Gevolgen uitspraak Raad van State over het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van Groningen op het bestemmingsplan Buitengebied Leek

Aanleiding

Op 17 maart 2010 stelde de gemeenteraad het ‘bestemmingsplan Buitengebied Leek’ (NL.IMRO.0022.PBG09BEHE1-VA01) gewijzigd vast. Gedeputeerde Staten van Groningen gaven op 27 april 2010 aan dat een aantal onderdelen van het bestemmingsplan Buitengebied in strijd is met het provinciale ruimtelijk beleid en gaven daarbij de gemeenteraad de aanwijzing dat deze onderdelen geen deel uitmaken van het vastgestelde bestemmingsplan. Tegen deze zogenaamde reactieve aanwijzing gingen de gemeenteraad en enkele andere belanghebbenden in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State deed op 19 oktober 2011 (nr. 201005289/1/R1) uitspraak in deze zaak. Voor een aantal onderdelen van het beroep verklaarde de Raad van State het beroep van de gemeente gegrond en vernietigde daarmee een deel van de reactieve aanwijzing.

Bekendmaking onderdelen die alsnog deel uitmaken van het bestemmingsplan en beroepsmogelijkheden

De uitspraak van de Raad van State leidt ertoe dat de volgende artikelen alsnog deel uitmaken van het bestemmingsplan Buitengebied Leek:

  • 1. artikel 3, lid 3.4.1, onder a van de planregels (Het betreft hier de ontheffingsmogelijkheid voor het college van B&W om onder specifieke randvoorwaarden buiten het bestemmingsvlak middels ontheffing kuilvoerplaten en/of sleufsilo's toe te staan).

  • 2. de artikelen 12 (Bedrijf), lid 12.4.1, onder b1, 13 (Bedrijf-Garage), lid 13.4.1, onder a1, 15 (Bedrijf-Opslag), lid 15.4.1, onder b1, 17 (Detailhandel), lid 17.4.1, onder a1, 18 (Detailhandel-Tuincentrum), lid 18.4.1, onder a1, en 19 (Horeca), lid 19.4.1. onder a1, van de planregels alle voor zover voor singelgebied is bepaald ‘niet meer mag bedragen dan 50% van het bebouwde bedrijfsoppervlak, indien het perceel is gelegen tussen besloten houtwallen en...’ (Het betreft een ontheffingsmogelijkheid voor het college van B&W om onder specifieke randvoorwaarden eenmalig uitbreidingen van niet-agrarische bedrijvigheid binnen het bestemmingsvlak toe te staan).

  • 3. artikel 32.1. onder j. (Wonen) voor het perceel Hoofdstraat 188a te Lettelbert (Het betreft een recreatiewoning).

Stukken inzien en beschikbaarstelling

De uitspraak van de Raad van State en het bestemmingsplan ‘Buitengebied Leek’ liggen vanaf 17 november tot en met 28 december 2011 voor iedereen gedurende zes weken tijdens openingstijden ter inzage bij de afd. VVH. De stukken zijn tevens te raadplegen via www.leek.nl. De interactieve verbeelding van het bestemmingsplan kunt u raadplegen via http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0022.PBG09BEHE1-VA01.

Beroepsmogelijkheid tegen voornoemde onderdelen

Volgens de Wet ruimtelijke ordening kan iedere belanghebbende gedurende de termijn van terinzageligging (17 november 2011 tot en met 28 december 2011) beroep instellen tegen voornoemde onderdelen die met de uitspraak van de Raad van State alsnog in werking zijn getreden.

Een beroepschrift kunt u indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het beroepschrift bevat in ieder geval uw naam, adres, de dagtekening, een omschrijving van het (onderdeel van het) besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. Aan deze procedure zijn griffiekosten verbonden. Na indiening van het beroepschrift ontvangt u nader bericht van de griffie van de Afdeling Bestuursrechtspraak over de verdere procedure. Het instellen van beroep schorst de werking van de betreffende plandelen niet. De betreffende bepalingen uit de planregels treden in werking daags na het aflopen van de beroepstermijn

Voorlopige voorziening

Om de werking van deze bepalingen te schorsen, kan een belanghebbende tijdens de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het beroepschrift. Tevens moet u het spoedeisende belang aangeven. Ook als u een verzoek om een voorlopige voorziening indient, moet u griffierecht betalen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Veiligheid, Vergunningverlening en Handhaving (0594) 551515.

Leek, 16 november 2011

Burgemeester en wethouders van Leek.

Naar boven