Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 3 november 2011, nr. 237836, houdende wijziging van de Regeling superheffing 2008

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op de artikelen 66 en 78 van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad van de Europese Unie van 22 oktober 2007 houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten (PbEU L 299);

Gelet op artikel 17 van Verordening (EG) nr. 595/2004 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 30 maart 2004 houdende de vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1788/2003 van de Raad tot vaststelling van een heffing in de sector melk en zuivelproducten (PbEU L 94);

Gelet op de artikelen 13, 19, 23, 27 en 28 van de Landbouwwet;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan artikel 23 van de Regeling superheffing 2008 worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 3. In het geval van een zekerstelling als bedoeld in artikel 19a, derde lid, wordt het bedrag van de zekerstelling, inclusief de berekende rente over de als zekerstelling betaalde bedragen tot de datum bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de commissieverordening, en verminderd met de door de koper verschuldigde heffing, terugbetaald aan de desbetreffende koper dan wel verrekend met bestaande vorderingen die het productschap op de desbetreffende koper heeft.

  • 4. De rente bedoeld in het derde lid wordt berekend tegen het rentetarief bedoeld in artikel 15, tweede lid, van de commissieverordening.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2012 en werkt terug tot 1 april 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt de Regeling Superheffing 2008 (hierna: de regeling). Sinds 1 april 2011 het mogelijk dat het productschap bepaalde kopers de verplichting oplegt om maandelijks een voorschot van de te betalen superheffing over te maken aan het productschap. Dit is van belang omdat de ervaring van het productschap heeft geleerd dat de invordering van de superheffing bij bepaalde kopers van melk werd belemmerd doordat desbetreffende kopers op het moment van de vaststelling van de superheffing onvoldoende middelen bleken te hebben om aan hun verplichtingen te voldoen.

Met onderhavige wijziging van de regeling wordt vastgesteld dat het teveel aan betaalde voorschotten en de vanwege de betaling van de voorschotten door de koper gederfde rente tot het moment dat de superheffing op grond van de Europese regelgeving uiterlijk moet zijn betaald (1 oktober na het einde van het quotumjaar) door het productschap worden terugbetaald aan de desbetreffende koper. Het productschap kan er ook voor kiezen dit bedrag te verrekenen met nog openstaande vorderingen van het productschap op de desbetreffende koper. De hoogte van het rentetarief waartegen de gederfde rente wordt berekend is hetzelfde als van het rentetarief voor de berekening van de rente over de superheffing die niet op tijd door koper wordt of is betaald.

Deze wijzigingsregeling treedt in werking op 1 januari 2012, maar werkt terug tot 1 april 2011, zodat de kopers die sinds die datum voorschotten hebben betaald, ook voor deze regeling in aanmerking komen.

Onderhavige regeling leidt niet tot aanvullende nalevingskosten en informatieverplichtingen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven