Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 17 november 2011, nr. 240248, houdende wijziging van het mandaatbesluit LNV Plantenziektenkundige Dienst en de keuringsdiensten, in verband met het verlenen van mandaat voor het toepassen van bestuursdwang aan en enkele organisatorische wijzigingen bij de keuringsdiensten

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Besluit:

ARTIKEL I

Het Mandaatbesluit LNV Plantenziektenkundige Dienst en de keuringsdiensten wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 1 tot en met 10, 12 tot en met 17, 19 tot en met 24, 26 tot en met 32 en 34 tot en met 39 wordt ‘de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit’ telkens vervangen door: de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

B

Artikel 11 komt te luiden:

Artikel 11

De ondertekening, bedoeld in de artikelen 1 tot en met 10, luidt:

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, respectievelijk De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Namens deze:

Gevolgd door de handtekening, de naam van de functionaris en de functieaanduiding.

C

Artikel 12 wordt gewijzigd als volgt:

1. In de aanhef wordt voor ‘en de planners’ ingevoegd:, de coördinator planning.

2. In onderdeel d wordt ‘LNV’ vervangen door: het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

D

In artikel 13, aanhef, wordt voor ‘en de planners’ ingevoegd:, de coördinator planning.

E

In artikel 14 wordt na ‘Het hoofd buitendienst’ ingevoegd:, het hoofd Kwalificatie en Kennisbeheer.

F

Na artikel 16 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 16a

Het hoofd Kwalificatie en Kennisbeheer en het hoofd buitendienst van het KCB zijn gemachtigd namens de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie te beslissen en stukken te ondertekenen betreffende het besluit tot oplegging van een last onder bestuursdwang als bedoeld in artikel 19 van de Landbouwkwaliteitswet, aangaande groenten, fruit, krenten en rozijnen, alsmede de hiermee samenhangende besluiten, bedoeld in de artikelen 4:94, 4:96, 4:99, 4:112, 5:10, tweede lid, 5:25, zesde lid, 5:31, 5:31a, derde lid, 5:32, eerste lid, en 5:37 van de Algemene wet bestuursrecht en de aanwijzing van personen van het KCB die de bestuursdwang uitvoeren.

G

Artikel 17 wordt gewijzigd als volgt:

1. In de aanhef wordt ‘De adjunct-directeur’ vervangen door: De technisch directeur.

2. Onderdeel a komt te luiden:

a. beslissingen op bezwaarschriften, gericht tegen besluiten als bedoeld in de artikelen 12 tot en met 16a, voor zover het niet betreft een bezwaarschrift dat vanwege zijn politieke betekenis of overigens, gelet op zijn aard en inhoud, door de Minister persoonlijk of namens hem door de secretaris-generaal of diens plaatsvervanger dient te worden afgedaan;.

H

Artikel 18 komt te luiden:

Artikel 18

De ondertekening, bedoeld in de artikelen 12 tot en met 17, luidt:

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, respectievelijk De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Namens deze:

Gevolgd door de handtekening, de naam van de functionaris en de functieaanduiding.

I

Artikel 19 wordt gewijzigd als volgt:

1. In de aanhef wordt na ‘afdeling keuringsbeleid & kwaliteit’ ingevoegd:, de assistent-keurmeesters.

2. In onderdeel e wordt ‘LNV’ vervangen door: het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

J

In artikel 20, aanhef, wordt ‘De teamleiders, de medewerkers van de afdeling keuringsbeleid & kwaliteit en de keurmeesters’ vervangen door: De medewerkers van de afdeling keuringsbeleid & kwaliteit en het hoofd buitendienst.

K

In artikel 21, aanhef, wordt ‘De teamleiders’ vervangen door: Het hoofd buitendienst en het hoofd keuringsbeleid & kwaliteit.

L

Na artikel 23 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 23a

Het hoofd buitendienst en het hoofd afdeling keuringsbeleid & kwaliteit van de BKD zijn gemachtigd namens de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie te beslissen en stukken te ondertekenen betreffende het besluit tot oplegging van een last onder bestuursdwang als bedoeld in artikel 19 van de Landbouwkwaliteitswet, aangaande groenten, fruit, krenten en rozijnen, alsmede de hiermee samenhangende besluiten, bedoeld in de artikelen 4:94, 4:96, 4:99, 4:112, 5:10, tweede lid, 5:25, zesde lid, 5:31, 5:31a, derde lid, 5:32, eerste lid, en 5:37 van de Algemene wet bestuursrecht en de aanwijzing van personen van de BKD die de beslissing tot bestuursdwang uitvoeren.

M

Artikel 24, onderdeel a, komt te luiden:

  • a. beslissingen op bezwaarschriften, gericht tegen besluiten als bedoeld in de artikelen 19 tot en met 23a, voor zover het niet betreft een bezwaarschrift dat vanwege zijn politieke betekenis of overigens, gelet op zijn aard en inhoud, door de Minister persoonlijk of namens hem door de secretaris-generaal of diens plaatsvervanger dient te worden afgedaan;.

N

Artikel 25 komt te luiden:

Artikel 25

De ondertekening, bedoeld in de artikelen 19 tot en met 24, luidt:

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, respectievelijk De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Namens deze:

Gevolgd door de handtekening, de naam van de functionaris en de functieaanduiding.

O

Artikel 26 wordt gewijzigd als volgt:

1. In de aanhef wordt ‘De teammanagers keuringen en de keurmeesters van de Naktuinbouw’ vervangen door: Het hoofd keuringen, de managers keuringen en de keurmeesters van Naktuinbouw.

2. In onderdeel e wordt ‘LNV’ vervangen door: het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

P

In de artikelen 27, 30 en 32, aanhef en onderdeel f, wordt ‘van de Naktuinbouw’ telkens vervangen door: van Naktuinbouw.

Q

In artikel 28, aanhef, wordt de zinsnede ‘De plaatsvervangend directeur en de teammanagers keuringen van de Naktuinbouw’ vervangen door: Het hoofd keuringen en de managers keuringen van Naktuinbouw.

R

In artikel 29 wordt ‘De plaatsvervangend directeur van de Naktuinbouw’ vervangen door: Het hoofd keuringen van Naktuinbouw.

S

In artikel 31 wordt de zinsnede ‘Het hoofd van de afdeling Financiën van de Naktuinbouw zijn’ vervangen door: Het hoofd van de afdeling Financiën en Middelen van Naktuinbouw is.

T

Artikel 32, onderdeel a, komt als volgt te luiden:

  • a. beslissingen op bezwaarschriften, gericht tegen besluiten als bedoeld in de artikelen 26 tot en met 31, voor zover het niet betreft een bezwaarschrift dat vanwege zijn politieke betekenis of overigens, gelet op zijn aard en inhoud, door de Minister persoonlijk of namens hem door de secretaris-generaal of diens plaatsvervanger dient te worden afgedaan;.

U

Na artikel 32 wordt twee artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 32a

De directeur van Naktuinbouw is gemachtigd namens de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie te beslissen en stukken te ondertekenen betreffende het besluit tot oplegging van een last onder bestuursdwang als bedoeld in artikel 93 van de Zaaizaad en plantgoedwet 2005, aangaande het teeltmateriaal van tuinbouwgewassen, alsmede de hiermee samenhangende besluiten, bedoeld in de artikelen 4:94, 4:96, 4:99, 4:112, 5:10, tweede lid, 5:25, zesde lid, 5:31, 5:31a, derde lid, 5:32, eerste lid, en 5:37 van de Algemene wet bestuursrecht en de aanwijzing van personen van Naktuinbouw die de beslissing tot bestuursdwang uitvoeren.

Artikel 32b

De secretaris van Naktuinbouw is gemachtigd namens de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie te beslissen en stukken te ondertekenen betreffende:

  • a. de beslissingen op bezwaar, voor zover het een besluit als bedoeld in artikel 32a betreft en zover het niet betreft een bezwaarschrift dat vanwege zijn politieke betekenis of overigens, gelet op zijn aard en inhoud, door de Minister persoonlijk of namens hem door de secretaris-generaal of diens plaatsvervanger dient te worden afgedaan;

  • b. de beslissing tot verdaging van een beslissing op bezwaar;

  • c. de beslissing op een verzoek tot heroverweging van op een bezwaar genomen beslissing;

  • d. de vergoeding van de kosten voor het voeren van een bezwaarprocedure indien het verzoek daartoe hangende de beslissing op bezwaar wordt gedaan;

  • e. de vergoeding van de kosten van het voeren van een bezwaarprocedure, voor zover het verzoek daartoe hangende de beslissing op bezwaar wordt gedaan.

V

Artikel 33 komt te luiden:

Artikel 33

De ondertekening, bedoeld in de artikelen 26 tot en met 32b, luidt:

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, respectievelijk De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Namens deze:

Gevolgd door de handtekening, de naam van de functionaris en de functieaanduiding.

W

In artikel 34, onderdeel e, wordt ‘LNV’ vervangen door: het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

X

Na artikel 38 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 38a

De managers van de NAK zijn gemachtigd namens de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie te beslissen en stukken te ondertekenen betreffende het besluit tot oplegging van een last onder bestuursdwang als bedoeld in artikel 93 van de Zaaizaad- en plantgoedwet 2005, aangaande het teeltmateriaal van landbouwgewassen, alsmede de hiermee samenhangende besluiten, bedoeld in de artikelen 4:94, 4:96, 4:99, 4:112, 5:10, tweede lid, 5:25, zesde lid, 5:31, 5:31a, derde lid, 5:32, eerste lid, en 5:37 van de Algemene wet bestuursrecht en de aanwijzing van personen van de NAK die de beslissing tot bestuursdwang uitvoeren.

Y

Artikel 39, onderdeel a, komt te luiden:

  • a. beslissingen op bezwaarschriften, gericht tegen besluiten als bedoeld in de artikelen 34 tot en met 38a en voor zover het niet betreft een bezwaarschrift dat vanwege zijn politieke betekenis of overigens, gelet op zijn aard en inhoud, door de Minister persoonlijk of namens hem door de secretaris-generaal of diens plaatsvervanger dient te worden afgedaan;.

Z

Artikel 40 komt te luiden:

Artikel 40

De ondertekening, bedoeld in de artikelen 34 tot en met 39, luidt:

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, respectievelijk De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Namens deze:

Gevolgd door de handtekening, de naam van de functionaris en de functieaanduiding.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Met dit besluit wordt de bevoegdheid aan de keuringsdiensten gemandateerd om namens de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bestuursdwang uit te oefenen ten aanzien van de bevoegdheden die zij al in mandaat namens de minister uitoefenen. Bij de keuringsdiensten werd de beperkte mogelijkheden om tot handhaving over te gaan, als een gemis ervaren. Het kunnen uitoefenen van bestuursdwang werd door de keuringsdiensten ervaren als het noodzakelijke sluitstuk van een effectieve controle op naleving van de door hen in mandaat genomen besluiten.

Daarnaast heeft bij de keuringsdiensten een aantal organisatorische wijzigingen plaatsgevonden en het mandaat wordt hierop nu aangepast.

Artikelsgewijs

Onderdeel U

Omdat bij de Naktuinbouw de keuze is gemaakt om alle stukken inzake het opleggen van bestuursdwang te laten ondertekenen door de directeur van Naktuinbouw is er op grond van artikel 10:3, derde lid, van de Algemene wet bestuursrecht geen mandaat tot het beslissen op een bezwaarschrift aan de directeur van Naktuinbouw verleend. Deze bezwaarschriften zullen door de secretaris van Naktuinbouw worden afgedaan.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven