Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 11 november 2011, nr. GMT/IB/3090414, houdende wijziging van de Subsidieregeling donatie bij leven in verband met het peiljaar voor zelfstandigen en forfaitaire bedragen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling donatie bij leven wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel g, wordt ‘vermeerderd met een eenmalig bedrag van € 250 indien de donor woonachtig is buiten Europa’ vervangen door: vermeerderd, indien de donor woonachtig is buiten Europa, met een eenmalig bedrag van € 250 dan wel met de kosten van een machtiging tot voorlopig verblijf als bedoeld in artikel 1, onder h, van de Vreemdelingenwet 2000, van een verblijfsvergunning als bedoeld in artikel 14 van de Vreemdelingenwet 2000en van een verzekering tegen ziektekosten als bedoeld in artikel 3.7, eerste lid, onder c, van het Vreemdelingenbesluit 2000.

2. Onderdeel e vervalt.

3. Onderdeel d komt te luiden:

  • d. de kosten van reizen, met inbegrip van reizen naar en van Nederland, die de donor en één andere door de donor aangewezen persoon maken in het kader van de voorbereiding van, de uitvoering van en het herstel na een donatie:

    • 1°. bij buitenlandse reizen per openbaar vervoer, vliegtuig of boot: berekend op basis van de overgelegde vervoersbewijzen tot maximaal de laagste klasse van het desbetreffende vervoermiddel;

    • 2°. bij buitenlandse reizen met andere middelen van vervoer: berekend op basis van de laagste klasse van openbaar vervoer;

    • 3°. bij binnenlandse reizen een eenmalig bedrag ten behoeve van de binnenlandse reiskosten en de verblijfkosten van de door de donor aangewezen persoon gedurende de uitvoering van de donatie te bepalen volgens de onderstaande tabel:

      afstand woning persoon tot ziekenhuis waar donatie plaatsvindt

      per dag dat donor in het ziekenhuis is opgenomen

      0 tot 10 km

      € 5

      10 tot 50 km

      € 20

      50 tot 100 km

      € 32

      100 tot 150 km

      € 42

      150 km of meer

      € 48

4. in onderdeel h wordt ‘€ 160’ vervangen door ‘€ 320’ en ‘€ 180’ vervangen door ‘€ 360’.

B

Na artikel 7 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 7a

  • 1. Onverminderd artikel 4, tweede lid, kan de minister de subsidie verhogen indien:

    • a. de donor na 31 december 2010 is ontslagen uit het ziekenhuis waar de donatie is uitgevoerd dan wel, in geval de donatie niet is uitgevoerd, na 31 december 2010 de eerste kosten heeft gemaakt waarvoor subsidie wordt aangevraagd, en

    • b. de gederfde belastbare inkomsten, berekend overeenkomstig artikel 4, eerste lid, onder a, over het peiljaar lager zijn dan de gederfde belastbare inkomsten, berekend overeenkomstig artikel 4, eerste lid, onder a, over het jaar waarin de donatie wordt uitgevoerd.

  • 2. De verhoging is het verschil tussen de gederfde belastbare inkomsten, berekend overeenkomstig artikel 4, eerste lid, onder a, over het jaar waarin de donatie wordt uitgevoerd en de gederfde belastbare inkomsten, berekend overeenkomstig artikel 4, eerste lid, onder a, over het peiljaar.

  • 3. Bij de berekening van de gederfde belastbare inkomsten per week over het jaar waarin de donatie wordt uitgevoerd, blijft de tijd voor de voorbereiding van, de uitvoering van en het herstel na de donatie buiten beschouwing.

  • 4. De verhoging kan ook worden verstrekt indien de subsidie reeds is vastgesteld. De artikelen 5, 6 en 7 zijn van overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat de termijn, bedoeld in artikel 5, tweede lid, twee jaar bedraagt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

TOELICHTING

Met de onderhavige regeling is de Subsidieregeling donatie bij leven op enkele onderdelen aangepast. Het betreft het peiljaar voor zelfstandigen en de forfaitaire bedragen.

Voor zover donoren niet in loondienst zijn, worden de gederfde inkomsten berekend op basis van de winst uit de onderneming en het resultaat uit overige werkzaamheden van het peiljaar. Het peiljaar is één kalenderjaar of vijf kalenderjaren voor het jaar van de donatie. De inkomsten in die periode zijn echter niet altijd representatief voor de inkomsten in het jaar van de donatie. Daarom wordt nu de mogelijkheid geboden om alsnog de inkomsten in het jaar van de donatie te betrekken bij het bepalen van de hoogte van de subsidie. Op verzoek van de donor kan de subsidie op basis van die inkomsten worden berekend. Om de gederfde inkomsten per week te bepalen, worden de inkomsten over het jaar van de donatie gedeeld door het aantal weken dat de donor niet heeft besteed aan de voorbereiding van, de uitvoering van en het herstel na de donatie. De inkomsten over het jaar van donatie kunnen na afloop van dat jaar worden vastgesteld. Daarom kan de verhoging van de subsidie tot twee jaar na de donatie worden aangevraagd, ook als de subsidie al is vastgesteld. Om uitvoeringstechnische redenen kan de verhoging worden aangevraagd voor donaties die vanaf 2011 zijn uitgevoerd of voorbereid. Praktisch gezien is dit bij benadering ook de groep donoren die voor de verhoogde forfaitaire bedragen in aanmerking komt.

Een kleine groep donoren die bereid is een orgaan af te staan, is woonachtig buiten Europa. Zij komen in aanmerking voor een eenmalig forfaitair bedrag van € 250 in verband met extra kosten die gemaakt moeten worden voor bijvoorbeeld reisdocumenten of aanvulling van diverse verzekeringen. In de praktijk is gebleken dat een donor soms langer dan drie maanden in Nederland aanwezig is voor voorbereiding, herstel en uitvoering van de donatie. Dan is een machtiging tot voorlopig verblijf en een verblijfsvergunning nodig. Aan een verblijfsvergunning kan bovendien het voorschrift verbonden worden een ziektekostenverzekering af te sluiten. Het forfaitaire bedrag van € 250 is niet in al die gevallen voldoende. In plaats daarvan kan de subsidie verhoogd worden met de door de donor gemaakte kosten van de machtiging tot voorlopig verblijf, de verblijfsvergunning en de verplichte verzekering tegen ziektekosten.

Voorts is gebleken dat de forfaitaire bedragen van € 160 in geval van nierdonatie en € 180 in geval van leverdonatie, verdubbeling behoeven om de diverse kleine kostenposten te kunnen dekken die verband houden met de donatie.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

Naar boven