iedereen ter inzage met ingang van maandag 28 november 2011 gedurende zes weken en is raadpleegbaar:

  • op de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl;

  • op de gemeentelijke website: www.reuseldemierden.nl (plannen en projecten-bestemmingsplannen;

  • in het gemeentehuis (centrale hal van het gemeentehuis). Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur en op dinsdag tot 19.00 uur.

De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn digitaal beschikbaar op: www.reuseldemierden.nl (plannen en projecten - bestemmingsplannen). Het identificatienummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.1667.BPRmolen1004-VAST.

Beroep

Belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend bij de gemeenteraad kunnen gedurende de termijn van ter inzage, dus van maandag 28 november 2011 tot en met maandag 9 januari 2012, beroep instellen bij de Raad van State, afdeling Bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Tevens kunnen zij een verzoek om voorlopige voorziening indienen.

Belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in de gelegenheid zijn geweest om tijdig zienswijzen kenbaar te maken, kunnen ook beroep en/of voorlopige voorziening instellen.

Tegen de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen kan iedereen beroep instellen.

Inwerkingtreding

Het bestemmingsplan treedt in werking na afloop van de bovengenoemde termijn. Indien binnen de termijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de genoemde afdeling van de Raad van State treedt het bestemmingsplan niet in werking totdat op het verzoek is beslist.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de behandelend ambtenaar mevrouw M. Verkooijen, telefonisch bereikbaar op 0497-650 608.

Reusel, 25 november 2011

Burgemeester en wethouders van Reusel-De Mierden,

de secretaris,

L.J.M. Bertens.

De burgemeester,

H.A.J. Tuerlings.

Naar boven