Boelenslaan (gewijzigde vaststelling bestemmingsplan)

Inleiding

Het bestemmingsplan biedt een planologische regeling voor het hele dorp Boelenslaan. Op dit moment gelden er een aantal bestemmingsplannen voor het dorp die grotendeels verouderd zijn. Het bestemmingsplan Boelenslaan biedt ruimtelijke kaders en sturingsmogelijkheden om de kwaliteit van het dorp te behouden en waar nodig te versterken. In het plan worden met name de bestaande functies vastgelegd.

Het grootste deel van het gebied heeft een woonfunctie en heeft in het plan de bestemming Wonen gekregen. Uitgangspunt is dat de woonfunctie de primaire functie dient te blijven. In de bestemming Wonen wordt de mogelijkheid geboden voor een aan-huis-verbonden beroep of bedrijf. Een tweetal zones in Boelenslaan zijn als zogenaamd aanloopgebied aangeduid. Het gaat om het gebied ten zuiden van de kruising Spekloane-Boelenswei en het gebied ten noorden van de kruising Zijlstrastrjitte-Boelenswei. Deze zones hebben de bestemming Gemengd gekregen, waarbinnen naast de woonfunctie de nieuwvestiging van kleinschalige bedrijvigheid, dienstverlening e.d. mogelijk wordt gemaakt. Nieuwe detailhandel wordt mogelijk gemaakt in het centrumgebied dat is gelegen aan het deel van de Boelenswei midden in het dorp. Daarnaast zijn percelen met een bijzondere functie (bijvoorbeeld een school, kerk, sportterrein of bedrijf) als zodanig bestemd. In het plan is een kleine uitbreiding van het dorp (vijf woningen) aansluitend aan de jongste nieuwbouw (De Wyk) en een ontsluiting van deze wijk opgenomen.

Gewijzigde vaststelling

Op 29 september 2011 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Boelenslaan gewijzigd vastgesteld. Het plan is op de volgende punten gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

  • De bestemming Gemengd-Uit te werken aan de noordoostzijde van het dorp Boelenslaan is geschrapt. Dit gebied heeft de bestemming Agrarisch met een wijzigingszone voor de realisatie van woningbouw. In de regels zijn de benodigde wijzigingsregels opgenomen.

  • De goothoogte van aan- en uitbouwen en aangebouwde bijgebouwen in de regels van diverse bestemmingen zijn aangepast conform het Besluit omgevingsrecht (Bor) die per 1 oktober 2010 in werking is getreden. De regel is als volgt aangepast: ‘de goothoogte van een aan- en uitbouw en een aangebouwd bijgebouw mag niet meer dan 0,30 m boven de vloer van de eerste verdieping van het hoofdgebouw bedragen’.

Ter inzage

Vanaf 16 november tot en met 27 december 2011 ligt het bestemmingsplan Boelenslaan ter inzage.

Het bestemmingsplan kunt u inzien:

  • in het klantcontactcentrum tijdens de openingstijden van het gemeentehuis; en

  • via onze website www.achtkarspelen.nl (zoeken op ‘Ruimtelijke plannen’).

Beroep

Tot en met 27 december 2011 kan beroep worden ingesteld tegen het plan door:

  • een belanghebbende die op tijd een zienswijze heeft ingediend;

  • een belanghebbende die gegronde redenen heeft waardoor hij geen zienswijze heeft ingediend; en

  • een belanghebbende die bedenkingen heeft over de genoemde wijzigingen.

U kunt uw brief sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. U kunt ook om een schorsing vragen. Dit kan bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het plan wordt definitief op de dag na afloop van de beroepstermijn, behalve als een verzoek om schorsing wordt ingediend. Het plan wordt dan pas definitief nadat de Raad van State een beslissing heeft genomen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije Streefkerk van de afdeling Ruimte, via het algemene nummer 14 0511.

Buitenpost, 15 november 2011

Burgemeester en wethouders van Achtkarspelen,

P. Adema, wnd.

burgemeester.

E. van der Sluis,

secretaris.

Naar boven