Ontwerp Wijziging Verordening ruimte, actualisatie – I

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben de Wijziging Verordening ruimte, actualisatie − I, in ontwerp vastgesteld. Dit ontwerp doorloopt de inspraak- en overlegprocedure, zoals deze is geregeld in de Wet ruimtelijke ordening en de Provinciewet, in de periode van donderdag 17 november tot en met donderdag 15 december 2011. Binnen deze termijn kan eenieder zijn opmerkingen over het ontwerp maken bij Gedeputeerde Staten. Zij brengen alle reacties gebundeld ter kennis van Provinciale Staten bij het voorstel tot vaststelling van de wijzigingsregeling.

Waarom een wijzigingsregeling?

Op 17 december 2010 hebben Provinciale Staten de Verordening ruimte Noord-Brabant 2011 vastgesteld. Een wijziging van de verordening is op korte termijn noodzakelijk gebleken. De achterliggende redenen voor deze wijzigingsvoorstellen verschillen en zijn in hoofdzaak technisch en beleidsarm. Daarnaast omvat de wijziging de verwerking van de besluitvorming rondom het advies van de commissie Van Doorn.

Inhoud van de wijzigingsregeling

De ontwerp-wijzigingsregeling bevat in hoofdlijnen de volgende aanpassingen:

  • aanpassingen op grond van een opdracht van de Staten (wijziging van de begrenzing van de groenblauwe mantel, regeling voor Treeport Zundert en diverse kaartaanpassingen);

  • aanpassingen in verband met rijksregelgeving (het omzetten van ontheffingsmogelijkheden naar algemene regels en diverse aanpassingen aan het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening);

  • aanpassingen in verband met onvolkomenheden en onduidelijkheden zoals deze zijn gebleken vanuit de eerste praktijkervaringen;

  • aanpassingen in verband met ervaringen in de praktijk. Het gaat hier om enkele aanpassingen welke gewenst zijn vanwege praktische ervaringen of gebleken dringende behoefte, zoals aanpassingen van de kaart op verzoek van gemeenten en de mogelijkheid om beter in te spelen op unieke (gebieds)ontwikkelingen;

  • verwerking van de besluitvorming rondom het advies van de commissie Van Doorn: de mogelijkheid voor intensieve veehouderijen om op aangewezen plekken in de landbouwontwikkelingsgebieden uit te breiden boven de 1,5 hectare vervalt.

Daarnaast wordt in de toelichting van de Verordening ruimte een jaarlijkse actualisatie aangekondigd zodat gemeenten hier bij hun planvorming rekening mee kunnen houden. Het gaat daarbij in het bijzonder om onderbouwde verzoeken van gemeenten om de kaarten van de verordening aan te passen. De bedoeling is om jaarlijks deze verzoeken te bundelen voor zover deze telkens voor 1 januari zijn binnengekomen.

Toepassing ontheffingsbevoegdheid

In de ontwerp-wijzigingsregeling is de mogelijkheid voor het verlenen van een ontheffing in delen van landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s) voor een bouwblok voor een intensieve veehouderij boven de 1,5 hectare met een maximum van 2,5 hectare vervallen.

In verband met de voorgenomen wijziging van het beleid inzake de ontwikkelingsmogelijkheden voor intensieve veehouderijen, maken Gedeputeerde Staten bekend dat zij met ingang van de datum van bekendmaking geen gebruik meer zullen maken van hun bevoegdheid voor het verlenen van ontheffing ex artikel 9.4, lid 4, Verordening ruimte Noord-Brabant 2011 en derhalve dergelijke aanvragen niet meer in behandeling zullen nemen.

De aanvragen die voor 17 november 2011 zijn ingediend, worden conform de verordening afgewikkeld.

Waar kunt u het ontwerp inzien?

In verband met de inspraak- en overlegprocedure is het ontwerp van de wijzigingsregeling langs elektronische weg voor eenieder beschikbaar gesteld op het provinciale webadres www.brabant.nl/verordeningruimte. Tevens ligt het ontwerp vanaf donderdag 17 november tot en met donderdag 15 december 2011 tijdens de reguliere openingstijden in analoge vorm (met inbegrip van de bijbehorende verbeeldingslagen) voor eenieder ter inzage in:

  • het Infocentrum op het dienstenplein van het Provinciehuis van Noord-Brabant, Brabantlaan 1 te ’s-Hertogenbosch.

  • Dit is elke werkdag open van 9 tot 17 uur;

  • het gemeentekantoor van alle gemeenten in de provincie Noord-Brabant.

Inspraak

De opmerkingen die u kunt inbrengen, kunnen uitsluitend betrekking hebben op de voorgestelde wijzigingen. De opmerkingen kunnen geen betrekking hebben op onderdelen van de Verordening ruimte Noord-Brabant 2011 die ongewijzigd blijven.

U kunt uw opmerkingen van donderdag 17 november tot en met donderdag 15 december 2011 als volgt inbrengen:

  • langs elektronische weg via het provinciale webadres www.brabant.nl/inspraakverordeningruimte onder de knop ‘inspraak’.

  • schriftelijk, gericht aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC ’s-Hertogenbosch onder vermelding van ‘Inspraak verordening ruimte, zaaknummer C2046935’.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Gedeputeerde Staten zullen alle reacties die op tijd zijn ingediend beoordelen en beantwoorden in een Nota van inspraak. De Nota van inspraak maakt deel uit van het voorstel aan Provinciale Staten.

Eventueel doen Gedeputeerde Staten een voorstel voor wijzigingen in de kaarten en de teksten van wijzigingsregeling. Provinciale Staten zullen de wijzigingsregeling naar verwachting in mei 2012 vaststellen.

‘s-Hertogenbosch, november 2011

Naar boven