Aanvulling plan-MER Buitengebied Westerveld

Burgemeester en Wethouders maken bekend dat met ingang van 10 november 2011 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage de aanvulling op de plan-MER (Milieueffectrapportage) buitengebied Westerveld met bijbehorende passende beoordeling. Ook de commissie m.e.r. wordt in de gelegenheid gesteld een advies uit te brengen over het ontwerp van de plan-MER.

Op grond van artikel 7.2a van de Wet Milieubeheer en het Besluit milieueffectrapportage 1994 is ten behoeve van de besluitvorming over het bestemmingsplan Buitengebied een plan-MER opgesteld.

Dit omdat zich in het plangebied ontwikkelingen kunnen voordoen welke een (significant) negatief milieueffect kunnen hebben. Met het plan-MER document zijn de (milieu)gevolgen inzichtellijk gemaakt. Significant negatieve milieueffecten kunnen op voorhand niet worden uitgesloten. Daarom is voor de Natura2000 gebieden tevens een passende beoordeling uitgevoerd. De betreffende rapportage is opgenomen in een afzonderlijk document.

Vanaf 28 april 2011 heeft het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied met plan-MER en passende beoordeling voor zes weken ter inzage gelegen.

De commissie m.e.r. (landelijke commissie die MER-rapportages beoordeelt) heeft op 14 juli 2011 advies uitgebracht over het MER. De commissie is van oordeel dat essentiele informatie voor de besluitvorming in het MER niet aanwezig is.

De commissie adviseert om in een aanvulling op het MER:

  • de afbakening van alternatieven nader te onderbouwen en aan te geven op welke wijze het milieubelang daarbij is meegewogen;

  • aan te geven hoe de aanwezigheid van verschillende natuurgebieden en de grote verscheidenheid aan landschappelijke en cultuurhistorische waarden wordt vertaald naar criteria en/of voorwaarden voor het toestaan van ontwikkelingen in het buitengebied;

  • de huidige situatie en autonome ontwikkeling in absolute termen te beschrijven, rekening houdend met bovenstaande, en de aannames daarin te onderbouwen;

  • op basis van kwantitatieve informatie inzicht te geven in de maximale mogelijkheden van het bestemmingsplan en deze informatie te betrekken bij de effectbeoordeling.

Vervolgens is conform het advies van de commissie een aanvulling op het plan-MER opgesteld.

Ter inzage

De aanvulling op de plan-MER met de bijbehorende passende beoordeling ligt met ingang van 10 november 2011 gedurende zes weken bij de publieksbalie in het gemeentehuis te Diever gedurende de openingstijden voor een ieder ter inzage. Tevens kunt u de stukken inzien via de website www.gemeentewesterveld.nl.

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een ieder zijn of haar zienswijze schriftelijk of mondeling bij de raad kenbaar maken. Een schriftelijke zienswijze dient geadresseerd te worden aan: de gemeenteraad van Westerveld, Postbus 50, 7970 AB Havelte. Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze kan een afspraak worden gemaakt via onderstaand telefoonnummer.

Contact: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het team Leefomgeving, telefoonnummer 140521 (bereikbaar op werkdagen van 9 tot 12 uur).

Naar boven