Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Vondeltuin

Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid maakt bekend, overeenkomstig artikel 3.8 leden 3 en 4 van de Wet ruimtelijke ordening, dat de deelraad van Stadsdeel Zuid op 26 oktober 2011 het bestemmingsplan Vondeltuin gewijzigd heeft vastgesteld. De deelraad heeft daarnaast besloten geen exploitatieplan vast te stellen als bedoeld in artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening.

Beschrijving plan

Het plangebied beslaat de speelplaats en de horecazaak op het adres Vondelpark 7 en ligt in de zuidwestelijke hoek van het Vondelpark aan de Amstelveenseweg en Oranje Nassaulaan.

Ten behoeve van een hernieuwde planologische regeling heeft de deelraad van het toenmalige Stadsdeel Oud-Zuid op 27 januari 2010 een keuzenotitie vastgesteld. De deelraad heeft toen gekozen voor het ‘conserverende model 2a’. De bestaande bebouwing wordt positief bestemd: de bebouwing en het gebruik mag worden voortgezet. Het doel is om op termijn over te gaan tot vernieuwing van de bebouwing en de rommelige ruimtelijke structuur te verbeteren. Indien mogelijk wordt een deel van de bebouwing ondergronds gebracht en ruimtelijke kwaliteiten hersteld dan wel versterkt.

Gewijzigde vaststelling

Het bestemmingsplan Vondeltuin is, ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, gewijzigd vastgesteld. De wijzigingen die zijn doorgevoerd, worden hieronder beschreven.

Wijzigingen van het ontwerp d.d. 17 mei naar aanleiding van zienswijzen en ambtshalve wijzigingen

De verantwoording voor alle wijzigingen is terug te vinden in de Nota van Wijzigingen ontwerpbestemmingsplan Museumkwartier en Valeriusbuurt en de Reparatienotitie bestemmingsplan Museumkwartier en Valeriusbuurt. Beiden zijn te vinden op www.zuid.amsterdam.nl bij ‘Wonen en leefomgeving’, ’Wonen’, ‘Bestemmingsplannen’, ’52 Museumkwartier en Valeriusbuurt 2010’. Bij de vaststelling zijn ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan de onderstaande wijzigingen aangebracht.

Wijzigingen regels

  • Artikel 4.3 onder b is gewijzigd in: ‘b. het maximum oppervlak zoals bedoeld in lid 4.2.2 onder c wordt verminderd‘, zodat niet het gehele ondergrondse oppervlak in mindering moet worden gebracht op het bovengrondse oppervlak.

  • in artikel 4 is een nieuw lid 4.4 ‘Specifieke gebruiksregels’ toegevoegd, waarin onder a wordt geregeld dat bij sloop/nieuwbouw alle bedrijfsmatige activiteiten, met uitzondering van datgene wat nodig is ten behoeve van het functioneren van het terras, inpandig gebracht dienen te worden.

  • in artikel 1 wordt gedefinieerd wat wordt verstaan onder de horecalokaliteit, waarbij wordt aangesloten op de definitie uit de Drank- en horecawet.

  • in artikel 4 wordt een nieuw lid 4.4 ‘Specifieke gebruiksregels’ toegevoegd, waarin wordt geregeld dat de horecalokaliteit zich uitsluiten in de eerste bouwlaag mag bevinden.;

  • de bepaling in artikel 10, lid a onder 4 wordt aangepast zodanig dat van de goothoogte niet kan worden afgeweken.

  • In artikel 1 is het begrip ‘geldwisselkantoor’ weg gelaten.

  • In artikel 10 lid a onder 4 is de algemene afwijkingsregel geschrapt voor het overschrijden van de maximale goothoogte van 1,2 meter.

  • In artikel 10 lid a onder 5 is geschrapt voor de overschrijding van de maximale bouwhoogte ten behoeve van: centrale verwarmingsinstallaties, glasbewassingsinstallaties, liftschachten, trappenhuizen, schoorstenen, antennes, ventilatie-inrichtingen en antennemasten voor mobiele telefonie.

De wijzigingen in de regels hebben ook een gewijzigde toelichting tot gevolg.

Terinzagelegging

Het gewijzigd vastgestelde plan ligt voor eenieder ter inzage vanaf maandag 21 november 2011 tot en met 2 januari 2012. De stukken kunnen worden ingezien bij onze informatiecentra op de stadsdeelkantoren President Kennedylaan 923 en Burgerweeshuispad 301, geopend op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur. Bovendien is de informatiebalie van ons kantoor aan de Burgerweeshuispad 301 op maandagavond tot 19.30 uur geopend en de informatiebalie van ons kantoor aan de President Kennedylaan 923 op woensdagavond tot 19.30 uur. Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan kan tevens bekeken worden via onze internetsite www.zuid.amsterdam.nl, onder ‘Wonen en leefomgeving’, ’Wonen’, ‘Bestemmingsplannen’, ’72 Vondeltuin’. Ook kunt u het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan digitaal raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl en op www.bestemmingsplannen.amsterdam.nl.

Beroep

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan tegen het vaststellingsbesluit gedurende zes weken beroep worden ingesteld met ingang van de eerste dag na terinzagelegging van het besluit. Tegen het besluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan ‘Vondeltuin’ kan dus met ingang van dinsdag 22 november 2011 gedurende zes weken beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20091, 2500 EA te Den Haag. Meer informatie staat op de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.

Beroep bij de Raad van State kan worden ingesteld door:

  • belanghebbenden die tijdig zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan bij de deelraad kenbaar hebben gemaakt, dan wel door belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan bij de deelraad kenbaar te hebben gemaakt;

  • eenieder als het gaat om een de wijzigingen die de deelraad heeft aangebracht in het vastgestelde plan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Het besluit van de deelraad treedt in werking daags na afloop van bovengenoemde termijn, tenzij binnen de beroepstermijn in samenhang met een ingediend beroep een afzonderlijk verzoek om een voorlopige voorziening bij de voorzitter van bovengenoemde afdeling van de Raad van State is ingediend. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Amsterdam, 17 november 2011

Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid,

H.J.M. Wink,

stadsdeelsecretaris.

P.P.J. Slettenhaar,

stadsdeelvoorzitter.

Naar boven