Slagersbedrijf

Vrijwillig Uittreden 2012/ 2015

Verbindendverklaring CAO-bepalingen

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 6 december 2011 tot algemeen verbindendverklaring van bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst Vrijwillig Uittreden Slagersbedrijf

UAW Nr. 11248

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

Gelezen het verzoek van Georganiseerd Overleg Slagersbedrijf namens partijen bij bovengenoemde collectieve arbeidsovereenkomst, strekkende tot algemeen verbindendverklaring van bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst;

Partij(en) te ener zijde: Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS);

Partij(en) te anderer zijde: FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen.

Gelet op de artikelen 2, 4 en 5 van de Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten;

Besluit:

Dictum I

Verklaart algemeen verbindend de navolgende bepalingen van bovengenoemde collectieve arbeidsovereenkomst, zulks met inachtneming van hetgeen in de dicta II, III IV en V is bepaald:

Terminologie

Waar in deze CAO de mannelijke vorm van voornaamwoorden of zelfstandige voornaamwoorden wordt gebruikt, gebeurt dat in neutrale zin, steeds eveneens omvattende de vrouwelijke vorm.

Artikel 1 Definities

1. Administrateur

Syntrus Achmea Pensioenbeheer N.V.

2. STIVUS:

de Stichting Vrijwillig Uittreden Slagersbedrijf, met statutaire zetel te ’s-Gravenhage, waarvan de statuten aan deze overeenkomst zijn gehecht.

3. Werkgever:

de natuurlijke of rechtspersoon, die een onderneming drijft.

4. Onderneming:

een onderneming waarin bedrijfsmatig voor menselijke consumptie vlees wordt bewerkt tot (toebereide) waren, al dan niet in samenhang met de bereiding van vleeswaren en de verkoop daarvan aan particulieren, horeca of instellingen, alsmede voorverpakkingsbedrijven en centrale slagerijen.

5. Werknemer:

iedere vrouw of man die in dienst van de werkgever werkzaamheden verricht. Dit met uitzondering van de bestuurders van de onderneming.

6. Centrale slagerij:

een bedrijf of een centrale vleesafdeling binnen een bedrijf waarin bedrijfsmatig voor menselijke consumptie vlees wordt be- en/of verwerkt tot (toebereide) waren, al dan niet in samenhang met de bereiding van vleeswaren en waarvan de levering plaatsvindt aan filialen die een lid van de VGL in eigendom heeft en/of aan zelfstandige supermarktondernemers die de handelsnaam van een lid van de VGL voeren.

7. VGL:

Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen

8. Medewerker:

een natuurlijk persoon die in opdracht van een opdrachtnemer, zoals omschreven in lid 10 van dit artikel, onder leiding en toezicht van een opdrachtgever zoals omschreven in lid 9 van dit artikel, inleenwerk ten behoeve van de opdrachtgever verricht.

9. Opdrachtgever:

de natuurlijke of rechtspersoon, die een onderneming drijft zoals omschreven in lid 4 van dit artikel.

10. Opdrachtnemer:

een inleenbedrijf of een uitzendbedrijf of een payroll-onderneming.

11. Payroll-onderneming:

de natuurlijke of rechtspersoon die krachtens een payroll-overeenkomst werknemers ter beschikking stelt aan opdrachtgevers, zoals omschreven in lid 9 van dit artikel.

12. Stichting VOS:

stichting Vormings- en Ontwikkelingsfonds in het Slagersbedrijf

13. Heffingsgrondslag:
  • 1. Dit is het loon uit een dienstbetrekking overeenkomstig Hoofdstuk II van de Wet op de Loonbelasting 1964, waarbij artikel 11, eerste lid, onderdeel j en artikel 10 lid 4 buiten toepassing blijven.

    Tot het loon behoren niet:

    • a. hetgeen uit een vroegere dienstbetrekking als bedoeld in de Wet op de loonbelasting 1964 wordt genoten met uitzondering van hetgeen wordt genoten op grond van de artikelen 628, 628a en 629 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, alsmede hetgeen door de werknemer met een publiekrechtelijke dienstbetrekking wordt genoten op grond van naar aard en strekking overeenkomstige regelingen, en de aanvullingen daarop van degene tot wie de werknemer in dienstbetrekking staat;

    • b. eindheffingsbestanddelen als bedoeld in artikel 31, tweede lid, onderdeel b tot en met h, van de Wet op de loonbelasting 1964;

    • c. een vergoeding als bedoeld in artikel 46 van de Zorgverzekeringswet;

    • d. uitkeringen op grond van een regeling als bedoeld in artikel 11, eerste lid, onderdeel j, onder 5º van de Wet op de loonbelasting 1964;

    • e. het genot van een ter beschikking gestelde auto.

  • 2. Over tijdvakken van arbeidsongeschiktheid gelegen na het tijdvak van 104 weken als bedoeld in artikel 7:629 Burgerlijk Wetboek is over de over deze tijdvakken ontvangen uitkeringen ingevolge de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) of daarmee naar de aard en strekking gelijk te stellen uitkeringen of loonbetalingen geen heffing verschuldigd.

Artikel 2 Uitvoering

De uitvoering van deze overeenkomst inzake vrijwillig uittreden geschiedt volgens de statuten en het uitkeringsreglement van de Stichting Vrijwillig Uittreden Slagersbedrijf ‘STIVUS’, die aan deze overeenkomst zijn gehecht en geacht worden daarvan deel uit te maken.

De uitvoering wordt opgedragen aan de STIVUS, die onder zijn verantwoordelijkheid zulks kan delegeren aan de administrateur. De STIVUS kan zo nodig ook andere organisaties als administrateur aanwijzen na het Georganiseerd Overleg Slagersbedrijf te hebben gehoord.

Artikel 3 Financiering

De financiering van deze regelingen inzake vrijwillig uittreden geschiedt door:

  • 1. Een door de werkgever verplicht te betalen bijdrage aan de STIVUS.

    De bijdrage bestaat uit een premie, berekend als percentage van de heffingsgrondslag.

    De hoogte van de premie wordt jaarlijks door het bestuur van de STIVUS vastgesteld. Hierover wordt eerst advies ingewonnen bij de administrateur. De administrateur zal dit advies baseren op een begroting van de inkomsten en uitgaven voor het betreffende jaar.

    De werkgever is verplicht de administrateur daartoe de vereiste informatie te verschaffen.

    De werkgever is van verplichting tot betaling gekweten door betaling aan de administrateur.

  • 2. Eventuele andere bijdragen.

Artikel 4 Regeling inzake vrijwillig uittreden

  • 1. Om aan de regeling te kunnen deelnemen dient de betrokken werknemer op het moment dat hij gaat deelnemen te voldoen aan de volgende voorwaarden:

    • a. Aanspraak op een uitkering krachtens deze regeling kan maken de werknemer die op 31 december 2004 55 jaar is, zulks vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de werknemer de leeftijd van 62 heeft bereikt.

    • b. Aanspraak op een uitkering krachtens deze regeling kan maken de werknemer die op 31 december 2004 56 jaar is, zulks vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de werknemer de leeftijd van 61½ heeft bereikt.

    • c. Aanspraak op een uitkering krachtens deze regeling kan maken de werknemer die op 31 december 2004 57 jaar is, zulks vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de werknemer de leeftijd van 61 heeft bereikt.

    • f. De betrokken werknemer is gedurende de laatste 10 jaren direct voorafgaande aan het moment van deelneming in dienstverband werkzaam geweest in de vleessector, voor zover deze wordt bestreken door:

      • de CAO STIVUS;

      • de CAO Vrijwillig Uittreden voor de Vleesgroothandel en voor de Groothandel in Slachtafvallen en Darmen (Vuvlegro);

      • de CAO Vrijwillig Uittreden voor de Vleeswarenindustrie (VuV);

      • de CAO voor de Gemaksvoedingindustrie inzake vrijwillig uittreden;

      • het inlegvel slagerijpersoneel, behorende bij de CAO voor personeel van grootwinkelbedrijven in levensmiddelen (VGL-CAO), behoudens beperkte onderbreking buiten zijn schuld, een en ander ter beoordeling van het bestuur van de STIVUS en heeft zijn arbeid beëindigd.

  • 2. Geen aanspraak op uitkering krachtens deze regeling kan doen gelden c.q. verliest zijn aanspraak:

    • a. hij die een volledige uitkering geniet krachtens de Ziektewet, de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen of de Werkloosheidswet.

      Voor dit artikel wordt de loondoorbetalingsverplichting op basis van artikel 7:629 van het Burgerlijk Wetboek gelijkgesteld met een uitkering ingevolgde de Ziektewet;

    • b. hij die onder een afvloeiingsregeling of non-activiteitregeling valt;

    • c. hij die niet voldoet aan de in het reglement van de STIVUS opgenomen voorwaarden.

Artikel 5 Hoogte van de uitkering

De hoogte van de uitkering bedraagt 80% van de uitkeringsbasis.

Indien het loon werd betaald conform de loonschalen van de Cao voor het Slagersbedrijf, geldt als uitkeringsbasis het vaste maandloon in de maand december van het kalenderjaar dat ligt vijf jaar vóór het kalenderjaar waarin de deelnemer voor het eerst voldoet aan de voorwaarden voor uitkering.

Indien er wordt afgeweken van bovenbedoelde cao-loonschalen of als er sprake is van een wisselend maandloon, geldt als uitkeringsbasis het gemiddelde vaste maandloon in het kalenderjaar dat ligt vijf jaar vóór het kalenderjaar waarin de deelnemer voor het eerst voldoet aan de voorwaarden voor uitkering.

In alle gevallen wordt de uitkeringsbasis verhoogd met het gemiddelde per maand van alle toeslagen (met uitzondering van de vakantietoeslag), provisie en vergoeding voor regelmatig overwerk die in bovenstaand kalenderjaar worden vergoed, alsmede van de totale waarde volgens de Cao voor het Slagersbedrijf van de in dat kalenderjaar regelmatig verstrekte vleespakketten. De waarde van een vleespakket wordt op € 4,54 gesteld of zoveel meer als de Cao voor het Slagersbedrijf bepaalt.

Tevens wordt in beide gevallen de uitkeringsbasis verhoogd met de overeengekomen initiële cao-loonsverhogingen, die zijn verleend in de jaren na het bovenbedoelde kalenderjaar tot aan de datum waarop de deelneming aanvangt.

Het maximum van de uitkering is gelijk aan het maximumpremieloon per maand in de zin van de Wet financiering sociale verzekeringen. De netto VUT-uitkering bedraagt minimaal het voor betrokkene geldende netto wettelijk minimumloon.

In het geval de werknemer met deeltijd VUT gaat, wordt de hoogte van de uitkering bepaald conform het bepaalde in artikel 5 van het Reglement van de Stichting Vrijwillig Uittreden Slagersbedrijf ‘STIVUS’.

Boven de uitkering wordt aan de betrokken werknemer een vakantietoeslag verstrekt van 8% van de uitkering.

Bovendien wordt rechtstreeks door de STIVUS voor de betrokken werknemer het werkgeversdeel pensioenpremie betaald over 100/80 x de uitkering, overeenkomstig de statuten en het reglement van het Bedrijfspensioenfonds voor het Slagersbedrijf. Voor deelnemers die niet onder voornoemd, doch onder een ander bedrijfspensioenfonds vallen, zal het werkgeversgedeelte van de pensioenpremie overeenkomstig het gebruik bij de betreffende pensioenregeling door de STIVUS worden betaald.

De hoogte van de uitkering zal telkens aangepast worden overeenkomstig toekomstige algemene loonmaatregelen van de overheid en/of loonmaatregelen op grond van de CAO voor het Slagersbedrijf.

STIVUS is niet verplicht tot het betalen van de premie AWBZ.

Artikel 6 Inhoudingen

  • 1. De STIVUS zal op de uitkering inhouden:

    • a. de loonbelasting en de premies AOW, ANW;

    • b. de inkomensafhankelijke bijdrage onder de Zorgverzekeringswet;

    • c. het werknemersdeel in de pensioenpremie, indien inhouding rechtens ook gebeurde voordat de betrokkene gebruik maakte van de regeling tot vrijwillig uittreden;

    • d. de premie AWBZ.

    De ingehouden premies worden door de STIVUS rechtstreeks afgedragen aan de betreffende instanties.

  • 2. Het werkgeversdeel in de pensioenpremie en het werkgeversdeel in de inkomensafhankelijke bijdrage onder de Zorgverzekeringswet, zoals omschreven in artikel 8 van het uitkeringsreglement, komen voor rekening van de STIVUS.

STATUTEN STIVUS

Artikel 1 Naam en zetel

  • 1. De stichting draagt de naam: Stichting Vrijwillig Uittreden Slagersbedrijf; ook te noemen ‘STIVUS’.

  • 2. Zij heeft haar zetel te ’s-Gravenhage.

Artikel 2 Doel

Het doel van de stichting is om aan een bepaalde groep van werknemers in het slagersbedrijf, op wie de collectieve arbeidsovereenkomst Vrijwillig Uittreden Slagersbedrijf van toepassing is, de mogelijkheid te openen om op basis van de collectieve arbeidsovereenkomst Vrijwillig Uittreden Slagersbedrijf vrijwillig vervroegd uit het arbeidsproces te treden en uitkeringen te doen krachtens een daarvoor vastgesteld reglement.

Artikel 3 Financiële middelen

  • 1. De financiële middelen van de stichting bestaan uit:

    • a. de door de werkgevers te storten bijdragen als bedoeld in de collectieve arbeidsovereenkomst inzake vervroegd uittreden;

    • b. bijdragen van de overheid;

    • c. schenkingen, legaten en erfstellingen;

    • d. alle overige haar toevallende baten en inkomsten.

  • 2. Erfstellingen kunnen slechts worden aanvaard onder het voorrecht van boedelbeschrijving.

Artikel 4 Uitkeringen

De uitkeringen aan de daarvoor in aanmerking komende uitgetreden werknemers geschieden op basis van de bepalingen van een door het bestuur vast te stellen reglement.

Artikel 5 Bestuur

  • 1. De stichting wordt bestuurd door een bestuur bestaande uit zes leden.

  • 2. De bestuursleden worden benoemd als volgt:

    • drie leden door de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie, alsmede een plaatsvervanger voor ieder van hen;

    • drie leden door de gezamenlijke werknemersorganisaties in het slagersbedrijf, alsmede een plaatsvervanger voor ieder van hen.

  • 3. De benoeming van een bestuurslid geschiedt voor een tijdvak van drie jaar.

    Een aftredend bestuurslid is terstond herbenoembaar.

  • 4. De organisatie, die een bestuurslid benoemde, kan te allen tijde die benoeming intrekken en een ander in zijn plaats tot bestuurslid benoemen.

  • 5. Het bestuurslidmaatschap eindigt:

    • a. door overlijden;

    • b. door schriftelijk bedanken;

    • c. door ondercuratelestelling of faillissement;

    • d. door ontslag door het bestuur van de organisatie, die het betreffende bestuurslid benoemde.

Artikel 6 Voorzitter, vice-voorzitter en secretaris

  • 1. Het bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter en een vice-voorzitter, met dien verstande, dat het voorzitterschap in de even jaren wordt vervuld door een van de leden uit de werknemerssector en het vice-voorzitterschap door een van de leden uit de werkgeverssector en voor de oneven jaren het omgekeerde.

  • 2. De secretaris wordt door het bestuur, al dan niet uit zijn midden benoemd.

  • 3. Indien de secretaris niet uit het bestuur wordt benoemd, maakt hij geen deel uit van het bestuur.

    De secretaris heeft het recht de bestuursvergaderingen bij te wonen, doch heeft slechts een adviserende stem.

Artikel 7 Bestuursbevoegdheid en vertegenwoordiging

  • 1. Het bestuur is bevoegd tot het sluiten van alle overeenkomsten, gene uitgezonderd. De in de wet voorkomende mogelijke bevoegdheidsbeperkingen op dit punt gelden derhalve niet.

  • 2. De stichting wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door twee van de volgende personen: de voorzitter, de vice-voorzitter en de secretaris.

Artikel 8 Administrateur en beheer

  • 1. Het bestuur is bevoegd de uitvoering van de uitkeringsregeling, alsmede het daaraan verbonden financieel beheer op te dragen aan een administrateur. Het bestuur blijft verantwoordelijk voor deze uitvoering en het beheer van het fondsvermogen.

  • 2. De administrateur wordt benoemd en ontslagen door het bestuur.

Artikel 9 Bestuursvergaderingen

Het bestuur vergadert zo dikwijls de voorzitter of tenminste twee bestuursleden dit nodig oordeelt/oordelen.

Artikel 10

  • 1. Het bestuur kan geen besluiten nemen indien niet tenminste twee bestuursleden, benoemd door de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie en twee bestuursleden benoemd door de werknemersorganisaties, zoals vermeld in artikel 5 lid 2, aanwezig zijn.

  • 2. Voorzover in deze statuten niet anders is bepaald, kunnen geldige besluiten slechts worden genomen met volstrekte meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen.

  • 3. Elk bestuurslid brengt één stem uit.

  • 4. Over zaken wordt mondeling, over personen wordt schriftelijk gestemd.

  • 5. Bij staking van stemmen wordt het voorstel in een volgende vergadering opnieuw aan de orde gesteld. Staken de stemmen wederom dan wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.

  • 6. De leden van het bestuur zijn bevoegd zich door een daartoe schriftelijk gevolmachtigd ander lid van het bestuur te doen vertegenwoordigen.

Artikel 11 Boekjaar en jaarstukken

  • 1. Het boekjaar van de stichting valt samen met het kalenderjaar.

  • 2. De voorzitter draagt er zorg voor dat jaarlijks een begroting wordt opgesteld van de baten en lasten van het eerstkomende boekjaar en zendt deze begroting tenminste twee maanden voor de afloop van het lopende boekjaar aan alle bestuurders toe.

    De begroting wordt door het bestuur in een vergadering, die tenminste zes weken voor de afloop van het lopende boekjaar wordt gehouden, vastgesteld en wordt, ten blijke daarvan, door de voorzitter en de secretaris ondertekend.

    Deze begroting is voor alle bij de stichting betrokken werkgevers en werknemers beschikbaar.

  • 3. De administrateur, bedoeld in artikel 8, legt jaarlijks voor één juli aan het bestuur rekening en verantwoording af over het door hem over het afgelopen boekjaar gevoerde beheer. De rekening en verantwoording vindt plaats onder overlegging van een rapport van een door het bestuur benoemde externe registeraccountant. Het rapport wordt door het bestuur vastgesteld.

  • 4. Het bestuur stelt jaarlijks voor één juli een jaarrekening op, die een getrouw beeld geeft van de grootte en de samenstelling van het vermogen van de stichting en van de ontwikkeling daarvan gedurende het boekjaar. In deze jaarrekening wordt door het bestuur rekenschap van het gevoerde beleid, conform het doel van de stichting, afgelegd.

  • 5. De in lid 4 bedoelde jaarrekening moet zijn gecontroleerd door een registeraccountant of een accountant-administratieconsulent met certificerende bevoegdheid; uit de accountantsverklaring en de jaarrekening moet blijken dat de uitgaven conform het doel van de stichting zijn gedaan.

  • 6. Het verslag en de accountantsverklaring worden ter inzage van de bij de stichting betrokken werkgevers en werknemers gelegd:

    • a. ten kantore van het secretariaat van de stichting, per adres Diepenhorstlaan 3, 2288 EW Rijswijk (Zuid-Holland); en

    • b. op een of meer door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan te wijzen plaatsen.

  • 7. De jaarrekening en de accountantsverklaring worden op aanvraag aan de bij de stichting betrokken werkgevers en werknemers toegezonden tegen betaling van de daaraan verbonden kosten.

  • 8. Het bestuur is verplicht de jaarrekening en de accountantsverklaring als bedoeld in de leden 4 en 5 tenminste tien jaar lang te bewaren.

Artikel 12

  • 1. Het bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de stichting zodanige aantekeningen te (doen) houden dat daaruit te allen tijde haar rechten en verplichtingen kunnen worden gekend.

  • 2. Het jaarstuk als bedoeld in lid 1 wordt door het bestuur vastgesteld en wordt tenminste tien jaar lang bewaard.

Artikel 13 Wijziging van de statuten en ontbinding van de stichting

  • 1. Het bestuur is bevoegd tot wijziging van de statuten of tot ontbinding van de stichting.

  • 2. Een besluit tot wijziging van de statuten of tot ontbinding van de stichting kan slechts worden genomen met algemene stemmen.

  • 3. Een statutenwijziging treedt in werking nadat hiervan een notariële akte is opgemaakt.

Artikel 14

  • 1. Bij ontbinding van de stichting is het bestuur belast met de vereffening. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van deze statuten zoveel mogelijk van kracht.

  • 2. Het besluit tot ontbinding van de stichting moet inhouden de bestemming van een eventueel batig saldo met dien verstande dat een batig saldo moet worden bestemd voor een doel dat het meest overeenstemt met het doel van de stichting.

Artikel 15 Slotbepaling

In alle gevallen, waarin niet door deze statuten of de reglementen van de stichting dan wel door de wet is voorzien, beslist het bestuur.

Reglement van de Stichting Vrijwillig Uittreden Slagersbedrijf ‘STIVUS’

Artikel 1 Definities

1. STIVUS:

de Stichting Vrijwillig Uittreden Slagersbedrijf, met statutaire zetel te ’s-Gravenhage.

2. Slagersbedrijf:

de ondernemingen waarin bedrijfsmatig voor menselijke consumptie vlees wordt bewerkt tot (toebereide) waren, al dan niet in samenhang met de bereiding van vleeswaren, en de verkoop daarvan aan particulieren, horeca of instellingen, alsmede voorverpakkingsinrichtingen en centrale slagerijen.

3. Centrale slagerij:

een bedrijf of een centrale vleesafdeling binnen een bedrijf waarin bedrijfsmatig voor menselijke consumptie vlees wordt be- en/of verwerkt tot (toebereide) waren, al dan niet in samenhang met de bereiding van vleeswaren en waarvan de levering plaatsvindt aan filialen die een lid van de VGL in eigendom heeft en/of aan zelfstandige supermarktondernemers die de handelsnaam van een lid van de VGL voeren.

4. Onderneming:

de onderneming zoals genoemd in artikel 1 van de CAO vrijwillig uittreden Slagersbedrijf

5. Deelnemer:

de werknemer in het slagersbedrijf wiens verzoek om aan de regeling uittreden te mogen deelnemen door het bestuur van de STIVUS is ingewilligd.

6. Administrateur:

Syntrus Achmea Pensioenbeheer N.V.

Artikel 2 Deelnemer

Deelnemer aan de regeling kan zijn de werknemer in het slagersbedrijf die voldoet aan de voorwaarden genoemd in artikel 3.

Artikel 3 Voorwaarden en deelneming

Om aan de regeling te kunnen deelnemen dient de betrokken werknemer op het moment dat hij gaat deelnemen te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • 1. Aanspraak op een uitkering krachtens deze regeling kan maken de werknemer die op 31 december 2004 55 jaar is, zulks vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de werknemer de leeftijd van 62 heeft bereikt.

  • 2. Aanspraak op een uitkering krachtens deze regeling kan maken de werknemer die op 31 december 2004 56 jaar is, zulks vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de werknemer de leeftijd van 61½ heeft bereikt.

  • 3. Aanspraak op een uitkering krachtens deze regeling kan maken de werknemer die op 31 december 2004 57 jaar is, zulks vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de werknemer de leeftijd van 61 heeft bereikt.

  • 6. De betrokken werknemer is gedurende de laatste 10 jaren direct voorafgaande aan het moment van deelneming in dienstverband werkzaam geweest in de vleessector, voor zover deze wordt bestreken door:

    • a. de CAO STIVUS;

    • b. de CAO Vrijwillig Uittreden voor de Vleesgroothandel en voor de Groothandel in Slachtafvallen en Darmen (Vuvlegro);

    • c. de CAO Vrijwillig Uittreden voor de Vleeswarenindustrie (VuV);

    • d. de CAO voor de Gemaksvoedingsindustrie inzake vrijwillig uittreden;

    • e. het inlegvel slagerijpersoneel, behorende bij de CAO voor personeel van grootwinkelbedrijven in levensmiddelen (VGL-CAO), behoudens beperkte onderbreking buiten zijn schuld, één en ander ter beoordeling van het bestuur van de STIVUS en heeft zijn arbeid beëindigd.

  • 7. Gedurende de in het zesde lid genoemde periode van tien jaren is ten behoeve van de betrokken werknemer de vastgestelde VUT-premie betaald aan een VUT-fonds in de vleessector zoals omschreven is in het zesde lid.

  • 8. De betrokken werknemer komt niet in aanmerking voor een volledige uitkering krachtens de Ziektewet, de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen of de Werkloosheidswet;

    Voor dit artikel wordt de loondoorbetalingsverplichting op basis van artikel 7:629 van het Burgerlijk Wetboek gelijkgesteld met een uitkering ingevolge de Ziektewet.

  • 9. De betrokken werknemer valt niet onder een afvloeiingsregeling of non-activiteitsregeling.

  • 10. De betrokken werknemer heeft het dienstverband geheel of gedeeltelijk beëindigd.

  • 11. Voor het geval de deelnemer gebruik wenst te maken van een Stivus-uitkering op voltijd-basis: de deelnemer dient zich te hebben verbonden dat hij tot zijn pensioendatum niet in loondienst zal treden, noch werkzaamheden in het slagersbedrijf zal uitoefenen. Onder de in artikel 11 genoemde voorwaarden kan hij echter een nieuw dienstverband in of buiten het slagersbedrijf aangaan of werkzaamheden in of buiten het slagersbedrijf uitoefenen.

  • 12. Het aanvraagformulier dient ten minste drie maanden vóór de gevraagde ingangsdatum in het bezit te zijn van de administrateur.

Artikel 4 Premieheffing en premiebetaling STIVUS

  • 1. De aangesloten onderneming is verplicht het bestuur op door het bestuur te bepalen tijdstippen alle gegevens te verstrekken, welke voor het vaststellen van de premie benodigd zijn.

  • 2. De aangesloten onderneming dient elke werknemer binnen 30 kalenderdagen na indiensttreding te melden bij het fonds. Ook uitdiensttredingen dienen binnen 30 kalenderdagen gemeld te worden bij het fonds. In- en uitdienstmeldingen dienen uiterlijk bij de eerste respectievelijk de laatste loonaanlevering te worden aangeleverd.

  • 3. De aangesloten onderneming levert per verloonde periode de voor de premievaststelling benodigde gegevens aan. De aanlevering is uiterlijk twee weken na de verloonde periode.

  • 4. De aangesloten onderneming ontvangt periodiek na iedere gegevensaanlevering een nota voor de af te dragen premies, die hij binnen de daarvoor gestelde termijn aan het fonds dient te voldoen. De nota wordt gebaseerd op de gegevens zoals die door de aangesloten onderneming zijn verstrekt.

  • 5. Indien geen gegevens zijn verstrekt over een periode, zal de verschuldigde premie over die periode voorlopig ambtshalve worden vastgesteld. De aangesloten onderneming is verplicht alsnog gegevens aan te leveren over deze periode(s). Zodra deze gegevens ontvangen zijn, zal een correctie plaatsvinden op de eerdere ambtshalve vaststelling.

  • 6. Tegen een op een nota vermeld premiebedrag kan door de aangesloten onderneming binnen één maand na ontvangst van de nota bezwaar worden gemaakt. Als de voor de premievaststelling benodigde gegevens zijn aangeleverd, kan dit bezwaar slechts tot een correctie van het premiebedrag op de nota leiden indien het premiebedrag niet in overeenstemming is met deze gegevens.

  • 7. Bij niet of niet volledige betaling binnen de in lid 4 bedoelde termijn is de aangesloten onderneming door het enkele verloop van deze termijn in gebreke.

  • 8. Indien de aangesloten onderneming ten aanzien van de betaling van de in lid 4 bedoelde termijn in gebreke is, kan al hetgeen de aangesloten onderneming verschuldigd is gerechtelijk worden ingevorderd. Indien na aanmaning een vordering op een werkgever terzake van achterstallige premie niet geheel wordt voldaan, kan al hetgeen de werkgever verschuldigd is, vermeerderd met rente en extra incasso- en administratiekosten, gerechtelijk worden ingevorderd. Bij het berekenen van de in de vorige volzin bedoelde rente wordt de wettelijke rente voor handelstransacties aangehouden. Het bestuur is bevoegd de in de eerste volzin bedoelde kosten te stellen op 10% van het bedrag aan achterstallige premie met een minimum van € 5,–.

  • 9. Wanneer een aangesloten onderneming in staat van faillissement verkeert, of zijn bedrijf of zijn beroep definitief heeft gestaakt, is de verschuldigde, maar nog niet betaalde premie, terstond opeisbaar.

  • 10. In bijzondere gevallen kan het bestuur afwijking van het bepaalde in de voorgaande leden toestaan of voorschrijven.

Artikel 5 Deeltijd VUT

  • 1. De werknemer kan, onder de genoemde voorwaarden in artikel 3, zijn dienstverband gedeeltelijk beëindigen en daarbij aanspraak maken op een partiële uitkering krachtens de regeling. Deze partiële uitkering wordt vastgesteld op het percentage aan uren waarmee het dienstverband is beëindigd, welk percentage vermenigvuldigd wordt met de uitkering krachtens artikel 6 van dit reglement.

  • 2. Indien de werknemer met deeltijd-VUT gaat, dient de administrateur binnen drie maanden voorafgaande aan de ingangsdatum hiervan in kennis te worden gesteld. Aan de administrateur wordt daarbij opgave gedaan van de periode waarvoor en de mate waarin de werknemer met deeltijd-VUT gaat. Een afschrift van de arbeidsovereenkomst waarin het gedeeltelijke dienstverband is neergelegd zal tevens aan de administrateur worden overgelegd. Eén en ander met dien verstande dat de overeengekomen deeltijd-VUT voor tenminste 6 maanden dient te gelden.

  • 3. Bij een werknemer met een partiële uitkering die (gedeeltelijk) werkzaam is in een onderneming als bedoeld in deze CAO en die zijn werkzaamheden beëindigt herleeft de aanspraak op een volledige uitkering krachtens de regeling. Deze werknemer wordt geacht aanspraak te maken op een herleefde volledige uitkering indien binnen twee maanden voor het verstrijken van de periode van deeltijd VUT als bedoeld in het tweede lid van dit artikel de administrateur geen mededeling is gedaan over een al dan niet gewijzigde voortzetting van de deeltijd-VUT.

  • 4. Bij een werknemer met een partiële uitkering die (gedeeltelijk) werkzaam is in een andere onderneming als bedoeld in deze CAO en die zijn werkzaamheden beëindigt, herleeft niet de aanspraak op een volledige uitkering krachtens deze regeling. Deze werknemer behoudt in dat geval uitsluitend zijn aanspraak op de partiële uitkering.

Artikel 6 Rechten van de deelnemer

  • 1. De STIVUS willigt het verzoek tot deelneming in als naar haar oordeel aan de voorwaarden is voldaan. De deelneming kan slechts aanvangen op de eerste van een kalendermaand.

  • 2. De hoogte van de uitkering bedraagt 80% van de uitkeringsbasis.

    Indien het loon werd betaald conform de loonschalen van de Cao voor het Slagersbedrijf, geldt als uitkeringsbasis het vaste maandloon in de maand december van het kalenderjaar dat ligt vijf jaar vóór het kalenderjaar waarin de deelnemer voor het eerst voldoet aan de voorwaarden voor uitkering.

    Indien er wordt afgeweken van bovenbedoelde cao-loonschalen of als er sprake is van een wisselend maandloon, geldt als uitkeringsbasis het gemiddelde vaste maandloon in het kalenderjaar dat ligt vijf jaar vóór het kalenderjaar waarin de deelnemer voor het eerst voldoet aan de voorwaarden voor uitkering.

    In alle gevallen wordt de uitkeringsbasis verhoogd met het gemiddelde per maand van alle toeslagen (met uitzondering van de vakantietoeslag), provisie en vergoeding voor regelmatig overwerk die in bovenstaand kalenderjaar worden vergoed, alsmede van de totale waarde volgens de Cao voor het Slagersbedrijf van de in dat kalenderjaar regelmatig verstrekte vleespakketten. De waarde van een vleespakket wordt op € 4,54 gesteld of zoveel meer als de Cao voor het Slagersbedrijf bepaalt.

    Tevens wordt in beide gevallen de uitkeringsbasis verhoogd met de overeengekomen initiële cao-loonsverhogingen, die zijn verleend in de jaren na het bovenbedoelde kalenderjaar tot aan de datum waarop de deelneming aanvangt.

    Het maximum van de uitkering is gelijk aan het maximumpremieloon per maand in de zin van de Wet financiering sociale verzekeringen. De netto VUT-uitkering bedraagt minimaal het voor betrokkene geldende netto wettelijk minimumloon.

  • 3. De uitkering wordt in maandelijkse termijnen verricht en wordt telkens aangepast overeenkomstig toekomstige algemene loonmaatregelen van de overheid of op grond van de CAO voor het Slagersbedrijf. Boven de uitkering wordt verstrekt een vakantietoeslag volgens artikel 5 van de CAO Vrijwillig Uittreden Slagersbedrijf.

  • 4. Bij het overlijden van de deelnemer wordt aan diens nagelaten betrekkingen, waarvoor hij tijdens zijn leven zorgdroeg uitgekeerd een bedrag, over de periode vanaf de dag van overlijden tot en met de laatste dag van de twee maanden na die waarin het overlijden plaatsvond, gelijk aan de uitkering die de deelnemer laatstelijk rechtens toekwam.

Artikel 7 Inhoudingen

Door de STIVUS worden op de uitkering ingehouden:

  • de loonbelasting en de premies AOW, ANW;

  • de inkomensafhankelijke bijdrage onder de Zorgverzekeringswet;

  • het werknemersdeel voor de pensioenpremie, indien inhouding rechtens ook gebeurde voordat de betrokkene gebruik maakte van de regeling tot vrijwillig uittreden;

  • de premie AWBZ.

De ingehouden premies worden door de STIVUS rechtstreeks afgedragen aan de betreffende instanties.

Artikel 8 Financiële verplichtingen STIVUS

De STIVUS neemt de volgende financiële verplichtingen voor zijn rekening:

  • de doorbetaling van het werkgeversdeel pensioenpremie als bedoeld in artikel 5 van de CAO Vrijwillig Uittreden Slagersbedrijf;

  • voor deelnemers die op 31 december 2005 een VUT-uitkering genieten en de deelnemer is op dat moment ziekenfonds verzekerd, betaalt de stichting de inkomensafhankelijke bijdrage onder de Zorgverzekeringswet.

  • voor deelnemers die op 31 december 2005 een VUT-uitkering genieten en de deelnemer is op dat moment particulier verzekerd, wordt vanaf 1 januari 2006 het werkgeversdeel particuliere ziektekostenverzekering uit de uitkeringsgrondslag gehaald en betaalt de stichting de inkomensafhankelijke bijdrage onder de Zorgverzekeringswet.

  • voor deelnemers wiens deelname is aangevangen op of na 1 januari 2006 betaalt de stichting de inkomensafhankelijke bijdrage onder de Zorgverzekeringswet.

Artikel 9 Tijdstip van de uitkering

De eerste uitkering geschiedt over de maand waarin de deelneming is begonnen. Het tijdstip van de uitkering ligt in de tweede helft van de maand waarover recht op uitkering bestaat.

Artikel 10 Uitstel van uitkering

  • 1. De werknemer heeft het recht de uitkering later in te laten gaan dan op de datum waarop voor het eerst wordt voldaan aan de voorwaarden voor uitkering. Indien de uitkering later ingaat dan op de datum waarop voor het eerst wordt voldaan aan de voorwaarden voor uitkering, wordt de uitkering met inachtneming van algemeen aanvaarde actuariële grondslagen herrekend tot een hogere uitkering. Deze herrekening geldt vanaf de datum waarop voor het eerst wordt voldaan aan de voorwaarden voor uitkering waarop recht is ontstaan op of na 1 januari 2006. Voor uitkeringen waarop recht is ontstaan voor 1 januari 2006, geldt de herrekening vanaf 1 januari 2006.

  • 2. In geval van gedeeltelijke vervroegde uitkering vindt herrekening plaats over het verschil tussen de gedeeltelijke uitkering en de uitkering welke zou zijn verstrekt indien de deelnemer volledig was uitgetreden.

  • 3. Indien herrekening leidt tot een uitkering welke meer bedraagt dan 100% van het laatstgenoten loon, zal het meerdere met inachtneming van algemeen aanvaarde actuariële grondslagen worden omgezet in een aanspraak op ouderdomspensioen voor zover daar fiscale ruimte voor is. Als de fiscale ruimte niet voldoende is, wordt het deel van de uitkering dat niet omgezet kan worden in een aanspraak op ouderdomspensioen, toegevoegd aan de periodieke uitkering.

  • 4. De herrekende uitkering dient in te gaan vóór de 65-jarige leeftijd.

Artikel 11 Nieuwe werkzaamheden c.q. uitkering sociale verzekeringen

  • 1. Werkzaamheden die bij het ingaan van het deelnemerschap worden verricht naast het dienstverband op basis waarvan uitkering wordt verleend, mogen in dezelfde omvang worden voortgezet, zonder dat dit op de in leden 2 en 3 bedoelde wijze wordt getoetst.

  • 2. Het is de deelnemer toegestaan na het ingaan van de uitkering een nieuw dienstverband aan te gaan met een werkgever binnen of buiten het slagersbedrijf dan wel uit anderen hoofde werkzaamheden binnen of buiten het slagersbedrijf te verrichten. Deze mogelijkheid geldt ook indien gebruik wordt gemaakt van de in artikel 10 bedoelde mogelijkheid de uitkering uit te stellen. De inkomsten uit deze arbeid en de (uitgestelde) VUT-uitkering mogen maandelijks niet meer bedragen dan 100% van het maandelijkse inkomen als bedoeld in artikel 6, dat gold direct voorafgaande aan het ingaan van de VUT-uitkering. In geval van een uitgestelde VUT-uitkering wordt, bij de beoordeling van de in de vorige zin bedoelde situatie, in de hoogte van de uitgestelde VUT-uitkering de op basis van artikel 10 lid 3 tweede volzin, aan de periodieke uitkering toegevoegde uitkering buiten beschouwing gelaten. In geval van overschrijding van genoemde 100% wordt het meerdere in mindering gebracht op de uitkering.

    Als er sprake is van nieuwe werkzaamheden als bedoeld in dit lid, dient dit onverwijld gemeld te worden bij de STIVUS en dient tevens de hoogte van de nieuwe inkomsten medegedeeld te worden. Wijzigingen daarin dienen eveneens onverwijld gemeld te worden.

  • 3. Lid 2 is van overeenkomstige toepassing indien er sprake is van een deeltijd-VUT, met dien verstande dat de deeltijd VUT-uitkering, de inkomsten uit het nog bestaande dienstverband en de inkomsten uit de nieuwe arbeid niet meer mogen bedragen dan 100% van het in lid 2 bedoelde loon direct voorafgaande aan het ingaan van de VUT-uitkering.

  • 4. Indien de deelnemer tijdens het deelnemerschap inkomsten geniet krachtens enige sociale wet, dient hij dit eveneens onverwijld te melden aan de STIVUS. Indien deze uitkering samen met de VUT-uitkering meer bedraagt dan 100% van het in lid 2 bedoelde loon, wordt het meerdere in mindering gebracht op de VUT-uitkering.

  • 5. Indien de in de leden 2 tot en met 4 bedoelde maximering moet worden toegepast, vindt de afrekening per uitkeringsbedrag plaats.

Artikel 12 Het vervallen van het deelnemerschap

Wanneer de deelnemer tijdens het deelnemerschap niet of niet meer voldoet aan een der voorwaarden in dit reglement, in het bijzonder artikel 3 en artikel 11, kan het bestuur zijn deelnemerschap en het recht op uitkering vervallen verklaren.

Artikel 13 Uitvoering

De nadere uitvoering van de regeling kan door de STIVUS worden opgedragen aan de administrateur.

Artikel 14 Controle

De STIVUS of namens deze administrateur heeft het recht controle uit te oefenen op de naleving van de voorwaarden.

Artikel 15 Beëindiging

Het deelnemerschap eindigt:

  • a. op de datum dat de deelnemer recht krijgt op een uitkering krachtens de Algemene Ouderdomswet;

  • b. bij overlijden;

  • c. in gevallen bedoeld in artikel 12.

Artikel 16

  • 1. In alle zaken betreffende toelating, uitkering en vervallen van deelnemerschap, waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur.

  • 2. In de gevallen waarin toepassing van dit reglement leidt tot uitkomsten die door een van de betrokkenen in strijd worden geacht met de bedoeling van de regeling tot vrijwillig uittreden uit het slagersbedrijf, heeft het bestuur de bevoegdheid om in voor de werknemer gunstige zin van dit reglement af te wijken.

Artikel 17 Beroep

Degene ten aanzien van wie door de STIVUS een beslissing is genomen over al of niet toelating dan wel vervallen van deelnemerschap, met inbegrip van gevallen als bedoeld in artikel 16, tweede lid, kan tegen deze beslissing binnen een maand na dagtekening van de beslissing in beroep gaan bij een door het Georganiseerd Overleg Slagersbedrijf, Slagershuis, Diepenhorstlaan 3, 2288 EW Rijswijk (ZH), te benoemen commissie van drie personen. Deze commissie regelt zelf de wijze van behandeling van het beroep.

Dictum II

De in dictum I opgenomen bepalingen zijn algemeen verbindend verklaard tot en met 31 december 2015.

Dictum III

Voor zover de in dictum I opgenomen bepalingen strijdig zijn met bij of krachtens de wet gestelde of te stellen regelen, prevaleren deze regelen.

Dictum IV

Op grond van een daartoe strekkend verzoek van CAO-partijen is dit besluit niet van toepassing op leden van de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelden (VGL).

Dictum V

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2012 en vervalt met ingang van 1 januari 2016 en heeft geen terugwerkende kracht.

’s-Gravenhage, 6 december 2011

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

namens deze:

de directeur Uitvoeringstaken Arbeidsvoorwaardenwetgeving,

M.H.M. van der Goes.

Naar boven