Vacatures Klachtencommissie Wet beëdigde tolken en vertalers

De Raad voor Rechtsbijstand is door de minister van Justitie belast met de uitvoering van diverse taken in het kader van de Wet beëdigde tolken en vertalers (Wbtv) en het bijbehorende Besluit beëdigde tolken en vertalers (Besluit btv), die op 1 januari 2009 in werking zijn getreden.

In dat kader heeft de Raad onder meer een landelijke Klachtencommissie voor beëdigde tolken en vertalers (artikel 16 Wbtv) ingericht.

Op dit moment zijn er twee vacatures ontstaan, te weten de functie van plaatsvervangend voorzitter en die van lid van de commissie. De Raad nodigt daarom belangstellenden voor het lidmaatschap van deze commissie uit hun interesse kenbaar te maken.

Klachtencommissie Wet beëdigde tolken en vertalers

De Klachtencommissie Wbtv behandelt klachten over de wijze waarop een beëdigd tolk of vertaler zich bij een bepaalde aangelegenheid heeft gedragen. De commissie behandelt de klachten tijdens een hoorzitting en brengt aan de Raad voor Rechtsbijstand advies uit over eventuele maatregelen.

Dezelfde werkwijze kan worden gevolgd bij het behandelen van klachten over niet-beëdigde IND tolken.

De klachtencommissie telt ten minste drie leden en hoogstens acht leden. Ook kunnen plaatsvervangende leden aangewezen worden.

Elke klacht wordt behandeld door een samenstelling van de commissie, bestaande uit de voorzitter (of voorzitter-plaatsvervanger) die jurist is, een lid dat tolk of vertaler is en een lid dat geen tolk of vertaler is. Partijen worden in de gelegenheid gesteld een toelichting te geven op een hoorzitting van de commissie.

De commissie heeft zelf nadere regels over haar werkwijze vastgesteld, waaronder de duur van de benoemingen, en brengt eenmaal per jaar verslag uit aan de minister van Veiligheid en Justitie.

Het Bureau Wbtv van de Raad voor Rechtsbijstand ondersteunt de commissie bij haar werkzaamheden en vormt het secretariaat.

Voor de functie van plaatsvervangend voorzitter van de Klachtencommissie Wbtv zoekt de Raad:

  • een jurist die niet werkzaam is als tolk of vertaler, noch werkzaam bij een organisatie van tolken of vertalers of bij een onderneming die tolken of vertalers in dienst heeft, noch aangesteld bij het ministerie van Veiligheid & Justitie;

  • belangstellenden met relevante ervaring of kennis van het voeren van juridische procedures. De plaatsvervangend-voorzitter is niet slechts jurist, maar ook in staat een hoorzitting te kunnen voorzitten. Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden zijn onmisbaar;

  • enige ervaring met het behandelen van klachten (of vergelijkbare procedures) strekt tot aanbeveling;

  • affiniteit met het vakgebied is een pre.

Voor de functie van lid van de Klachtencommissie Wbtv zoekt de Raad:

  • een ervaren beëdigde tolk en/of vertaler in de zin van de Wet beëdigde tolken en vertalers met een voltooide hbo-opleiding of universitaire opleiding, bij voorkeur met ervaring binnen het justitiële domein (straf- en vreemdelingenrecht).

De bijeenkomsten van de Klachtencommissie Wbtv vinden doorgaans plaats overdag op vrijdagen bij de Raad voor Rechtsbijstand in Utrecht. Belangstellenden dienen rekening te houden met hun beschikbaarheid op die dag.

Vergoeding

De leden van beide commissies ontvangen vacatiegelden op basis van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies (Staatsblad 2009, 50) en de daarop gebaseerde, voor het ministerie van Veiligheid & Justitie geldende bepalingen, en een vergoeding voor reis- en verblijfkosten overeenkomstig het Reisbesluit binnenland.

Meer informatie

Meer informatie, waaronder de tekst van de Wet en het Besluit beëdigde tolken en vertalers, is te vinden op www.bureauwbtv.nl.

Belangstellenden kunnen tevens contact opnemen met de secretaris van de klachtencommissie, de heer J.J.L. Link via jlink@bureaubtv.nl of 073-707 42 81 (ma, di, do).

Sollicitaties kunnen tot 30 november 2011 schriftelijk of per e-mail worden gericht aan:

Raad voor Rechtsbijstand

Bureau Wbtv

de heer J.J.L. Link

Postbus 70503

5201 CD ’s-Hertogenbosch

E-mail: jlink@bureaubtv.nl

Naar boven